Moskisvet.com
Slovenian boat show - 20

Stil

Navtična eksotika v Izoli

Urban Klančnik, Jure Poglajen
24. 09. 2012 10.20
5

Na obali si je bilo konec prejšnjega tedna moč ogledati enega izmed tradicionalnih slovenskih navtičnih sejmov. Slovenian Boat Show je gostil posezonsko navtičnio druščino, ki je letos sicer v okrnjeni zasedbi predstavila tudi nekaj novosti.

Azuree 33 - 2
Azuree 33 - 2 FOTO:
Letošnje sporočilo navtičnega sejma v Izoli je, da je navtika ne glede na razmere, ki tej dejavnosti niso naklonjene, še vedno zelo živa, ustvarjalna in inovativna. Tako je organizator poskrbel, da so lahko obiskovalci videli kaj navtika v najširšem pomenu besede trenutno ponuja. Razumljivo je, da je Slovenija na navtičnem zemljevidu po prodaji in zanimanju manjša, vendar pomembnejša kot si ponavadi mislimo.
Poleg razstavljalcev je bilo poskrbljeno tudi za spremljevalni program od različnih delavnic, konferenc, razstav in tudi glasbenih nastopov. Ves program je potekal v sodelovanju z mestom Izola, ki se je tudi letos izkazal za gostoljubno in organizirano prizorišče.

Navtika že nekaj let čuti moč recesije in padec zanimanja, vendar le v določenih segmentih. Tako je zanimanja za plovila višjih cenovnih razredih in cenovno dostopnih plovil ostalo skoraj nespremenjeno, največji padec povpraševanja pa se čuti v srednjem razredu torej barkah, ki se cenovno gibljejo znotraj šestmestnih številk.

Na sejmu smo tudi letos opazili nekaj premier. Največ novosti je bilo na jadralskem področju, kjer smo opazili tri pomembnejše modele. Prva je Azuree 33, deset metrska in 3,65 metrov široka jadrnica turška podjetja, ki izdeluje tudi motorne jahte Azimut. Gre za sodobno jadrnico, ki jo krasijo agresivne linije, kar poudarja njene plovne lastnosti in tudi sodobno zasnovo. Njene načrte so zrisali v prestižnem studiu Cecarelli v Italiji, ki slovijo tudi po barkah na znamenitem tekmovanju Ameriški pokal.

Slovenian boat show - 7
Slovenian boat show - 7 FOTO: Damjan Žibert

Dufour Grand Large 335 je potovalna jadrnica, ki prihaja iz francoske ladjedelnice in je sedaj dobila tudi zastopništvo v Sloveniji. Na dolžini 10,28 m ponuja izjemno prostornost, organizirano palubo, prostoren ergonomski kokpit in dinamične plovne lastnosti. Poleg omenjenih lastnosti ima dve notranji kabini in dve krmilni kolesi, ki jih ponavadi opazimo šele na večjih jadrnicah. Jeanneau 509 je 15,38 m dolga in 4,69 m široka jadrnica francoskega proizvajalca. Gre za največjo v novi seriji hitrih potovalnih jadrnic, ki jih krasijo izjemno oblikovanje tako znotraj kot zunanj. Jadrnica ima izvrstne jadralske lastnosti in jo je moč popolnoma prilagoditi lastnikovim željam.

Poleg jadrnic je premiero doživela tudi serija cenovno dostopnih motornih čolnov znamke Remus 540 in 550 Open. Ti prihajajo iz Poljske, kjer imajo proizvodnjo tudi številne svetovne navtične znamke. 540 in 550 Open sta čolna dolžine 5,5 m in 5,4 m ter razpolagata z zadovoljivo opremo, solidnimi plovnimi lastnostmi in predvsem ugodnimi cenami. Te so v današnjih časih zelo pomembne in so že prepričale nekaj slovenskih navtičnih navdušencev.

Poleg premier je za največ zanimanja poskrbela 27 metrov dolga prestižna motorna jahta Dominator 86 S. V notranjosti je opremljena z najsodobnejšo navigacijsko opremo, jacuzz-ijem na strehi, štirimi kabinami in ostalimi dodatki, ki sodijo na tako prestižno jahto. Poganjata jo dva dizelska motorja s 1362kW (1825KM), ki zahtevata tudi tri člane posadke. Njena cena (nekaj milijonov € - odvisna od lastnikovih dodatnih želja), je za večino smrtnikov nedostopna.

Letošnji sejem je časovno potekal v enakem terminu kot sorodna dogodka v Portorožu in Kopru. Tako se poraja vprašanje, če ne bi bilo bolje organizirati en dogodek, ki bi privabil večje zanimanje tako za razstavljalce kot tudi za obiskovalce. Slovenska zastopnica nam je zaupala, da bo zelo težko upravičiti prihodnjo udeležbo na sejmu še posebej ob taki 'razpršenosti', kot je bila letos. Upamo le, da bo slovenska navtična druščina tudi v prihodnje dokazala, da je še vedno živa in zanimiva tudi za slovenske kupce.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470