Moskisvet.com
Moška depilacija - 1

Zdrav in v formi

Da bo bolje drselo ...

A.M.
04. 07. 2013 13.04
29

’’Za lepoto je treba potrpeti’’, je rekel Brad Pitt, se polil z vedrom vročega voska, ovil v svileno rjuho, katere konec je poprej pritrdil na posteljo v spalnici in se slavnostno vrgel skozi okno svoje ’glavne’ spalnice v prvem nadstropju. Angelina je slišala le predirljiv krik in ko je pritekla na travnik za hišo, je na njem ležal ’gladki’ Brad. Kot iz matere rojen, malce rdečkast, a nadvse srečen.

poraščen moški
poraščen moški FOTO: Reuters
Samci’ iz reda sesalcev smo že od nekdaj povečini bolj poraščeni od ’družic’. Gosti kožuh in košata griva sta bili od nekdaj odraz zdravih in močnih genov, ki bodo zaplodili veliko krepkih potomcev. Po drugi strani pa so dlake ščitile pred vetrom, mrazom, soncem in nadležnimi insekti. Ko smo ljudje stopili po ekspresni poti evolucije, smo ugotovili, da imaš lahko gosti kožuh tudi, če je tvoje telo uborno poraščeno. Pač potolčeš najbližjega sabljastega tigra, mu snameš krzno, ga primerno ustrojiš in plemenske ’bejbe’ se bodo kot po tekočem traku metale za teboj. Evolucija je spoznala, da nam naše dlake niso več tako potrebne za preživetje in so se kot večni led iz goste preproge skrčile nastale uborne posamične zaplate. A kot kaže, so tudi te odveč. Sodobni trendi zahtevajo kirurško sterilnost vseh telesnih okončin in še tisto malo moškega okrasja, ki nam ga je ostalo od kamene dobe, je dandanes potrebno zatirati v kali.

Za boga in domovino

Razlogov za moško depilacijo je več. Od povsem preprostih higienskih, ki izvirajo še iz časov epidemij razno raznih zajedavcev, ki so ob uborni telesni higieni naravnost uspevali, pa do religioznih, ki ponekod zapovedujejo posebne oblike 'pričesk'. Praksa britja dlak v javnih ustanovah je še vedno dokaj razširjena. ’Šišanje’ je tako sestavni del služenja vojaškega roka, kjer ima kratka pričeska svoje prednosti tudi na bojišču. Vojaki so manj dovzetni za epidemije uši in bolh, kratki lasje ne ovirajo uporabe čelade in plinskih mask, v boju pa vas sovrag težje zgrabi za nekaj milimetrsko strnišče, kot za bujno grivo. Depilacije se poslužujejo tudi nekateri prevzgojni zavodi, kjer ima, poleg higienskega, tudi vzgojni učinek. Depilacije se poslužujejo tudi športniki, kjer dlake ovirajo masažo, povzročajo neželjen zračni ali vodni upor in močno olajšajo nenehna prhanja po treningih.

Moška depilacija - 2
Moška depilacija - 2 FOTO: Facebook
Kako se jih znebiti

Dlak se lahko znebite na več načinov. Sprva razčistimo dva pojma – depilacija in epilacija. Z depilacijo se odstrani le del dlak, ki so nad površjem kože, najpogostejše oblike pa so britje ali striženje. Obstajajo tudi posebne depilacijske kreme, ki zmehčajo proteine in olajšajo odstranjevanje. Depilacija ni boleča, vendar zaleže le za krajši čas, v primeru depilacije s kemičnimi preparati pa se lahko pojavi alergična reakcija.

Nekoliko bolj učinkovita a manj prijetna je epilacija. Z njo se odstrani celotno dlako s korenino vred, površina pa ostane gladka dlje časa, dlake pa so manj izrazite. Zaplete se pri samem postopku, ki je navadno dolgotrajnejši in bolj boleč. Za manjše površine se lahko uporabi puljenje posamičnih dlak, bolj pogoste pa so metode z vročim voskom, sladkorjem, električnimi epilatorji (mali električni ’kombajni’), zdravili, laserji ali močno svetlobo in elektrolizo, ki velja kot edina zanesljiva trajna metoda odstranjevanja.

Tehnike in pripomočki so različni, princip pa pri vseh podoben – uničevanje korenin. Le-te ’skurimo’ z močno svetlobo (laser, diode …), elektriko (elektroliza), zdravili ali pa jih preprosto izpulimo (voskanje, sladkor, pinceta, električni pripomočki). V odvisnosti od števila terapij se razlikuje tudi cena, ki pri manj bolečih metodah kaj kmalu nanese nekaj stotakov.

Laserska depilacija
Laserska depilacija FOTO: Thinkstock

Kaj izbrati?

Če se želite znebiti dlak na bolj dostopnih predelih telesa, vsekakor priporočamo britje ali striženje. Metoda je najhitrejša, najmanj boleča in najbolj ugodna. Za malce bolj nedostopna mesta pa se bo potrebno obrniti na strokovnjaka. V najbližjem lepotnem salonu zagotovo ponujajo večino od zgoraj naštetih storitev. Od voskanja, ki je gotovo najugodnejša, učinkovita a boleča rešitev, pa do terapij z laserjem, kjer je za krčenje moške ’podrasti’ potrebno kar nekaj obiskov v razmiku nekaj tednov in primerno debela denarnica.

Nobena od teh metod ne bo pregnala dlak za vedno. Brili se boste enkrat tedensko, voskali na tri tedne, po dolgotrajni laserski terapiji boste imeli mir kakšna tri leta, če boste uživali kemične preparate, boste ’gladki’ dokler jih boste jemali, prave elektrolize pa v bistvu ne izvaja nihče več, saj je zamuden in dokaj zahteven poseg, ki vsebuje tanko iglo, električne sunke in nič hudega slutečo korenino.

poraščen moški
poraščen moški FOTO: Reuters

Sam svoj mojster

Če se boste ’skubili’ doma, vam epilacijo toplo odsvetujemo. Najcenejše in najbolj preprosto gre s peno za britje in britvico. Svetujemo, da predhodno skrajšate dlake s pomočjo električnega strižnika ali brivnika. Učinkovite so tudi depilacijske kreme, a je postopek lahko dolgotrajnejši, ker so moške dlake močnejše in krema pa lahko povzroči draženje kože.

Nikar ne nasedajte tržnim pastem raznih televizijskih prodaj. Že profesionalne naprave, s katerimi razpolagajo v salonih in je zanje potrebno odšteti nekaj tisoč evrov, z njimi pa upravlja izšolano osebje, niso vedno učinkovite, kaj šele ’žepni’ laserji za stotaka. Raje pojdite na obisk h kakšni simpatični kozmetičarki, po tem pa si privoščite kakšno pivo.

Z ali brez

Dragi dedci, ki še vztrajate pri branju tega sestavka. Res je, da dlake trenutno niso moderne, vendar to še nič ne pomeni. Damski okusi so različni in medtem, ko nekatere prisegajo na gladke površine, imajo spet druge rajši puhaste medvedke. Če vam je vaš kosmati okras všeč, ga pač pustite pri miru in ga nosite s ponosom. Še vedno je lažje kaj pristriči, kot ’zasaditi’ in ob današnjih modnih trendih se nikdar ne ve, kdaj bodo kožuhi zopet v modi.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497