Moskisvet.com
Plešavost

Stil

Bi se lahko sprijaznili, da izgubljate lase?

M. A.
12. 12. 2019 09.07
4

Lasje veljajo za okras vsake glave, nekaterim pa predstavljajo še veliko več, saj s pričesko izražajo svojo osebnost ali svoj stil, spet drugim daje samozavest, ki je sicer ne bi imeli. A pogosto se zgodi, da lasje začnejo izpadati. Številni, ki v boju proti izpadanju uporabljajo preparate, kreme, serume in ostale izdelke, ki obljubljajo ponovno rast las, potrto ugotovijo, da vidnejših rezultatov ne dosegajo. Bi se vi lahko sprijaznili, da izgubljate lase?

Moški o izpadanju las seveda neradi govorijo, česar se zaveda tudi Britanec Harry James, ki se je z omenjeno težavo srečal že pred leti, ob tem pa se odločil, da bo svojo pomanjkljivost izkoristil sebi v prid in jasno ter glasno spregovoril o težavi izpadanja las. Na platformi YouTube je ustanovil svoj kanal Baldcafe, v katerem je sprva ponujal različne nasvete za tiste, ki se privajajo na nov izgled oz. razmišljajo o tem, da bi obrili, kar jim je ostalo, zdaj pa gosti tudi ostale, ki pogumno spregovorijo o svoji izkušnji, pogosto pa tisti odločilni korak z britvico v rokah storijo kar pred kamero.

Se tudi vi pogosto opazujete v ogledalu in preverjate, če so deli glave brez las dobro zakriti?
Se tudi vi pogosto opazujete v ogledalu in preverjate, če so deli glave brez las dobro zakriti? FOTO: Shutterstock

Harry se je sicer že v najstniških letih pogosto odločal za britje oz. za kratko pričesko, a je dejal, da ga je izguba las vseeno močno potrla. ’Takrat sem vedel, da je to moja odločitev in da lahko, kadar koli želim, svoje lase dobim nazaj. Sčasoma sem začel razmišljati, da jih morda ne bom vedno imel, zato sem se res odločil, da jih spet pustim rasti, vseeno pa sem redno spremljal gostoto las in rob lasišča, a sprememb nisem opazil,’ je dejal v enem izmed svojih prvih vlogov. Ko je opazil, da so mu lasje nenadoma res začeli izpadati, pa se je soočil s pravim občutkom izgube, ob čemer mu je bilo zelo hudo, počutil se je celo, kot da je vsega konec, da so sanje in načti, ki jih je gradil za prihodnost, postali neuresničljivi. Ob tem se je zavedal, da bo imel slej kot prej na glavi ’konjsko podkev’: ’Vedel sem, da se bo to sčasoma zgodilo, hkrati pa sem se počutil, da nad tem nimam nadzora, saj se pri vsakomur to dogaja z različno hitrostjo.’

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prav zaradi občutka izgube skozi katerega je šel sam, se je odločil za omenjeni YouTube kanal, s katerim podira tabuje in javno govori o težavi, ki pesti številne moške. ’Ugotovil sem, da lasje ne vplivajo name, na moje cilje, na moje uspehe. Zdaj lahko iskreno rečem, da moje življenje ni bilo nikoli boljše, kot je, odkar sem se obril. In lepo je, ko vem, da lahko pomagam nekomu, ki se je počutil enako grozno, kot sem se sam.’

Moška plešavost do 35. leta starosti prizadene več kot polovico moških.
Moška plešavost do 35. leta starosti prizadene več kot polovico moških. FOTO: Shutterstock

Harry ima poleg vlogov tudi Instagram profil @baldcafe in svojo spletno stran, na kateri brezplačno ponuja tudi e-knjigo, ki je polna nasvetov za vse tiste, ki se spopadajo z moško plešavostjo. Ta je sicer za razliko od moških las precej (po)gosta, saj strokovnjaki ocenjujejo, da se do 35. leta starosti kar 60 % moških sooči z redkejšimi lasmi, do abrahama pa se ta odstotek poveča celo na 85 %.

Moška plešavost
Moška plešavost FOTO: Shutterstock

Seveda britje ni nujen odziv za plešavost, poudarja Harry James, saj pravi, da po tem ni potrebe, če se v svoji koži kljub temu počutite samozavestno in dobro. ’Če pa poskušate na vsak način zakriti dele glave, kjer imate manj las, če se ves čas gledate v ogledalo, če si delate prav posebno pričesko, s katero bi zakrili pomanjkanje las in če porabite velike količine laka, da bi lasje ves dan ostali na mestu, potem verjemite, da bo kakovost vašega življenja veliko boljša, če boste to preprosto storili.’ Prav takšne moške v svojih vlogih gosti tudi James, ki se pogosto obrijejo kar pred kamero. Njegovi vlogi postajajo vse odmevnejši in zadnji so dosegli že več kot 300.000 ogledov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369