Moskisvet.com
Cristiane - brazilska nogometašica

Šport

Ženska Ronaldu izmaknila prestižen rekord

A.P.
11. 06. 2019 07.23
0

Brazilska napadalka je na svetovnem prvenstvu v nogometu s hat-trickom proti Jamajki postala najstarejša nogometašica s takšnim dosežkom na tej ravni tekmovanja in s tem s prestola vrgla velikega Cristiana Ronalda.

V večini primerov si Portugalec rekorde podaja z Lionelom Messijem, tokrat pa je Ronaldov rekord podrla Cristiane (Rozeira de Souza Silva), brazilska nogometašica, ki te dni nastopa na svetovnem prvenstvu v nogometu, ki poteka v Franciji. Vskočila je namesto poškodovane šestkratne nogometašice sveta, 33-letne Marte (Vieire da Silva).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za brazilsko izbrano vrsto je pred 17.000 glavo množico zadela v 15., 50. in 64. minuti in s 34 leti in 25 dnevi podrla Ronaldov rekord, ki je hat-trick dosegel star 33 let in 130 dni, ko je trikrat zadel na mundialu v Rusiji leta 2018 na nogometni poslastici proti Španiji (3 : 3). Najhitrejši hat-trick med dekleti drži Švicarka Fabienne Humm, ki je leta 2015 proti Ekvadorju tri gole dosegla v razmaku petih minut (10 : 1).

Nogometaš z največ osvojenimi lovorikami je …
Preberi še
Nogometaš z največ osvojenimi lovorikami je …

Pred tem je imela v ženski konkurenci z 32 leti in 355 dnevi rekord v lasti Američanka Carli Lloyd, ki ji je ta dosežek uspel leta 2015 na svetovnem prvenstvu na Japonskem. Hat-trick je dosegla v razmaku 13 minut. Na tekmi med Brazilijo in Jamajko v Grenoblu pa je sicer padel še en starostni rekord. Vezna igralka Miraildes Maciel Mota, bolj znana kot Formiga (prav tako Brazilija), je pri 42 letih in 98 dneh postala prva igralka, ki je nastopila na sedmih svetovnih prvenstvih. Debitirala je davnega 7. junija 1995, ko 150 nogometašic, ki igrajo na tem prvenstvu, sploh še ni bilo rojenih. S tem drži absolutni rekord, prav tako je najstarejša nogometašica, ki je kdaj koli nastopila na mundialu.

Nogometašice ZDA, branilke naslova, so obrambo le-tega v Franciji začele z rekordno zmago 13:0 nad reprezentanco Tajske. S tem so presegle dozdajšnjo rekordno znamko Nemčije, ki je leta 2007 Argentino premagala z 11:0. Američanka Alex Morgan se je s petimi goli izenačila z rojakinjo Michelle Akers na vrhu lestvice večkratnih strelk na eni tekmi svetovnih prvenstev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še nekaj drugih zanimivih rekordov s svetovnih prvenstev v ženskem nogometu
Marta je na 17 tekmah dosegla 15 golov, kar je največ med vsemi, čeravno svetovna prvakinja z reprezentanco še ni postala. Največ gledalcev na ženski tekmi za svetovno prvenstvo je bilo leta 1999, ko sta se v finalu udarili reprezentanci ZDA in Čila. Tekmo na ameriškem stadionu LA Rose Bowl je spremljalo kar 90.185 gledalcev. Tisto prvenstvo si je v povprečju na tekmo ogledalo kar 37.319 gledalcev, skupaj pa kar 1,194 milijona, kar je prav tako rekord.

Tretji gol je Cristiane dosegla iz prostega strela, dvakrat pa je morala za priznanje zadetka pomagati tehnologija.
Tretji gol je Cristiane dosegla iz prostega strela, dvakrat pa je morala za priznanje zadetka pomagati tehnologija. FOTO: Profimedia

Največkrat je do zdaj mrežo nedotaknjeno ohranila Briana Scurry (ZDA) in sicer 10-krat, največ nastopov pa je za izbrano vrsto zbrala kanadska napadalka Christine Sinclair, ki je od leta 2000, ko je debitirala pri šestnajstih, dres reprezentance oblekla kar 282-krat. Med reprezentancami, ki so nastopile na vseh sedmih mundialih (ti potekajo od leta 1991), so Brazilija, Nemčija, Japonska, Nigerija, Norveška, Švedska in ZDA. Od naštetih so brez naslova zgolj še Brazilija, Švedska in Nigerija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382