Moskisvet.com
Vital Remains

Stil

'Death' je še vedno živ

U.K.
28. 02. 2012 14.01
0

Na Metelkovi v Ljubljani so se ponovno zbrali ljubitelji death metala in tokrat praktično do zadnjega kotička napolnili Galo Halo. Tako so dokazali, da je death metal (malce oksimoronsko) v Sloveniji še kako živ.

Krisiun
Krisiun FOTO: Drago Čigon

Dirty skunks sta ponovno v Slovenijo pripeljala glasbene skupine, ki so pripravile izjemno 'underground' poslastico. Malevolent Creation, Vital Remains in Krisiun so imena, ki jih pozna vsak ljubitelj starega in pristnega death metala, na turneji pa so se jim pridružili še člani skupin Karnak ter Hatesower.

In če je kdo od obiskovalcev pričakoval pomehkužen melodičen death metal koncert, se je uštel. Fantje na odru so Metelkovo 'napadli' s surovim, brutalnim death metalom kot se za tovrstno glasbo spodobi.

Točno ob sedmi uri so na oder, pred takrat še praktično prazno dvorano, prišli Hatesower (Italija), ki so izjemno tehnično dovršeni. Je pa res, da se na trenutke njihova glasba na trenutke že nagiba v vode melodičnega death metala. In tudi pevčev vokal je morda za death, nekoliko preveč black metalski, vendar ne gre za pomanjkljivosti, temveč preprosto za drugačen pristop. Band je imel v preteklosti tudi klaviature in gotovo je dobro, da so se jih znebili. Že po prvi pesmi se je dvorana kar napolnila.

Hatesower je sledila še druga italijanska zasedba Karnak. Karnak so že kar veterani na metalski sceni, saj so nastali leta 1993. In s svojim brutalnim nastopom so navdušili obiskovalce, ki do tega trenutka še niso popolnoma napolnili dvorane. Njihov nastop je surov, eksakten, pač takšen kakršen death metal mora biti. Res je, da nimajo kakšne posebne izvirnosti in takoj se slišijo vplivi skupin kot so Cannibal Corpse in Suffocation. A kakorkoli že, Karnak so vsekakor nekaj za vsakega ljubitelja death metala stare šole.

S tretjim koncertom pa se je začelo to kar si je prišlo ogledati večina obiskovalcev. Na oder so stopili Vital Remains in v tistem trenutku skorajda ni bilo več prostora za kakšnega bolj poznega metalskega navdušenca. Vital Remains so do kraja ogreli publiko, saj imajo zelo pristen stik z njo. »Naš oder je vaš oder,« je zavpil vokalist in videli smo nekaj 'stage divinga'. Vital Remains že od leta 1989 'rušijo' odre po vsem svetu in do danes še niso izgubili niti malo energije. Njihov koncert je še zmeraj prežet s temačno brutalnostjo pristnega anti-krščanskega death metala.

Čeprav so sledili še odlični Krisiun, pa bi lahko rekli, da so bili Malevolent Creation vrhunec večera. Vsekakor pa je to odvisno od poslušalca. Brutalni in bogati rifi, fenomenalni bobni, izvrsten bas in vokali, ki zvenijo kot bi prišli naravnost iz pekla, so pač recept za izjemen death metalski koncert.

Koncert so zaključili zmeraj izvrstni Krisiun, ki prihajajo iz Brazilije. Leta 95 so navdušili s svojim prvencem Black Force Domain in se vpisali v zgodovino brutalnega death metala. Gre za trio, ki nima nekega pretirano pristnega stika s publiko. Kot je dejal Alex Camargo: »Mi smo Krisiun, igrali bomo trdo, igrali bomo hitro. Upam, da je to v redu.« In tega so se držali. Morda je tako tudi prav. Pri njih je glasba potisnjena v ospredje, oni pa so samo izvajalci preko katerih teče surov in brutalen death metal. In nič več ni potrebno.

S tem koncertom so ljubitelji death metala že v začetku leta dobili poslastico, ki jo bo zelo težko prekositi, a na Dirty Skunks lahko zmeraj računamo, da bosta postregla s kakšnim presenečenjem. Že 15.03.2012 bodo v Slovenijo prišli Deathstars ter Marionette, 22.03.2012 pa bodo na Metelkovi nastopili Obscura, Spawn Of Possession, Gorod in Exivious.


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 403