Moskisvet.com
Moški modni dodatki

Stil

Nepogrešljivi modni dodatki za moške

M.S.
08. 02. 2024 04.38
0

Ne, ta članek ni zašel na napačno spletno stran. Modni dodatki namreč že dolgo niso več samo okras za ženske, ampak nepogrešljiv del tudi moške garderobe. Kateri sodijo med najbolj priljubljene moške modne dodatke, kakšna je njihova zgodovina in kateri kosi ne smejo manjkati v moškem modnem arzenalu, izveste v nadaljevanju.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Modni dodatki so postali nepogrešljiv del tudi moškega vsakdana in pika na i vašemu slogu.

Konfekcijske številke ali kako izbrati pravo velikost oblačila?
Preberi še
Konfekcijske številke ali kako izbrati pravo velikost oblačila?

Pas

Moški pas je zagotovo modni dodatek številka ena in že kar obvezen modni kos, ki ne služi samo temu, da vam hlače bolje stojijo, ampak poudari ali zaokroži vaš modni slog. Izbira potrjuje vaš smisel oz. nesmisel za stil. Dobro izbran poveže ves outfit. Če ga želite kombinirati s kar največ stajlingi, si omislite takšnega rjave, črne (priporočamo, da imate na zalogi oba) ali kožne barve ter preprosto sponko. Če želite, da je to ''statement'' kos, seveda posezite po bolj drznem dizajnu. Splošno pravilo pravi, da se morajo pas in čevlji barvno in slogovno kolikor toliko ujemati. Če imate več stilov, je prav izbira usnjeni, za sproščen videz so pa primerni tudi pleteni. Moški so začeli pasove kot pripomoček nositi v dvajsetih letih 20. stoletja, potem ko se je s kavbojkami spustil pas hlač. Pred tem so bili pasovi v dekorativne namene ali za vojsko in niso imeli luknjic.

Pas
Pas FOTO: Shutterstock
Modne klasike: najbolj brezčasni moški modni kosi vseh časov, 1. del
Preberi še
Modne klasike: najbolj brezčasni moški modni kosi vseh časov, 1. del

Ročne ure

Ročne ure kljub pojavu pametnih ur še ohranjajo svoje mesto v svetu moške mode, jih pa, predvsem slogovno, vse bolj posnemajo pametne ure. Ura na zapestju da vašemu slogu pridih elegance. Moška ročna ura, kot jo poznamo danes, je luč sveta ugledala leta 1904. Izdelali so jo v francoski hiši nakita Cartier. Na željo letalskega pionirja Alberta Santosa – Dumonta je Louis Cartier naredil uro, ki bo uporabna med letenjem – da bo pilot lahko medtem uporabljal obe roki. Ker je bil Santos – Dumont po svetu zelo priljubljen, je širil trend nošenja ročne ure med drugimi moškimi. Dizajn prve ure je postal osnova za vse nadaljnje ročne ure.

shutterstock 391619167
shutterstock 391619167 FOTO: Shutterstock
Modne klasike: najbolj brezčasni moški modni kosi vseh časov, 2. del
Preberi še
Modne klasike: najbolj brezčasni moški modni kosi vseh časov, 2. del

Sončna očala

Sončna očala niso namenjene zgolj temu, da ščitijo vaše oči pred sončnimi žarki tako kot nekoč – mimogrede, Inuiti so, da bi preprečili snežno slepoto, prva sončna očala izdelali iz mroževih oklov– ampak so ključen modni dodatek, s katerim izrazite svoj slog. Čeprav so v takšni in drugačni obliki prisotna od nekdaj, so jih popularizirali ''šele'' zvezdniki nemega filma, ki so jih po eni teoriji nosili zato, da jih na ulici ne bi ljudje prepoznali, po drugi pa zaradi močnih reflektorjev na snemanjih. Za pojav sončnih očal s polaroidnimi stekli (ta so se pojavila leta 1936) gredo zasluge Edwardu Landu, ki je izumil polaroidni fotoaparat. Prva sončna očala s tovrstnimi stekli so bila znamenita očala Ray-Ban Aviator. ''Aviatorke'', ki so na trg prišle leta 1937, so bile sprva namenjene vojski, kasneje pa prodrle v naš vsakdan in postale brezčasen modni kos. Ray-Ban je leta 1952 poskrbel še za en kulten modni kos in sicer model Wayfarer, ki ga je med drugim v filmu Upornik brez razloga nosil James Dean. Ob iskanju pravih ne zanemarite tehničnih lastnosti, kot je ustrezna UV-zaščita leč in oblike okvirja, ki ga izberite glede na tip obraza. Pri nakupu bodite pozorni še, da očala niso premajhna in da nimajo pretemnih leč. Razen, če bodo le kot modni dodatek. 

