Moskisvet.com
testenine

Prehrana

Navijte in povlecite jih!

Nataša Jurca
25. 10. 2012 13.25
1

Nataknete, navijete in vlečete, da šprica na vse strani. Ne le to, lahko tudi nabodete ali zajamete ... Pa saj veste, kako to gre! Konec koncev je to ena tistih zadev, ki jih moški resnično oblvadajo. Že veste, o čem govorimo?

Čeprav ženske moškim konstantno očitajo, kako se ne znajdejo v kuhinji, da ničesar ne obvladajo in bi brez njih po nekaj dneh umrli od lakote, to sploh ne drži. Ne samo, da so moški najboljši kuharji na svetu, prav vsak moški, tudi tisti, ki je resnično nevešč v kuhanju, ima namreč v kuhinji svoje najboljše prijateljice - testenine!

Te pa prav danes praznujejo, saj 25. oktobra obeležujemo Svetovni dan testenin.

Testenine niso kar tako. Veljajo za drugo najbolj priljubljeno jed na svetu, pri mnogih verjetno celo najbolj priljubljeno, letno pa proizvajalci po svetu prodajo za več kot 20 milijard evrov testenin. Italijani med vsemi potrošniki prednjačijo, v enem letu povprečno pojedo 26 kilogramov testenin na osebo, sicer pa tudi najbolj komplicirajo pri njihovi pripravi. Občutljivi so na razkuhane testenine, kuhane morajo biti 'al dente', praviloma pa naj bi bile testenine kuhane v slani vodi, pri čemer velja, da mora liter vode vsebovati sedem gramov soli.

moški
moški FOTO: Profimedia
V resnici so zdrave!

Čeprav mnogi testenine označujejo za nekvalitetno, redilno in nezdravo prehrano, to nikakor ne drži. Predstavljajo namreč bogat vir ogljikovih hidratov, ki jih naše telo potrebuje za tvorjenje energije, beljakovin in vlaknin, poleg tega pa vsebujejo tudi vitamine in minerale.

100 gramov suhih testenin, standardna porcija, tako vsebuje od 1300 do 1400 kJ (okoli 300 kalorij), 65 gramov ogljikovih hidratov, 12 gramov beljakovin, 3-4,5 gramov vlaknin in 1-2 grama maščob. Polnozrnate testenine po drugi strani vsebujejo nekaj več mineralov in vitaminov in poleg tega predstavljajo še boljši vir vlaknin, saj 100 gramov polnozrnatih testenin vsebuje kar 13 gramov vlaknin.

Nepogrešljive za športnike

Testenine so pametna odločitev za športnike, ki se pripravljajo na srednje do zelo intenziven napor, kot na primer daljši tek, naporno tekmo, biatlon, triatlon ... Vendar pa jih ne smete jesti takoj pred treningom, temveč vsaj tri do štiri ure prej, saj vaš želodec tako ne bo preobremenjen, organizem pa bo po tem času že začel uporabljati energijo, ki jo zagotavljajo testenine. Čeprav je slišati nenavadno in nekateri trdijo drugače pa strokovnjaki iz klinike Mayo svetujejo tudi, da pred športnimi aktivnostmi raje kot polnozrnate uživate običajne testenine. Prve namreč vsebujejo več vlaknin, ki pa lahko ob večjem naporu pri nekaterih povzročijo trebušne krče.

In zakaj bi jih sploh morali jesti? Predvsem zaradi visoke vsebnosti kompleksnih ogljikovih hidratov, nizke vsebnosti maščob in nizkega glikemičnega indeksa (GI). Slednji označuje, kako hitro ogljikovi hidrati sprožijo porast krvnega sladkorja. Višja kot je vrednost, večji je odziv krvnega sladkorja.

Zakaj morate jesti testenine, še posebej, če se ukvarjate s športom. Ne spreglejte priloženega videa, ki so ga pripravili kolegi v oddaji Svet na Kanalu A!

Dejstvo, da imajo testenine nizek GI je tako še posebej pomembno, saj pomeni, da to živilo ne povzroča hitrega naraščanja krvnega sladkorja. Tako krvni sladkor po zaužitju testenin narašča postopoma, zaradi česar organizem pri presnovi porabi manj inzulina. Počasnejši je tudi padec krvnega sladkorja, kar pomeni, da bomo dlje časa siti in istočasno dlje časa napolnjeni z energijo. Je pa res, da morajo biti testenine kuhane 'al dente', saj je pri razkuhanih GI višji.

Še več razlogov, da si jih privoščite

Poleg tega, da so odličen vir ogljikovih hidratov, ki predstavljajo nekakšno gorivo za delovanje našega telesa, in imajo malo maščob, so testenine tudi bogate z vitaminom A, ki zmanjšuje tveganje za infekcije, ohranja zdrav vid, kožo in skrbi za rast kosti, folno kislino oziroma vitaminom B9 in kalijem, ki je nujen za zdravje srca in ožilja ter spodbuja normalno delovanje mišic.

Peresniki alla Norma
Peresniki alla Norma FOTO: iStockphoto

Kot pravijo strokovnjaki, tudi ni res, da ogljikovi hidrati redijo, še posebej ne testenine, saj nizek GI zagotavlja, da boste po zaužitju dlje časa siti kot sicer. Še več, z uživanjem testenin, ki imajo nizek GI, boste lažje nadzorovali vaš krvni sladkor in telesno težo, kar je danes, ko je diabetes povsod po svetu v porastu, še kako dobrodošlo.

Poleg tega so številne klinične študije pokazale, da je za debelost kriva odvečna zaužita energija v obliki joulov oziroma kalorij, ne pa sami ogljikovi hidrati. Uspešne diete so torej tiste, ki obljubljajo dobre rezultate ob uživanju uravnotežene prehrane, torej ob uživanju ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob! Le tako lahko naš organizem deluje pravilno in ob tem ohranja zdravje.

Mediteranska prehrana
Mediteranska prehrana FOTO: iStockphoto

Testenine pa predstavljajo odličen obrok tudi zato, ker so cenovno ugodne in dostopne vsakomur, poleg tega pa jih lahko pripravimo na sto in en način. Če jih boste pripravili s kuhano zelenjavo, so tako testenine lahko tudi slasten način uživanja zelenjave, še posebej za vse tiste, ki niso ravno 'vege navdušenci'.

Pa ne pozabite ...

Testenine same po sebi tako niso nezdrave in redilne, je pa res, da je vse odvisno od omake, s katero jih bomo prelili, in tega, kako zvrhan krožnik si bomo privoščili.

Kot pravijo strokovnjaki, je najbolje, če jih pripravljamo 'al dente', in sicer z omakami na paradižnikovi osnovi, saj bo tako vaš obrok vseboval več hranilnih snovi, manj maščobe in bo imel nižjo energijsko vrednost. Po drugi strani naj bi se izogibali vsem smetanovim, sirovim in majoneznim polivkam ter omakam, ki vsebujejo ogromne količine maščob.

Pa dober tek!

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414