Moskisvet.com
exploding kittens - 2

Svet na Kanalu A

Računalniške igrice, ki so se vpisale v zgodovino

Ma.K.
23. 12. 2015 09.38
12

Igre s kartami, kot so recimo pasjansa, remi, briškula, tarok, tršet, kanasta ... so večne. Pred vami pa je 9 povsem preprostih računalniških iger, ki jih verjetno ne bomo nikoli pozabili! Navduševale so že naše prednike in jih z veseljem igramo tudi mi. Sodijo med tako imenovane klasike zabave in preganjanja slabe volje ter dolgočasja.

V desetletjih obstoja so doživele številne nadgradnje, najbolje pa je, da so zaradi domnevne zastarelosti danes kot aplikacije v večini primerov na voljo povsem brezplačno! V nadaljevanju obujamo spomine na nekaj najbolj priljubljenih iger zadnjih desetletij.

Breakout (1976)

V to igrico je bil vključen celo soustanovitelj tehnološkega giganta Apple: Stevea Wozniaka je njegov prijatelj Steve Jobs, ki je takrat še delal za družbo Atari, pregovoril, naj razvije računalniško različico igre, ki velja za pravi hit na igralnih avtomatih. Od dejanskega plačila, ki je znašalo pet tisoč ameriških dolarjev, naj bi mu Jobs dejansko izplačal le 350 dolarjev, kar ni bila ravno prijateljska gesta. Danes obstaja nešteto variacij priljubljene igre tako za računalnike, kot tudi za tablice in pametne telefone.

Frogger (1981)

Princip te igre je preprost: žaba mora nepoškodovana prečkati cesto in reko. V praksi to sicer niti približno ni tako preprosto, kot se sliši: hitri avtomobili in plavajoči krokodili mali skakljajoči živalici povzročajo nemalo preglavic. Tudi ta igra je bila v začetku zasnovana za igralne avtomate, danes pa se je razširila na skorajda vse operacijske sisteme in, kar je najbolj pomembno, še vedno navdušuje staro in mlado.

Minolovec (1993)

Prvotno so igro 'Minolovec' ustvarili pri Microsoftu in jo kot del serijske opreme priložili operacijskemu sistemu Windows. Igra, katere osnova je ugibanje, kje so skrite bombe, se je izkazala za pravo uspešnico. Windowsu 8 sicer ni priložena, a razloga za skrb ni: Microsoft je namreč na trg že poslal brezplačno aplikacijo aktualne različice te priljubljene igre.

exploding kittens - 3
exploding kittens - 3 FOTO:

Pac-Man (1980)

V labirintu se mora majhen jedec krogcev, podobnih tabletkam, basati z vsem, kar mu stoji na poti, ob tem pa se mora tudi izogibati pošastim in duhovom. Razburljiva igrica, ki že več desetletij navdušuje vse generacije.

Space Invaders (1978)

Space Invaders je ena prvih strelskih igric, ki je osvojila svet. Na milijone denarja je v poznih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja izginjalo v igralnih avtomatih identične igre 'Taito'. Sledile so številne kopije, kot je denimo 'Galaxians'. Trenutno je igra na voljo tudi za Androide in iOS sisteme, zanjo pa je potrebno odšteti nekaj manj kot 5 evrov. Bila je celo tako zelo priljubljena, da jo želijo v Hollywoodu prenesti celo na filmsko platno.

Tetris (1984)

Igrica, pri kateri je potrebno zlagati bloke različnih oblik, prihaja iz Sovjetske zveze in je bila pravzaprav znanstvenih projekt Alekseja Pažitnova. Družba Atari je od njega odkupila zasnovo in ustvarila prodajno uspešnico. Ker so avtorske pravice za igrico pripadale Sovjetski zvezi, Pažitnov za svoj izum ni dobil niti rublja.

exploding kittens - 4
exploding kittens - 4 FOTO:

Pong (1972)

Pong je ena izmed prvih iger, ki so jo razvili tako za igralne konzole, kot tudi za avtomate. Dva dni zatem, ko so v nek lokal namestili prvi avtomat, se je lastnik lokala pritožil, da avtomat ne deluje. A okvare dejansko ni bilo: prostorček za kovance, s katerimi so plačevali igro, se je namreč tako hitro napolnil, da je prenehal sprejemati plačilo, to pa je posledično pomenilo, da avtomat res ni deloval.

exploding kittens - 1
exploding kittens - 1 FOTO:

Mario Bros. (1983)

Mali super mojster je veselo skakljal že v igrici 'Donkey Kong' leta 1981, da bi princeso Peach rešil pred zlobnimi gorilami. Dve leti pozneje pa je na igralniško sceno stopil 'Mario Bros'. V času od osemdesetih let do danes so različne variante igre, v katerih kot glavni junak nastopa 'Mario', postale tako uspešne, da je 'super skakač' postal simbol družbe Nintendo, ki ga je ustvarila.

Pasjansa (1983)

Pasjanso dejansko poznamo že veliko dalj časa, kot obstaja računalniška verzija te igre s kartami. A odkar jo je Microsoft uvrstil na seznam serijskih iger v svojih operacijskih sistemih Windows, je igra dobila na milijone oboževalcev, ki se s kartami kratkočasijo na računalnikih, tablicah ali pametnih telefonih. In ne glede na to, kako dolgo jo igrate: pri vsaki uspešni partiji boste veseli svojega dosežka – kot prvikrat!

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492