Moskisvet.com
Znebite se vseh tobačnih izdelkov in se naučite reči: "NE, HVALA!"

Svet na Kanalu A

Tako lahko preprosto opustite kajenje!

Nataša Jurca
12. 05. 2016 13.18
0

Ste tudi vi eden izmed tisočih, ki so si že tolikokrat obljubili, da bodo opustili kajenje? Če ste, vam predstavljamo nekaj nasvetov, s katerimi boste lažje držali to svojo zaobljubo.

Če ste si za novo leto obljubili, da boste opustili kajenje, se tega držite!
Če ste si za novo leto obljubili, da boste opustili kajenje, se tega držite! FOTO: iStockphoto

Veliko stvari je lažje reči, kot narediti. Ena takih je tudi opustitev kajenja. Večina kadilcev se namreč zaveda, da mora nehati kaditi, a se projekta ne zna lotiti na pravilen način. Preberite, kako se lotiti opuščanja razvade, ki je škodljiva tako za vaše zdravje kot tudi zdravje ljudi, ki vas obkrožajo.

Pripravite temeljit načrt!

Načrt opustitve kajenja vam bo pomagal soočati se s fizičnimi in čustvenimi težavami, ki se pojavijo ob prenehanju. Pri pripravljanju načrta bodite pozorni na naslednje stvari:

Pripravite temeljit načrt, kako se boste odvadili kajenja. Za začetek napišite razloge, zakaj ste se tako odločili in kaj boste s tem pridobili!
Pripravite temeljit načrt, kako se boste odvadili kajenja. Za začetek napišite razloge, zakaj ste se tako odločili in kaj boste s tem pridobili! FOTO: iStockphoto

Zakaj sem se tako odločil/a: V načrt zapišite razloge, zakaj bi radi nehali kaditi. Morda so vaš temeljni razlog zdravstvene težave, pritisk družbe ali pa kaj drugega.

Izberite dan, ko boste nehali kaditi: Natančno določite dan, ko boste prenehali kaditi. Datum naj ne bo preveč oddaljen, ker boste nanj zagotovo pozabili ali pa z njim odlašali vse do naslednjega leta.

Svet od blizu: Kako se odvaditi kajenja? Kako uspešna je hipnoza, kako učinkovite so elektronske cigarete?
SVET ob 18h!
Pogovorite se z osebnim zdravnikom: Osebnega zdravnika povprašajte o programih za opuščanje kajenja, svetovanjih in zdravilih. Nekatera zdravila je namreč potrebno začeti jemati že teden pred datumom, ki ste si ga določili.

Obvestite čim več ljudi: Naj vaši prijatelji, sorodniki, sodelavci izvedo, da želite nehati kaditi. Prosite jih, naj vas pri tem podpirajo in jim razložite, na kakšen način naj to počnejo.

– Očistite stanovanje: Doma, v avtu in drugje se znebite vseh tobačnih izdelkov. Cigaretam 'za vsak slučaj' se namreč ne boste mogli upreti. Poleg tega lahko prebarvate stanovanje, zamenjajte zavese in odstranite pepelnike!

– Določite, s čim boste nadomestili cigarete: Če vam nekaj 'manjka v ustih', cigareto zamenjajte za žvečilni gumi ali bombone brez sladkorja, palčko cimeta ali surovo zelenjavo, na primer korenček.

Premišljujte: Če vas kdaj popade dvom in niste prepričani, da boste kos izzivu, preberite, zakaj ste se tako odločili in kaj vse vam je že uspelo. Napišite seznam izzivov, s katerimi se še morate spopasti in kako boste to storili.

Znebite se vseh tobačnih izdelkov in se naučite reči: "NE, HVALA!"
Znebite se vseh tobačnih izdelkov in se naučite reči: "NE, HVALA!" FOTO: iStockphoto
Prišel je dan ...

Nikakor ne prestavljajte datuma, ampak začnite že danes! Naj vam ne pade na pamet, da bi prižgali še zadnjo cigareto, ker vam na ta način ne bo uspelo. Zato se še enkrat spomnite, zakaj ste se tako odločili, pijte veliko tekočine in poskrbite, da se boste veliko gibali.

– Določite, katere so tiste situacije, v katerih bi običajno prižgali cigareto. Namesto, da se s prijatelji dobite na kavi, pojdite na sprehod v park, kino ali gledališče.

– Družite se s prijatelji, ki ne kadijo! Poleg tega pa raje pijte čaj in vodo kot kavo in alkohol. Slednja sta namreč velikokrat povezana s kajenjem.

– Ne dovolite, da bi se dolgočasili!

– Postavite novo pravilo, da je kajenje v avtu in stanovanju prepovedano! Med vožnjo raje žvečite žvečilni gumi ali jejte nesladkane bombone.

Nadzorujte stres in se izogibajte situacij, v katerih bi običajno prižgali cigareto.
Nadzorujte stres in se izogibajte situacij, v katerih bi običajno prižgali cigareto. FOTO: iStockphoto

Nadzorujte stres!

Da se boste lažje soočili s stresom, naredite seznam stvari, ki se jim lahko izognete ali jih prenesete na koga drugega, da boste manj obremenjeni. Če potrebujete odmor, si ga vzemite, še preden boste popolnoma izčrpani. Privoščite si oddih in sproščanje ob vaši najljubši glasbi.

Proslavite uspeh!

Vam je prvi dan brez cigarete uspel? Ste brez kajenja zdržali že cel teden? Mesec? Nagradite se z nečim, kar vas bo spravilo v dobro voljo in še dodatno spodbudilo pri odločitvi.

In ne pozabite, da uspeh ni viden že po enem dnevu! V začetku se boste verjetno zelo slabo počutili, saj vam bo večkrat upadel krvni sladkor, poleg tega pa boste veliko kašljali, ker se vam bodo začela čistiti pljuča. Mučile vas bodo vrtoglavice in slabost, vi pa boste izjemno razdražljivi. Naj vas to ne odvrne od odločitve. Saj veste, najpomembnejša je vztrajnost!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497