Moskisvet.com
Legendarni bobnar v Ljubljani - 6

Stil

Legendarni bobnar v Ljubljani

Urban Klančnik
07. 10. 2011 11.12
0

V bobnarskem svetu pravzaprav ni večjega imena, kot je William C. Cobham ali preprosto Billy Cobham. In na svoji turneji se je ustavil tudi v Sloveniji.

Kino Šiška je od odprtja gostil precej slavnih imen iz sveta džeza. A tokrat je ljubitelje džez-fusiona čakala prav posebna poslastica.

Legendarni bobnar v Ljubljani - 15
Legendarni bobnar v Ljubljani - 15 FOTO: Urban Klančnik

Billy, ki prihaja iz Paname (že od otroštva sicer živi v New Yorku), je vsekakor eden najvplivnejših bobnarjev vseh časov in v svoji bogati karieri je posnel preko 100 albumov, poleg tega pa je sodeloval s praktično vsemi največjimi džez in tudi rock legendami. V ekipi je imel tokrat Michaela Mondesirja na basu, Jean-Marie Ecaya na kitari in Christophea Craveroa na klaviaturi ter violini.

Billy Cobham je zaslovel ob koncu šestdesetih in v začetku sedemdesetih, sprva s trobentačem Milesom Davisom in potem z Mahavishnu Orchestra. V svojem vplivnem slogu združuje eksplozivno moč in strogo natančnost. Cobham je nato segel v džez fuzijo, v kateri se mešajo elementi džeza, rock and rolla in funka.

Cobham je tudi eden prvih bobnarjev, ki je prednostno igral “open handed” – kar pomeni, da bobnar igra na setu bobnov za desničarje, vendar na hi-hatu igra z levico, namesto da bi z desnico križal.

Billy Cobham vse od svojih začetkov v zgodnjih sedemdesetih, ko se je pojavil kot ustanovni član zasedbe Mahavishnu Orchestra in kot bobnar/vodja, ko so njegovi albumi (kot je bil Spectrum) in močan, kompleksen stil igranja močno vplivali na razvoj džeza in džez fusiona, ostaja neutruden raziskovalec na področju glasbe.

Legendarni bobnar v Ljubljani - 12
Legendarni bobnar v Ljubljani - 12 FOTO: Urban Klančnik

Vendar se večer ni začel z Billyjem. Koncert so namreč otvorili The Open Trio, ki ga tvorijo Andrej Pirjevec na bobnih, Matej Barič na klaviaturah, Goran Grabič na kitari in Bojan Volk na saksafonu. The Open Trio igrajo ambientalen funk-džez, ki je vsekakor nekaj posebnega. Kot prvo, ne gre za trio, saj so štirje člani, a še bolj zbode v oči, da med njimi ni basista.

In trio (s štirimi člani) je dokazal, da gre za enega najboljših ambientalnih džez zasedb v Sloveniji, brez težav pa jih lahko postavimo ob bok najboljšim tovrstnim skupinam po svetu. Dejstvo, da nimajo basista, niti približno ni moteče, saj Matej in Goran zelo lepo pokrivata nižje linije.

The Open Trio je bil briljanten uvod v to, kar nas je čakalo. Skoraj nemogoče je osebo samo z besedami odpeljati na koncert, ki se je zgodil v četrtek. Saj je še tako natančen opis pač bled približek resničnemu doživetju. Billy Cobham sicer nima nekega direktnega stika s publiko. Njegov nastop je pravzaprav precej sterilen in tehnično seveda brezhiben, kar pa ne pomeni, da nima 'duše.'.

Tokrat so se organizatorji odločili in v dvorano postavili stole. Kar pravzaprav ni bila slaba poteza, saj kljub temu da se v njegovi glasbi prepletajo elementi džeza, funka, rocka itd ... Billy ni primeren za tiste, ki imajo radi lahkotnejše melodije. Njegova glasba je izjemno kompleksna in poslušalca šokira z nenadnimi prehodi iz intenzivnejših delov v mirne melodije ter obratno. Se pravi, Billy ni prišel delat 'žurke' v Kino Šiška, prišel nas je osupnit s svojo in genialnostjo ostalih treh članov. Kar je vsekakor dosegel.

Koncert Billyja Cobhama je bil zadetek v polno in kar je še bolje, tovrstnih koncertov se lahko nadejamo tudi v prihodnosti. Ne nazadnje bo že v četrtek, 27. oktobra, zelo zanimiv koncert tria Us3.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376