Moskisvet.com
ChatGPT

Tehnologija

ChatGPT ali zakaj so domače naloge stvar preteklosti

Oskar Sokolov
04. 01. 2023 05.00
0

Javno dostopni modeli umetne inteligence postajajo srhljivo dobri. Če je še nedavno veljalo, da so AI "chatboti" uporabni le za smeh nad smešno slabimi odgovori, 'brainstormanje' in pisanje enostavnega marketinškega besedila, je danes situacija zelo drugačna. Svet je sploh navdušil ChatGPT, nedavno predstavljeni umetnointeligenčni "chatbot", ki se zna z nami pogovarjati, šaliti, nam dajati čustveno oporo in razlagati težke znanstvene termine na enostaven način. AI "robot", do katerega lahko dostopa vsak, je tako dober, da so socialna omrežja v zadnjih tednih preplavili zaslonski posnetki njegovih zanimivih in kreativnih izjav.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Javno dostopna kreativna zakladnica znanja

ChatGPT je umetnointeligenčni model, ki na podlagi ogromne količine podatkov podaja unikatne odgovore na vprašanja, ki jih napišemo v spletno okence. Ogromna količina podatkov sama po sebi niti ni nič posebnega, na Googlu lahko z nekaj kliki najdemo praktično vse, kar nas zanima. ChatGPT je zanimiv zaradi tega, ker deluje izredno človeško. Ko dobivamo odgovore na svoja vprašanja, se večkrat vprašamo, ali jih morda ne piše prava, živa oseba. Glavni razlog za to je v globini GPTjevega razumevanja konteksta in vprašanj. Če Google deluje nekoliko mehanično – napišemo ključno besedo, pritisnemo "Išči" in čakamo na generične rezultate – lahko ChatGPT-ju vprašanje zastavimo, kot da bi se pogovarjali s prijateljem. "Enostavno mi povej, kaj je kvantna fizika," lahko na primer zapišemo v spletno okence. Čez nekaj sekund že dobimo nekajstavčni odgovor, ki nam v preprosto predstavi celotno področje. To je glavna prednost ChatGPT-ja pred klasičnimi spletnimi iskalniki – odstrani dolgo brskanje po spletnih straneh in zapravljanje časa s klikanjem na zadetke, ki niso to, kar smo zares iskali. Ker je za ChatGPT-jem izredno napreden lingvistični model, njegova uporaba prej kot na brskanje po spletu spominja na pogovor s strokovnjakom, ki nam je vedno na voljo in odgovore prilagaja našemu dosedanjemu znanju.

ChatGPT je umetnointeligenčni model, ki na podlagi ogromne količine podatkov podaja unikatne odgovore na vprašanja, ki jih napišemo v spletno okence.
ChatGPT je umetnointeligenčni model, ki na podlagi ogromne količine podatkov podaja unikatne odgovore na vprašanja, ki jih napišemo v spletno okence. FOTO: Shutterstock

Ta umetnointeligenčni čudež pa ni uporaben le za iskanje enostavno razumljivih informacij, ampak tudi za kreativno delo in klasičen človeški pogovor. Ker temelji na ogromni količini informacij, zna na primer odgovoriti v tonu, ki ga od njega zahtevamo. Si želite formalno besedilo prevesti v jezik, ki bi ga razumeli otroci? Ni problema. Želite besedilo, ki ste ga napisali, izboljšati in spremeniti v bolj formalno obliko? ChatGPT to zmore. Želite nekaj povedati, kot bi to povedal Shakespeare ali 50Cent? Tudi to se da urediti. Malodane ni kreativne naloge, ki je ChatGPT ne bi naredil za nas. Pisati zna tudi zelo prepričljive eseje, pisma, objave in celo računalniško kodo ter poezijo v slogu, ki ga izberemo. Če vam ni do dela ali ustvarjanja in bi se radi sprostili, vas lahko ChatGPT zabava s šalami, se pogovarja z vami o globokih temah ali celo izvede terapijo. Ni da ni.

Livestream prodaja prihaja na Zahod
Preberi še
Livestream prodaja prihaja na Zahod

Domače naloge so stvar preteklosti 

Briljantnost in futurističnost rezultatov, ki jih ponuja ChatGPT, odpira številna pomembna vprašanja. Ker je AI postal tako dober in prepričljiv v kreativnem delu, so njegove sposobnosti s pridom začeli uporabljati šolarji. Vsak njegov odziv je unikaten, kar pomeni, da prepisovanje izdelkov, ki jih je naredil ChatGPT, ni plagiat. Komu se da pisati eseje in delati domače naloge, naj to namesto nas naredi umetna inteligenca! Ker je problem uporabe AI-ja v izobraževalnem sistemu postal že velik problem, ki se ga za razliko od plagiatorstva ne da zares izslediti in iztrebiti, številni poznavalci predvidevajo, da so domače naloge postale stvar preteklosti. Vse delo, ki ga bodo učenci morali opraviti sami, bo v prihodnosti potekalo izključno v izobraževalni ustanovi, saj lahko le na ta način z gotovostjo preprečimo uporabo AI orodij.

Kaj je kibernetska vojna in kako poteka?
Preberi še
Kaj je kibernetska vojna in kako poteka?

