Moskisvet.com
Tenis

Šport

Zakaj se pri tenisu točke štejejo 15, 30, 40?

M.S.
09. 08. 2022 05.00
0

Tenis je eden najbolj priljubljenih športov na svetu, a marsikateri ljubitelj ''belega športa'' ne ve, zakaj ima tako nenavadno zaporedje točk za osvojitev igre (za niz mora dobiti šest iger na dve razliki ali tie-brake pri 6:6), ki na prvi pogled nima posebnega smisla.

Tenis je stara igra – zametki segajo dve tisočletji v preteklost, ko so podobno igro Rimljani imenovali trigon. Pravi razvoj tenisa se je začel v 14. stoletju v Franciji, ko so na francoskem dvoru čez razpeto vrv z razširjeno dlanjo udarjali žogico iz slame oz. ženskih las. Igra "jeu de paume" (igra dlani) je bila predhodnica tenisa. Bila je tako popularna, da je bilo v deželi "galskih petelinov" na tisoče tovrstnih igrišč. V vsako smer je bilo dolgo 45 čevljev (cca. 14 metrov).

Obstajata dve teoriji, zakaj v tenisu štejemo točke na ta način.
Obstajata dve teoriji, zakaj v tenisu štejemo točke na ta način. FOTO: Shutterstock
Kdaj je najbolje trenirati? Jutranja vadba ima drugačne učinke na telo kot večerna
Preberi še
Kdaj je najbolje trenirati? Jutranja vadba ima drugačne učinke na telo kot večerna

Predhodne oblike tenisa so bile zelo popularna igra med višjim slojem. V 15. stoletju so dlani zamenjali loparji, dve stoletji kasneje pa je vrv zamenjala mreža, loparji pa so dobili strune iz črev. Takrat so tudi začeli šteti točke in to že počeli podobno kot danes. Po eni teoriji točkovanje temelji na geometrijskem sistemu, ki ima za osnovo število 60. Sprva so točke delili v zaporedju 0, 15, 30, 45 in 60. Številke naj bi ponazarjale uro oz. četrtine v eni uri, kar so Angleži prevedli v fifteen, thirty, forty-five in sixty. Za osvojitev ene igre je bilo treba osvojiti štiri točke, vsaka točka pa je štela 15 (minut).

Nakup električnega kolesa ali Vse kar moratev vedeti o e-kolesih
Preberi še
Nakup električnega kolesa ali Vse kar moratev vedeti o e-kolesih

Kasneje – ugotovili so namreč, da ima pri izidu 45:45 pomembno vlogo sreča, saj na igro vpliva, kateri od igralcev je imel servis oz. začetni udarec – je bil sprejet dogovor, da je treba za osvojitev igre osvojiti vsaj dve točki več od tekmeca, zato se je 45 spremenilo v 40, ob izenačenju na 40:40 pa naj bi vsaka osvojena točka pomenila 10 točk. Danes je 50:40 znano kot prednost. Ko je igralec osvojil dve točki več od nasprotnika (najprej 50, nato 60), je "napolnil uro" in osvojil igro. S tem štetjem so ukinili številko 60 in namesto tega uporabili izraz ''dobljena igra''.

Rafael Nadal je najuspešnejši tenisač v zgodovini tega športa.
Rafael Nadal je najuspešnejši tenisač v zgodovini tega športa. FOTO: Shutterstock

S to teorijo sovpada poimenovanje za izenačenje 40:40, kar se v angleščini imenuje deuce. To izvira iz francoske besede "deux" (v slovenščini dve), kar pomeni, da mora igralec za osvojitev igre osvojiti še dve zaporedni točki. Francoski jezik je "kriv" tudi za to, da se 0 točk imenuje "love", saj je število nič podobno jajcu, ki mu v francoščini pravimo "l'oeuf", izgovarjava pa je podobna omenjeni angleški besedi za ljubezen.

Trikolesna borba s pariško gnečo
Preberi še
Trikolesna borba s pariško gnečo

Druga teorija štetja točk je povezana z "igro dlani". Ko je server osvojil prvo točko, se je lahko pomaknil 15 čevljev bližje mreži. Ob drugi točki se je lahko pomaknil še za 15 čevljev bliže (skupaj 30), ob tretji točki pa še za 10 (skupaj 40).

Kako deluje fotofiniš tehnologija?
Preberi še
Kako deluje fotofiniš tehnologija?

Tenis, kot ga poznamo danes, se je razvil v 19. stoletju v Angliji. Poimenovanje tenis izvira iz francoščine, in sicer iz starega francoskega izraza tenez (prejmi, ujemi oz. drži), kar je običajno tekmecu izrekel server ob začetnem udarcu.

Na začetku so tenis igrali z dlanmi.
Na začetku so tenis igrali z dlanmi. FOTO: Shutterstock
Največji škandali, ki so pretresli Dirko po Franciji in zamajali kredibilnost kolesarstva
Preberi še
Največji škandali, ki so pretresli Dirko po Franciji in zamajali kredibilnost kolesarstva

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376