Moskisvet.com
Virtualen muzej vrečk za bruhanje - obstajajo štiri vrste vrečk za bruhanje.

Svet na Kanalu A

Neobičajne zbirke ali nori zbiratelji?

Moškisvet.com
09. 08. 2016 10.25
1

Nekateri ljudje zbirajo zgoščenke, drugi znamke, spet tretji stripe, a naj bodo njihove zbirke še tako unikatne, se enostavno ne morejo primerjati z zbirkami "norih" zbirateljev. Ne verjamete? Preverite v nadaljevanju!

Največja zbirka puha iz enega popka na svetu.
Največja zbirka puha iz enega popka na svetu. FOTO:

Kolekcija umazanije iz popka
Droben prah, pomešan z vlakni naših oblek, le kaj bi lahko bilo bolj zabavnega?! Vsaj za Grahama Barkerja je puh, ki se nabere v njegovem popku tako zanimiv, da se je leta 1984 odločil, da ga bo začel zbirati. Sodeč po Guinessovi knjigi rekordov ima danes največjo tovrstno zbirko na svetu. Sam pravi, da je začel s to zbirko iz radovednosti. Zanimalo ga je namreč, koliko jih lahko človek „sproducira“ v svojem življenju, in če bo lahko z njimi kdaj napolnil vzglavnik.

Virtualni muzej vrečk za bruhanje

V neobičajnem muzeju shranjujejo fotografije vrečk za bruhanje in do sedaj so jih zbrali že več kot 2.000, prihajajo pa z vsega sveta. Kot zanimivost naj povemo, da obstajajo vsaj štiri vrste vrečk za bruhanje za različne "lokacije". Poleg letalskih so tu še avtobusne, ladijske vrečke za morsko bolezen in tiste, ki jih uporabljajo astronavti.

Kolekcija straniščne umetnosti in odsluženih kalkulatorjev
Teksasški umetnik Barney Smith ima precej nenavadno zbirko lastnih umetnin. Zadnjih trideset let je namreč ustvaril več kot 700 umetniško poslikanih pokrovov za školjke. Kolikšno je povpraševanje po njegovem fetišu, ni znano. Sergei Frolov pa je očitno nostalgik, ki čuti veliko ljubezen do starih elektronskih dosežkov Sovjetske zveze. Doma ima namreč neverjetno zbirko več kot sto petdeset kalkulatorjev, starinskih računalnikov in ur, ki so jih izdelali še v času Sovjetske zveze

Muzej asfalta
Pri tej zbirki gre za resničen muzej v Sacramentu v Kalofirniji, kjer imajo ogromno zbirko asfalta. Zbirka vsebuje koščke z znanih lokacij, kot so cesta 66, antična rimska cesta in še nekatere druge. V muzeju lahko izveste tudi, kako sami izdelati asfalt.

Zbirka zobnih past dr. Val Kolpakova - Začel je leta 2002 in do danes zbral več kot 1.400 primerkov iz vsega sveta.
Zbirka zobnih past dr. Val Kolpakova - Začel je leta 2002 in do danes zbral več kot 1.400 primerkov iz vsega sveta. FOTO:
Zbirka „praskalcev“ za hrbet
Vas je že kdaj zasrbelo na hrbtu, ravno nekje pod lopatico, na mestu, ki ga ne morete doseči? S tem gotovo nima težav Gideon Weiss, ki ima zbirko 236 „praskalcev“ za hrbet in nekateri od njih so prav nenavadni.

Zbirka loto listkov

Victor Taylor sam sebe imenuje lotologist. Gre za izmišljeno besedo, pomeni pa nekoga, ki zbira loto listke. Še posebej ima rad listke, ki jih je treba spraskati. Kolikor je znano, nobeden od listkov v njegovi zbirki ni bil spraskan, kar pomeni, da je lahko Taylor milijonar, pa tega niti ne ve.

Muzej zažgane hrane
Ni boljšega kot doma pripravljen obrok. Sveža zelenjava, krompir, sočen zrezek, a kaj, ko se zaklepetamo, malo pozabimo, in vsi naši upi o polnem želodcu se sesujejo v prah.
Muzej je namenjen hrani, ki je bila zažgana po nesreči. Muzej je ustanovila Deborah Henson, ki je leta 1980 na štedilnik postavila lonec z jabolčnim moštom. Med pogrevanjem jo je zmotil telefonski klic, in ko se je vrnila v kuhinjo, je bil mošt že „pepel“. To je bil prvi rekvizit v novo nastalem muzeju in je še danes eden najbolj popularnih. Kasneje so se moštu pridružili še trikrat kuhan krompir, razni kosi mesa, ki naj bi postali zrezki, kar velik set zažganih toastov in še več deset drugih zoglenelih jedi.

