Moskisvet.com
Tour de France - nogavice

Šport

Zakaj na Touru kolesarjem merijo višino nogavic?

A.P.
08. 07. 2019 06.34
1

Tisti, ki ste pozorno spremljali dogajanje na Dirki po Franciji, na kateri nastopata tudi dva slovenska kolesarja, in sicer Matej Mohorič in Jan Tratnik (oba Bahrain-Merida), ste morda zasledili, da so predstavniki Mednarodne kolesarske zveze (UCI) kolesarjem pred ekipnim kronometrom merili višino nogavic. Čemu?

UCI je pred začetkom letošnje sezone sprejel nov pravilnik, v katerem je tudi osveženo določilo, kako visoko lahko kolesarji nosijo nogavice. Verjetno ste opazili, da jih v zadnjem obdobju nosijo vse više. Ne gre za modno muho, saj so zrasle v višino na račun aerodinamike.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Se spomnite, ko so imeli leta 2016 kolesarji moštva Team Sky (danes Ineos) v rokavih dresov za kronometer všite kroglice, ki naj bi izničile vpliv zračnih vrtincev, kolesarji pa naj bi tako učinkoviteje "rezali" zrak? UCI mora dati ekipam dovoljenje za uporabo vsakega kosa opreme, ki mora biti skladen z njenimi predpisi. Tudi zloglasen Castellijev dres je šel skozi postopek in tedaj dobil zeleno luč. Podobno UCI preverja aerodinamične nogavice. Za to imajo strokovnjaki UCI-ja danes posebno napravico, ki smo jo lahko pobliže spoznali v nedeljski etapi (moštveni kronometer).

Dirka po Franciji: žebljički, podkupovanje in vse ostalo, kar niste vedeli o Touru
Preberi še
Dirka po Franciji: žebljički, podkupovanje in vse ostalo, kar niste vedeli o Touru

Nov pravilnik o nogavicah in njihovi višini je, kot rečeno, začel veljati na začetku letošnje sezone, potem ko je bilo zadnja leta pravilo zelo ohlapno. Pred spremembo je namreč v členu o nogavicah pisalo: ''Nogavice in galoše lahko na dirkah segajo največ do polovice noge.'' To si je vsaka ekipa razlagala po svoje. Porajalo se je namreč vprašanje, kje se začne meriti nogo. Tega dvoma danes ni več. Zdaj se meri višina od gležnja do spodnjega dela kolena, oz. kot beremo v pravilniku, ''nogavice in galoše ne smejo segati preko polovice višine, ki jo določata zunanji (lateralni) del gležnja in sredina glave mečnice.'' UCI je za lažjo predstavo predložil tudi grafični prikaz.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kakšna je kazen za kršitev pravila, ni znano, UCI pa želi s tem preprečiti vsakršna aerodinamična odstopanja, s katerimi bi se lahko okoristile ekipe in imele s tem neupravičeno prednost pred ostalimi. Med drugim je prepovedana vsakršna oprema, ki spremeni naravno obliko kolesarja in ne služi zaščiti kolesarja. Hrapavost površine dresa ne sme presegati enega milimetra, dres pa ne sme vsebovati dodatkov, ki bi izboljšali njegovo aerodinamičnost.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382