shutterstock 1143674039
shutterstock 1143674039 FOTO: Shutterstock
Kako na eleganten način nositi trenirko?
Preberi še
Kako na eleganten način nositi trenirko?

Nogavice

Nogavice so bile dolgo spregledan modni kos, danes pa so postale pomemben del izgleda, pa najsi gre za bele, živahne ali elegantne. Standardi nošenja so se spremenili in danes še toliko bolj velja rek, da smo urejeni ''od glave do pet''. Če želite, da so del vašega stajlinga, ne kombinirajte enakih vzorce, torej v primeru kariraste srajce ne nosite tudi karirastih nogavic.

shutterstock 1139090024
shutterstock 1139090024 FOTO: Shutterstock
Moški kodeks oblačenja: 'dress code' za vse priložnosti
Preberi še
Moški kodeks oblačenja: 'dress code' za vse priložnosti

Prvotne nogavice so se od nogavic, kot jih poznamo danes, precej razlikovale, saj niso bile pletene, ampak izdelane iz živalskih kož. V 8. stoletju pr. n. št. je grški pesnik Heziod v pesnitvi Teogonija: Dela in dnevi prvič omenil nogavice. Imenovale so se ''piloi'' in so bile izdelane iz matirane živalske kože. Okoli 2. stoletja n. št. so začeli s šivanjem nogavic ''udones'' iz posameznih kosov materiala, ki so se prilagodili obliki noge. Na področju današnjega Združenega kraljestva so odkrili prve primere volnenih in pletenih nogavic z zaščitno funkcijo, ki segajo v 2. stoletje.

Nakup plašča: kateri moški plašč je pravi za vas?
Preberi še
Nakup plašča: kateri moški plašč je pravi za vas?

Denarnica

Če ste kaj gentlemena, boste svoji srčni izbranki plačali večerjo. In ker ste jo peljali v nobel restavracijo, potrebujete tudi nobel denarnico. Resda bo redko kdo rekel, kako lepo denarnico imate, a vsak bo opazil, če je ta v slabem stanju ali nekakovostna. Denarnice so se pojavile v 17. stoletju, ko se je na Zahodu pojavil papirnati denar. Prve so bile večinoma izdelane iz kravjega in konjskega usnja, ki so imele tudi majhne žepek za vizitke, s katerimi so ljudje obveščali druge, da so se oglasili pri njih, ko jih ni bilo doma. Pregibne denarnice z režami za kartice so vzniknile v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so se na trgu pojavile tudi prve kreditne kartice, ki jih je prvi v svojem utopičnem romanu Looking Backwatrd omenjal Edward Bellamy.

Tudi denarnica je odraz človeka.
Tudi denarnica je odraz človeka. FOTO: Shutterstock
Nakup pohodniških čevljev: katero pohodniško obutev izbrati?
Preberi še
Nakup pohodniških čevljev: katero pohodniško obutev izbrati?

