Moskisvet.com
krokodil

Zanimivo

Grozljivo: Od iztrebkov do podganjega strupa, samo da ...

Aleš Majerič
17. 10. 2013 12.36
60

'Zloraba' opojnih substanc nikakor ni novodobni pojav, pač pa je stara kot človeštvo. Ljudje smo od nekdaj radi uživali snovi, ki so nas sproščale, poživile in osrečevale.

Sintetične droge - 8
Sintetične droge - 8 FOTO: Profimedia
Med prve 'univerzalne' opojne substance zagotovo spada alkohol, katerega pridelavo je človeštvo privzelo že 6.000 let pr. n. š., ko smo osvojili veščine kmetovanja in fermentacije. V zgodovini človeštva pa ni manjkalo zvedavih pionirjev, ki so opazili nenavadno obnašanje živali ob uživanju posameznih organskih substanc. Pred 13.000 leti so tako v Aziji vneto žvečili oreščke betel, Indijanci in Aborigini so uživali tobak, v Afriki in na Bližnjem vzhodu so prežvekovali liste grma kat, v Južni Ameriki pa so že pred 7.000 leti prisegali na koko.

Za poglabljanje vere …

Naši predniki so bili nadvse dovzetni za odkrivanje opojnih naravnih substanc. Ugotovili so, da določene rastline in gobe vsebujejo halucinogene oz. stimulativne sestavine, kar so pričeli s pridom uporabljati. Vneto so prežvekovali koreninice, liste, stebla, glive in lišaje, iz njih kuhali razne zvarke in si jih vtirali v kožo. Množična 'zadevanja' so kmalu pričeli povezovati z verskimi obredi, kjer so verniki družno padali v trans, evforijo, halucinacije pa so bile odličen vir razsvetljenj in vpogledov v prihodnost. Množično uživanje opojnih substanc so redno prakticirali vojščaki, ko so se pripravljali na bitke, redno so bile spremljevalke velikih praznovanj, z njihovo močjo pa so naši predniki blažili tegobe lakote, bolezni in višinske bolezni.

Sintetične droge - 5
Sintetične droge - 5 FOTO: Profimedia

Višje, hitreje, močneje

Prežvekovanje naravnih substanc je za ekstremiste kmalu postalo dolgočasno in ni več prinašalo zadovoljivih rezultatov. Ljudje so vseskozi iskali močnejša sredstva, a kaj ko naravne substance navadno vsebujejo zelo majhne količine halucinogenih snovi in jih je bilo praktično nemogoče užiti v takšni količini, da bi se uživalec predoziral. Kreativni umi so kmalu našli rešitev, kot 'prototip' pa je zopet služil dobri stari alkohol. Rešitev so našli v destilaciji!

Če so fermentirani 'zvarki' vsebovali od 14 do 16 % alkohola, so s postopno izboljšavo postopkov kmalu destilirali čisti 100 % alkohol. Če zadeva deluje pri alkoholu, zakaj ne bi tudi pri ostalih substancah. Naši predniki so kmalu razvijali postopke, s katerimi so izolirali opojne sestavine, to pa je poneslo njihovo uživanje v povsem nove sfere.

Izbira je pestra

V osnovi ločimo štiri vrste opojnih substanc:
- opioidi in opiati, ki se v medicini uporabljajo kot protibolečinska sredstva (morfij, heroin, metadon ...),
- kanabinoidi vsebujejo THC in veljajo za blažjo obliko protibolečinskih sredstev (marihuana),
- halucinogeni, ki vplivajo na delovanje centralnega živčnega sistema (LSD, meskalin, gobice ...),
- psihoaktivne droge ali kemični stimulansi, ki jih uporabljajo za zdravljenje možganskih motenj (kokain, ekstazi, amfetamin ...).

Delovanje je odvisno od vrste, v osnovi pa substance vplivajo na sproščanje hormona sreče ali dopamina. Končni cilj je vsesplošno zadovoljstvo, ki preplavi uporabnika.

Sintetične droge - 3
Sintetične droge - 3 FOTO: Profimedia
Od fekalij do podganjega strupa

V zadnjem času se pojavlja vse večje število sintetičnih drog. Tovrstne droge 'oponašajo' delovanje klasičnih mamil. So lahko dostopne, s pomočjo dostopnih sestavin pa jih uporabniki izdelujejo kar sami. Težava s tovrstnimi prepovedanimi substancami je, da so nepredvidljive, saj ponavadi vsebujejo kopico kemikalij, koncentracije pa so lahko tudi do 500-krat večje, kot so pri 'naravnih' drogah. Vrste in načini pridobivanja takšnih drog so navadno primitivni in ne upoštevajo nikakršnih zdravstvenih standardov. Primitivnost pridelave pa se praviloma povečuje s socialno ogroženostjo uživalcev.

V Afriki si, zlasti mladoletni, poskušajo lajšati tegobe vsakodnevne zlorabe z drogo 'jenkem'. Izdelujejo jo tako, da plastenko napolnijo s fekalijami, pomešajo z urinom, na grlo steklenice poveznejo balon in pustijo fermentirati na soncu. V balončku se nabira metan, ki je močno halucinogeno sredstvo. Vdihavanje tega plina lahko vodi k možganskim poškodbam in okužbo s salmonelo, hepatitisom A in diarejo. Druga oblika smrtonosne afriške droge je 'whoonga' - heroin ali marihuano pomešajo z zdravili proti virusu HIV, podganjim strupom ali čistilom v prahu. Zaradi odvisnosti se mnogi uživalci zavestno okužijo z virusom HIV, da pridejo do brezplačnih zdravil, njihova prioriteta pa postane, kako na vsak način priti do nekaj odmerkov dnevno.

Strašna droga, ki razžira telo sedaj tudi v Evropi - 3
Strašna droga, ki razžira telo sedaj tudi v Evropi - 3 FOTO: YouTube


Med najbolj prepoznavne domače droge na zahodu spada metamfetamin ali 'met'. 'Kuhajo' ga doma, tako da v loncu segrevajo mešanico sredstva proti prehladu, litijevih baterij, petroleja ali sredstva za odmaševanje odtokov. Proces izdelave je nevaren, saj nastajajo med segrevanjem strupeni hlapi, mešanica pa je skrajno vnetljiva. Met je smrtonosna droga, ki povzroča paranojo, halucinacije in agresivno vedenje. Uživalci redko preživijo več kot 18 mesecev odvisnosti, velikokrat pa razpadejo pri živem telesu.

Najbolj smrtonosna in grozovita oblika droge je zagotovo 'krokodil'. Trikrat močnejši kot heroin in desetkrat cenejši. Smrtonosni koktajl tablet proti glavobolu, bencina, klorovodikove kisline, razredčila in rdečega fosforja. Zaradi vseh kemikalij postane koža odvisnikov siva in luskasta - podobna krokodilji. Dolgotrajnejša uporaba povzroča gangrene in gnitje tkiv.

Če poznate koga, ki potrebuje pomoč pri zdravljenju odvistnosti, lahko nekaj nasvetov najdete tukaj.

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414