Moskisvet.com
Poslal: bralec Janez

Svet na Kanalu A

Google Street View: Poslali ste nam s slovenskih ulic!

N.J.
30. 01. 2014 10.43
50

Moški, ki brska po nosu, gol moški, ki pijan leži v tovornjaku, ženska, ki kameri nastavlja zaobljeno zadnjico, dve ženski, ki se pretepata ... Da, vse to so v tujini ujele kamere, ki so v sklopu programa Google Street View krožile po številnih cestah in ulicah sveta. Lansko leto pa so Googlovi avtomobili prevozili tudi večino slovenskih cest! Kaj vse ste našli na slovenskih ulicah?

Googlov Street View (Ulični pogled) uporabnikom omogoča raziskovanje sveta skozi posnetke mest, cest in naravnih znamenitosti. Storitev vključuje fotografije iz več kot 50 držav, med drugim tudi iz sosednje Italije, Hrvaške in Madžarske, poleg tega pa so na voljo tudi tematske vsebine zanimivih krajev, na primer posnetki galapaških otokov ali znanstvenih postaj na Antarktiki.

Še več o dogajanju na slovenskih ulicah, ki so ga zabeležile kamere Google Street View, ne spreglejte danes ob 18.uri v oddaji Svet na Kanalu A!

Zaradi podrobnih posnetkov je Googlov Ulični pogled v mnogih državah sprožil nasprotovanje in polemike glede pravice do zasebnosti. Pri Googlu so pred fotografiranjem obljubili, da bodo zagotovili visoko raven varovanja zasebnosti. "Za vse Street View fotografije bo Google še pred objavo zameglil obraze in registrske tablice vozil ter tako zagotovil varovanje zasebnosti," so zapisali.

Od danes tudi v Sloveniji!

Ameriški spletni velikan Google pa je danes uradno vključil storitev Ulični pogled tudi za Slovenijo, s katero so v Googlovih spletnih zemljevidih na voljo tudi 360-stopinjske fotografije slovenskih ulic in turističnih znamenitosti. Google je fotografiranje Slovenije sicer začel julija lani. S kamerami opremljeni avtomobili ameriškega spletnega velikana so pot začeli v Ljubljani, kasneje pa so na vrsto prišla še ostala slovenska mesta in turistične znamenitosti.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar ob tem opozarja, da se je Google zavezal k sprejemu ukrepov za zmanjšanje posegov v zasebnost. Mednje spada omenjena zameglitev obrazov in registrskih tablic še pred objavo ter mehanizem za sporočanje napak oz. gumb "prijavi napako" na vsaki sliki, s katerim lahko uporabniki zahtevajo dodatno zameglitev. Če se kje prepoznate, torej lahko ukrepate.

Nekaj pa je gotovo: čeprav vsi poudarjajo izobraževalno plat storitve Google Street View, je treba priznati, da je to odlična storitev za vse radovedneže, ki bi radi pokukali na sosedovo zelenico, odkrili zanimive kotičke Slovenije in se zabavali ob pogledu na ljudi, ujete v kočljivih situacijah.

Bomo kaj zanimivega našli tudi na slovenskih cestah?

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate nekaj domačih posnetkov, ki ste nam jih poslali. Če ste našli še kakšnega zabavnega, nam ga pošljite na moskisvet@pop-tv.si in objavili ga bomo!
 

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497