Nor napredek na področju umetne inteligence pa ne skrbi le učiteljev, ampak tudi številne druge strokovnjake. Pisci, programerji, slikarji in učitelji se bojijo, da bo njihovo delo v kratkem prevzela umetna inteligenca, kar bi pomenilo ogromne pretrese na trgu delovne sile. Zakaj bi zaposloval kreativce, če lahko AI praktično zastonj opravi isto nalogo? Vzpon umetne inteligence pa ne skrbi le zaposlenih, ampak tudi lastnike podjetij. Ne le lastnike marketinških in kreativnih agencij – AI naganja strah v kosti tudi tehnološkim velikanom, ki delujejo preveliki, da bi se jim kaj zgodilo. Špekulira se že, da utegne AI v nekaj letih nadomestiti Google in ostale spletne brskalnike, saj ponuja hitrejšo in bolj človeško uporabniško izkušnjo.

Pisci, programerji, slikarji in učitelji se bojijo, da bo njihovo delo v kratkem prevzela umetna inteligenca, kar bi pomenilo ogromne pretrese na trgu delovne sile.
Pisci, programerji, slikarji in učitelji se bojijo, da bo njihovo delo v kratkem prevzela umetna inteligenca, kar bi pomenilo ogromne pretrese na trgu delovne sile. FOTO: Shutterstock

Vas je strah za službo?

Vas je že strah za svojo službo? Morda vas bo tale odstavek vsaj malo pomiril. ChatGPT je izredno impresiven, a niti približno popoln. Na trenutke se moramo opomniti, da ni živ strokovnjak, ampak računalniški program – resda izredno razvit, a v osnovi še vedno računalniški program. To pomeni, da se v odgovorih pojavlja precej ponavljanja in nepotrebnih stavkov. Čeprav se AI sklicuje na zgodovino pogovora, bodo številni odzivi podobni predhodnim, kar otežuje sploh neformalne pogovore in terapijo. ChatGPT se odlično znajde, ko mu damo natančna navodila in od njega dobimo izdelek, a če z njim nismo zadovoljni in mu želimo predlagati popravke, bo izkušnja vse prej kot tekoča. Poleg tega je OpenAI, ameriško podjetje, ki stoji za ChatGPTjem, v kodo vneslo ogromno omejitev, ki prepovedujejo kakršne koli nestrpne, nasilne, neprimerne, politične in namigujoče vsebine. Omejitve so nujne, v nasprotnem primeru bi AI brez težav pripomogel k ekstremizmu, a ekstremna politična korektnost, ki jo je uvedel OpenAI, precej omejuje izdelke, ki jih lahko dobimo. ChatGPT nam bo brez težav pomagal napisati otroško pravljico ali znanstveni članek, takoj ko bo treba napisati dobro literaturo za odrasle, ki skorajda mora vsebovati malo seksa, aktualnega političnega dogajanja in perečih družbenih vprašanj, pa se bo AI uprl. Že če želimo z njim opraviti terapijo, nas bo zaradi vprogramiranih omejitev vedno znova opominjal na to, da je računalniški program in da naj najdemo pravega terapevta, kar po nekaj sporočilih postane zelo nadležno. V ekstremni politični korektnosti se umetna inteligenca tudi skoraj nikoli ne bo želela opredeliti, kar ne pripomore k uporabniški izkušnji. Poznate nadležnega prijatelja, ki želi vsem ugajati, zaradi česar nikoli ne deli svojih prepričanj in želi v vsaki izravi razumeti vse zorne kote? Ja, točno tak je občutek, ko kramljamo s ChatGPT. Če povzamemo: Omejitve morajo biti, saj bi se podjetje v nasprotnem primeru slej kot prej znašlo na sodišču. A ravno te omejitve nam zagotavljajo, da ljudje še nekaj časa ne bomo za v smeti. Ljudi privlači kontroverzno in odločno, česar si AI nikakor ne upa dostaviti. 

Kaj je satellite-to-mobile in zakaj bo spremenil svet
Preberi še
Kaj je satellite-to-mobile in zakaj bo spremenil svet

Slovenščina je dodatna raven zaščite

Dodatno raven zaščite pred AI revolucijo, ki bo ukinila vse klasične službe, predstavlja tudi naš jezik. Dobri AI modeli obvladajo angleško in nekaj velikih jezikov. Slovenščine pa niti približno ne. Obstaja sicer nekaj slovenskih AI orodij, ki pomagajo pri kreativnem delu, na primer Smodin in Eskritor. A čeprav ta orodja niso tako obsedena z varnostnimi omejitvami in politično korektnostjo kot ChatGPT, jih spremljajo velike omejitve na drugih področjih. Čeprav je besedilo velikokrat presenetljivo berljivo, se skoraj brez izjeme pojavljajo velike težave s koherenco, sklanjanjem in milo rečeno nenavadno sestavljenimi stavki. AI bo nedvomno imel velikanski vpliv na razvoj sveta. A naša majhnost bo poskrbela, da se AI revolucija (na srečo?) ne bo začela pri nas.

To so trenutno najbolj zaželeni tehnološki poklici
Preberi še
To so trenutno najbolj zaželeni tehnološki poklici

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 313