Moskisvet.com
Bionični čevlji - 11

Stil

To so bionični čevlji prihodnosti!

N.J.
11. 11. 2014 08.38
7

Bionični čevlji so še en izmed visokotehnoloških podvigov, ki naj bi uporabniku omogočali doseganje visokih hitrosti pri teku.

Pri izdelavi ultra lahkih čevljev so se opirali na telesno zgradbo nojev in kengurujev, na to, kako so grajene njihove ahilove tetive. Bionični čevlji tako omogočajo doseganje višjih hitrosti in 'lažji' korak zaradi vzmetenja.

Čevlje je zasnoval izumitelj Keahi Seymour, ki sta ga od nekdaj navduševali hitrost in agilnost nojev kot najhitrejših ptic tekačic na svetu, ki dosegajo hitrost celo okoli 70 km/h. »Bionični čevlji so korak naprej v prihodnost,« je dejal. »Njihov namen je človeku omogočiti, da teče hitreje, inspiracijo pa smo črpali pri hitrih kopenskih živalih. Izdelani so iz karbonskih vlaken, ki sestavljajo zunanje ogrodje (t. i. eksoskeleton) in iz aluminija. Da bi jih bilo čim lažje nositi, so tako izdelani iz najlažjih materialov.«

Z uporabo bioničnih čevljev naj bi vsak lahko tekel s hitrostjo okoli 40 km/h. Za primerjavo naj povemo, da je Usain Bolt kot najhitrejši človek na svetu tekel s hitrostjo 44,127 km/h. Seymour z izdelkom še vedno ni povsem zadovoljen, saj pravi, da ne bo odnehal, dokler ne bo izdelal čevljev, s katerimi bi bilo mogoče teči hitreje od katerekoli kopenske živali na našem planetu.

 

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369