Moskisvet.com
Stari mobilniki

Svet na Kanalu A

Se jih spomnite?

Moškisvet.com
30. 12. 2015 10.41
13

Se še spomnite obdobja, ko smo z mobilnimi telefoni samo telefonirali? No, obdobje ’regle’ in ’čukca’ se zdi svetlobna leta daleč, danes si namreč življenja brez pametnega telefona, ki nam je v pomoč na skoraj vseh področjih, sploh ne predstavljamo. Kako pa se je vse začelo?

Svet nekoč in danes: Gotovo se še dobro spomnite svojega prvega mobilnega telefona. Kako hitro se ta tehnologija razvija in kako je spremenila naša življenja?
Zgodovina mobilne telefonije ni tako preprosta, kot je morda videti na prvi pogled. Nekoč (ne dolgo nazaj) so si namreč predstavljali, da bodo mobilni telefoni služili zgolj za telefoniranje, a povpraševanje uporabnikov je spremenilo tudi trend izdelave mobilnih telefonov in pojavili so se tako imenovani 'pametni' telefoni. Si dandanes predstavljate, da vaš mobilnik ne bi imel fotoaparata, dostopa do e-pošte, interneta ali raznih bolj ali manj uporabnih aplikacij? Si predstavljate, da bi po svetu še vedno hodili z Nokio 5110 ali pa Ericssonom GA628? Nekaj velja – bili bi zagotovo 'drugačni'.

Star mobilni telefon
Star mobilni telefon FOTO: Thinkstock

Prvi javni telefonski klic z mobilnim telefonom je bil opravljen 3. aprila leta 1973, ko je tedaj 44-letni Martin Cooper med sprehodom po New Yorku s prototipom mobilnega telefona opravil več klicev in pričakovano požel začudenje mimoidočih. Telefon, ki ga je takrat uporabil, je bil DynaTAC 8000X in je bil velik kot opeka, pa tudi precej težak ...

Simon je bil prvi pameten

Prvemu 'pametnemu' telefonu je bilo ime Simon in je bil rezultat sodelovanja med Bell South in IMB. Telefon, ki je na tržišče  prišel leta 1993, je imel kar nekaj inovativnih funkcij, kot so računalo, e-pošta in revolucionarni (za tiste čase) zaslon na dotik!

Nokia je (bila) zakon!

Konec 90. let je svet osvojila 'Nokia'. Eden od najbolj priljubljenih modelov je zagotovo bila Nokia 5110. Se še spomnite zamenljivih barvnih prevlek, ki so telefon naredile zelo privlačen za širši krog uporabnikov? Ko smo takrat na primer sedeli v čakalnici, smo se kratkočasili z igrico 'snake' – se je še spomnite?

Blackberry – svet zase ...

Prvi BlackBerryjev model je prišel na tržišče leta 1999. Telefon se je precej razlikoval od predhodnikov, saj je bil za takratne razmere kar 'nenavaden'. Imel je namreč qwerty tipkovnico, dostop do e-pošte in uporaben je bil tudi kot planer. BlackBerry 850 je bil proizvod podjetja RIM Corporation.

Najbolje prodajani mobilni telefoni - 5
Najbolje prodajani mobilni telefoni - 5 FOTO: Arhiv proizvajalca

Sanyo in njegov fotoaparat

Si predstavljate mobilni telefon brez fotoaparata? Med prvimi s to uporabno fukncijo je bil Sanyo 5300, ki je imel barvni zaslon SCP-5000.

Modno v ZDA

Mobilnik Sidekick je bil zelo priljubljen predvsem med mladimi ... Prav ta mobilnik je igral 'glavno vlogo' v Jay-Z-jevem videospotu Excuse Me Miss.

Apple in iPhone

Leta 2007 se je spremenilo čisto vse. Računalniško podjetje Apple je predstavilo iPhone in poželo neverjetni uspeh. Kupci so dobesedno znoreli (in še vedno norijo ...).

Androidi

Leta 2008 je podjetje Google predstavilo svoj prvi androidni pametni telefon, ki je bil cenovno veliko bolj dostopen od iPhona in je ponujal kar nekaj zelo uporabnih funkcij. Od tega leta dalje so se HTC, Motorola in Samsung posvetili izdelavi mobilnih telefonov s priljubljenim androidnim operacijskim sistemom.

...

V zadnjih letih so tako rekoč vsi proizvajalci z nadgradnjo pametnih telefonov in ostalih pametnih naprav presegli celo najbolj nora pričakovanja oziroma lahko rečemo, da se uresničujejo tudi nekoč najbolj nore sanje. Kaj šele bo?!

Pametni telefon
Pametni telefon FOTO: Reuters


 

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497