Moskisvet.com
Britje nog kolesarstvo

Kolesarstvo

Zakaj si kolesarji brijejo noge?

M.S.
25. 04. 2022 05.00
1

Tisti, ki se resneje ukvarjajo s kolesarstvom, odgovor na to vprašanje dobro poznajo, vsi, ki ste zgolj rekreativci, nedeljski kolesarji ali pa se s kolesarjenjem šele začenjate ukvarjati, pa se verjetno sprašujete, zakaj imajo kolesarji bolj gladke noge od žensk. Medtem ko je to za "profije" nuja, so depilirane noge med rekreativci predvsem trend, ki zdaj traja že desetletje.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Britje nog je rezervirano za ženske ... in športnike, posebej kolesarje. A medtem ko si jih ženske odstranjujejo predvsem iz estetskih vzgibov, ima britje nog pri moških bolj praktične motive, čeravno so obrite izklesane noge videti lepše kot kosmate, kar igra v dobi, ko smo obsedeni s telesi, pomembno vlogo. Mnogi si jih zato brijejo iz istega razloga, zaradi katerega si brijejo npr. obrazne dlake. Obrite noge dodajo ostrino in drugim kolesarjem sporočajo, da z vami ni šale. Marsikdo si jih brije samo zato, ker si jih depilirajo drugi, in se ne sprašuje, zakaj. Videz je v kolesarski karavani nenazadnje zelo pomemben.

Obrite noge so postale del ''obvezne opreme'' resnega kolesarja.
Obrite noge so postale del ''obvezne opreme'' resnega kolesarja. FOTO: Shutterstock
Nakup cestnega kolesa: kaj je treba upoštevati pred nakupom
Preberi še
Nakup cestnega kolesa: kaj je treba upoštevati pred nakupom

Obvezno si jih brijejo profesionalci in številni rekreativci, ki si ob vikendih radi pretegnejo noge na lokalni dirki. Po mnenju strokovnjakov je britje nog sicer zelo pomembno opravilo in enako pomembno kot oprijeta kolesarska oblačila. Gre namreč za kolesarsko folkloro. Pravega kolesarja prepoznamo po kolesarskih čevljih, kolesarskem dresu in čeladi, k temu pa sodijo tudi obrite noge.

Na kaj vse je treba biti pozoren pri nakupu kolesarske čelade?
Preberi še
Na kaj vse je treba biti pozoren pri nakupu kolesarske čelade?

Profesionalni kolesarji si jih brijejo iz praktičnih razlogov, saj so masaže prijetnejše (ni cukanja) in se pri tem porabi manj masažnega olja – lažje je zmasirati kosmato nogo kot tako z nekaj dni starimi dlakami – oskrbovanje in razkuževanje ran pa sta lažja, manj boleča in bolj higienična. To zmanjša tveganje za vnetje. Ampak več površinskih poškodb nog imajo npr. rokometaši, ki pa si ne brijejo nog. Ti razlogi za obrite noge v rekreativnem kolesarstvu torej res ne pijejo vode.

Britje nog med profesionalnimi kolesarji je nuja.
Britje nog med profesionalnimi kolesarji je nuja. FOTO: Shutterstock
Vodič za nakup kolesa: pred nakupom si nujno odgovorite na ta vprašanja
Preberi še
Vodič za nakup kolesa: pred nakupom si nujno odgovorite na ta vprašanja

Ampak zakaj si potem kolesarji vseeno množično brijejo noge? Nekaj razlogov smo že našteli, glavni razlog pa tiči v preteklosti, saj je na dirki po Franciji zmagal kolesar, ki je bil brez las in povsem brez dlak na telesu. Ko ga je nekdo vprašal, zakaj ima pobrite noge – pri tem pa ni bil pozoren na to, da nima dlak niti na rokah in da je plešast (trpel je za alopecijo) – mu je ta dejal, da se brez dlak na nogah počuti hitrejšega in se v cilju hitreje umije. Spomnimo: nekoč so bile ceste makadamske, kolesarji na cilju pa polni prahu. In od tedaj si tekmovalni kolesarji brijejo noge.

Si tudi vi brijete noge?
Si tudi vi brijete noge? FOTO: Shutterstock
Kolesarski čevlji: kateri so pravi za vas?
Preberi še
Kolesarski čevlji: kateri so pravi za vas?

Ni res, da so kolesarji zaradi tega kaj hitrejši, čeprav mnogi menijo, da zato bolj aerodinamično drvijo po cesti. Že res, da manj dlak pomeni manj upora, a gre za zanemarljiva odstopanja, kar so pokazala tudi testiranja v vetrovniku. A že samo prepričanje, da gladke noge vplivajo na hitrost, prinaša rezultate. Obrite noge imajo torej neke vrste učinek placeba.

Kaj in koliko tekočine in hrane je treba uživati med kolesarjenjem?
Preberi še
Kaj in koliko tekočine in hrane je treba uživati med kolesarjenjem?

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497