Kravata

O tem, katero kravato izbrati in kako v njej izpasti dovršeno, si lahko več preberete TU. Čeprav se oblačimo vedno bolj ležerno in je tudi trenirka postala modni kos, formalen način oblačenja ne bo šel kar tako iz mode. Skozi zgodovino so kravate simbolizirale plemenitost, ponos in resnost. Temu je tako še danes. Podobno kot očala, ki nas naredijo bolj pametne, nas kravata naredi bolj vplivne. Tako pač deluje človeška percepcija. V poslovnem svetu kravata izžareva profesionalnost. Ste vedeli, da so Hrvati kravati priznali nacionalni status in da je 18. oktober svetovni dan kravate? Zakaj? Za njeno poimenovanje so v resnici ''krivi'' hrvaški vojaki, ki so v francoski vojski pod vodstvom Sončnega kralja Ludvika XIV v 17. stoletju nosili elegantno zavezano ruto okrog vratu kot prepoznaven znak – gre za del hrvaške tradicije, ko so zaročenke svojim izbrancem podarjale laneno ali svileno ruto kot znak vzajemne zvestobe. Tudi mladi kralj je kmalu postal ambasador takšne kravate, nato pa je postala modni standard za francosko plemstvo, trend pa se je kasneje razširil tudi drugam. Beseda ''cravate'' je bila popačenka za Hrvata, a se je v Angliji in Franciji uveljavila za šale in ovratne rute, ki so jih nosili moški. Modno ozaveščeni Parižani so stil hrvaških vojakov poimenovali ''à la Croate'' (v prevodu na hrvaški način), iz česar se je nato rodila beseda ''cravate''. Takšna, kot jo moški nosijo danes, se je nastala na prelomu v 20. stoletje.

Kaj imajo skupnega Hrvati in kravata? Ime.
Kaj imajo skupnega Hrvati in kravata? Ime. FOTO: Shutterstock
Moške bunde: na kaj je treba paziti pri nakupu zimske jakne?
Preberi še
Moške bunde: na kaj je treba paziti pri nakupu zimske jakne?

Nahrbtnik/torb za prenosnik aktovka

Če je aktovka danes manj uporabna, saj večino stvari hranimo na napravah, pa je zato toliko bolj uporaben moški kos eleganten nahrbtnik ali torba za prenosnik. Tako kot v primeru aktovke, posezite po klasičnem dizajnu oz. takšnem ki ne izstopa po barvni in obliki, da pritiče vsakemu slogu. Nahrbtniki so bili vse do štiridesetih let prejšnjega stoletja, ko je Gerry Outdoors izdelal prvi nahrbtnik z zadrgo, prvenstveno namenjeni pohodom, kampiranju in gorništvu. Takšni za vsakdanjo rabo – prvotno je nastal iz potrebe za študente in prenašanje knjig in zvezkom – je nastala leta 1967, ko je Outdoors izdelal prvi najlonski nahrbtnik. Sledil je JanSport, ki je danes največji izdelovalec nahrbtnikov na svetu in je izdelal prve nahrbtnike za vsakdanjo rabo, kot jih poznamo danes.

shutterstock 1499836034
shutterstock 1499836034 FOTO: Shutterstock

Torba za prosti čas

Da, tudi moški nosijo torbice. Ste vedeli, da so bile torbice prvotno moški kos namenjen shranjevanju denarja, priljubljene pa so bile predvsem zaradi svoje praktičnosti? O tem si lahko več preberete TU. Danes so predvsem nepogrešljiv kos za ženske, a ostajajo tudi moški (modni) dodatek, seveda manjše in predvsem praktične. Večinoma se nosijo čez telo.

Temna plat družine Gucci: vsi madeži modne dinastije
Preberi še
Temna plat družine Gucci: vsi madeži modne dinastije

Žepni robček

Žepni robček doda stajlingu dovršen izgled s karseda malo napora. Res pa je, da jih redki jemljejo za resno modno možnost svojega stilskega arzenala, čeprav ta mini detajl veliko doda na eleganci. Če nosite vpadljiv modni kos, temu izgledu dodajte subtilen robček za obleko, sicer pa imate več svobode. Sprva so te predhodnike papirnatih robčkov moški nosili v žepih za hlače, a so jih iz higienskih razlogov prestavil v žepe na prsih. Tako so našli pot do formalnih stajlingov in ostalih ''zgolj še'' modni dodatek, za smrkelj pa smo sčasoma dobili papirnate.

Nekoč za nosni izcedek, danes ''samo'' še za okras.
Nekoč za nosni izcedek, danes ''samo'' še za okras. FOTO: Shutterstock
Modni nasvet tedna: tako boste videti višji in vitkejši
Preberi še
Modni nasvet tedna: tako boste videti višji in vitkejši

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 325