Starinski medicinski pripomočki dr. Arbittierja
V knjigi Vojna in mir je Tolstov zapisal: “Čeprav so ga zdravniki zdravili, mu puščali kri, je vseeno preživel.“ Če imate slabši želodec, potem naslednja zbirka gotovo ni za vas.
Dr. Douglas Arbittier je posvetil del svojega življenja zbiranju starinskih kirurških predmetov. Pri njegovi zbirki moramo nehote pomisliti na Jacka Razparača, vendar so bili predmeti, ki jih ima v svoji zbirki, namenjeni bolj ali manj reševanju življenj. V zbirki ima žage za rezanje udov, skalpele, kozarce za pijavke in podobne pripomočke. Kot pravi dr. Douglas, smo lahko zelo veseli, da živimo v boljših medicinskih časih.

Zbirka čokoladnih ovitkov
Martin Mihail, očitno velik ljubitelj čokolade, ima kar 38.579 različnih ovitkov čokolad z vsega sveta. 8.700 jih je samo iz Nemčije, nekaj pa jih ima iz čokoladno precej eksotičnih držav, kot sta Oman in Uzbekistan. Žal ni znano, ali je vseh 38.579 čokoladic pojedel sam.

Zbirka nalepk na bananah
Banane so strupene, če jih pojeste preveč. Vsebujejo namreč veliko kalija, ki je za telo koristen, v večjih količinah pa smrtonosen. Becky Martiz je leta 1991 opazila nekaj, kar se večini od nas ne bi zdelo pomembno. Namreč, da imajo različne vrste banan, različne nalepke. Celo banane, ki jih na trg pošilja isto podjetje, imajo, glede na poreklo, različne nalepke. Za Becky je bilo to odkritje tako zanimivo, da jih je začela zbirati. Danes jih ima že več kot 7.000, svojo dejavnost pa je razširila še na šparglje in brokoli.

Scottova zbirka žebljev z odtisi
Nekateri žeblji imajo na glavicah vtisnjen datum izdelave, logotipe, ceno in podobne oznake. To je navdušilo zbiralca Scotta Weeda. Scott pravi, da je zbiranje žebljev z odtisi zanimivo predvsem zaradi tega, ker lahko zbiralec odide v širni svet in jih poišče sam. Nekako podobno, kot so to delali junaki knjige Tajno društvo PGC. Odlična „lovišča“ so oglasne deske in seveda trgovine z gradbenim materialom.

Zbirka zobnih past dr. Val Kolpakova
Val Kolpakov je zobozdravnik, torej ni nič nenavadnega, da čuti z zobno pasto posebno povezanost. Zbirko je začel sestavljati leta 2002 in do danes zbral več kot 1.400 primerkov z vsega sveta. Na svoji spletni strani ponuja tudi najstarejši recept za zobno pasto, ki so jo uporabljali Egipčani. Potrebujete nekaj kamene soli, nekaj mete, posušene cvetove perunike in 20 gramov popra. Vse skupaj zmešajte skupaj in ko se pomeša s slino, dobite zobno pasto. Neki avstrijski zdravnik je mešanico testiral, a pravi, da je povzročila krvavenje dlesni, vendar je bila vseeno boljša od marsikaterega zvarka, ki so bili v uporabi v prejšnjih stoletjih. Za vse tiste, ki bi recept radi poskusili doma, pazite, določeni deli perunike so strupeni.

Muzej prevar in ukan
Alex Boese zbira zgodbe prevarantov, leta 1997 pa je iz tega ustvaril muzej, ki je hitro postal zelo popularen. Alex, ki je postal pravi strokovnjak za prevarante, je na to temo napisal tri knjige.
Mi pa vam iz njegove zbirke predstavljamo prvoaprilsko šalo iz leta 1957. BBC je objavil zgodbo o švicarski žetvi špagetov, odvijala pa se je nekako takole: Zaradi tople zime in skoraj popolnega uničenja „špagetskih žužkov“, so imeli švicarski kmetovalci obilen pridelek špagetov.
Prispevek so pospremili s sliko švicarskih kmetovalcev, ki iz dreves vlečejo špagete. Oglasilo se je ogromno število gledalcev, ki so hoteli vedeti, kako naj posadijo svoje „spaghetti“ drevo. Na BBC so jim odvrnili, da naj dajo pest špagetov v pločevinko s paradižnikovo omako in upajo, da bodo zrasli.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497