Moskisvet.com
EuroVolley21 0064

Šport

Zanimiva dejstva o odbojki

N. Č.
03. 09. 2022 05.00
0

Glede na to, da se svetovno prvenstvo v moški odbojki 2022 neustavljivo bliža vrhuncu, vam bomo zaupali nekaj dejstev o tem priljubljenem športu, s katerimi boste zagotovo navdušili prijatelje.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

1. Kdo je najvišji odbojkar na svetu?

Najvišji odbojkar na svetu je iranski igralec Morteza Mehrzad, ki tekmuje kot igralec sedeče odbojke. Igra na poziciji zunanjega napadalca. Od letošnjega leta ni več le najvišji odbojkar, ampak tudi drugi najvišji živeči človek na svetu. Visok je kar 2,46 metra.

Morteza Mehrzad - sedeča odbojka
Morteza Mehrzad - sedeča odbojka FOTO: Profimedia

Glede na to da Morteza Mehrzad velja za igralca sedeče odbojke, večina ljudi kot najvišjega odbojkarja navaja Dmitrija Muserskega, ki v višino meri 2,18 metra, a se motijo! Najvišji odbojkar je pravzaprav tajski igralec Wuttichai Suksara, ki meri neverjetnih 2,24 metra. Nanj se pogosto pozablja, saj gre za mladega in še neuveljavljenega odbojkarja.

Wuttichai Suksara, najvišji odbojkar na svetu
Wuttichai Suksara, najvišji odbojkar na svetu FOTO: Profimedia

2. Kdo je najnižji odbojkar na svetu?

Za najnižjega odbojkarja velja iranski igralec Farhad Zarif, ki je visok le 165 centimetrov. Kljub svoji višini velja za enega boljših igralcev na svoji poziciji, igra namreč kot libero. Po višini se mu še najbolj približa japonski odbojkar Taichirō Koga, ki meri 170 cm.

Farhad Zarif, najnižji odbojkar na svetu
Farhad Zarif, najnižji odbojkar na svetu FOTO: Profimedia

3. Čigavi servisi so najmočnejši?

Poljski odbojkar Wilfredo Leon je v sezoni 2018/2019 serviral s hitrostjo 134 km/h. To velja za uradni svetovni rekord v najmočnejšem servisu, vendar nihče ne ve, ali ni kdo že podrl tega rekorda med neuradnimi igrami, kjer se hitrost žoge ne meri. Morda pa bo ta rekord podrl kar sam na svetovnem prvenstvu.

 Wilfredo Leon je serviral s hitrostjo 134km/h.
Wilfredo Leon je serviral s hitrostjo 134km/h. FOTO: Profimedia

Omeniti velja tudi bolgarskega igralca Mateja Kazijskega, ki pri servisu včasih doseže 132 km/h in je tako eden najmočnejših odbojkarjev na svetu.

Matej Kazijski je serviral s hitrostjo 132 km/h.
Matej Kazijski je serviral s hitrostjo 132 km/h. FOTO: Profimedia

4. Kdo je edini igralec, ki ne more biti kapetan ekipe?

Ste vedeli, da libero ne more biti niti kapetan igre niti kapetan ekipe? Toda zakaj ne? Tako določajo predpisi FIVB, saj libero velja za prostega igralca, ki ni ves čas na igrišču, zato tudi ne more ugovarjati sodniku. Libero je pravzaprav specialist za obrambo v zadnji vrsti, položaj pa je bil ustanovljen šele leta 1998. Zanj veljajo malce drugačna pravila, saj ne smejo blokirati ali dokončati udarca v napadu, zato so tudi njihovi dresi druge barve. Ta razlika omogoča sodnikom, da lažje uveljavljajo pravila tega položaja. 

Jani Kovačič, slovenski libero
Jani Kovačič, slovenski libero FOTO: Luka Kotnik
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376