Moskisvet.com
Košarkarska žoga

Športi z žogo

Zakaj je košarkarska žoga oranžna?

A.P.
05. 08. 2019 07.02
1

Oranžna barva je s košarkarsko žogo neločljivo povezana. A ni bilo vedno tako. Ste vedeli, da košarkarske žoge nekoč niso bile oranžne?

Prva košarkarska tekma je bila odigrana davnega 21. decembra 1891 v ameriškem Springfieldu na tamkajšnji srednji šoli. Košarka je med športi posebna po tem, da se ni razvila iz druge oblike športa, pač pa je nastala iz ''nič''. Izmislili so jo je kanadsko-ameriški zdravnik, inovator in športni pedagog James Naismith, ki je želel iznajti igro, ki bi jo lahko šolarji igrali v telovadnici pozimi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Legenda pravi, da je spisal pravila in na zid pribil košaro za breskve ter prvih 13 pravil. Tekma se je končala zgolj z enim ''košem'', ki ga je dosegel William Chase. Nasproti si je stalo devet igralcev, igrišče pa je bilo za polovico manjše od današnjega. Ime basketball (koš-žoga) je predlaga eden od učencev. Prva uradna ženska tekma je bila odigrana 21. marca 1983, ki se je prav tako odvijala na gimnaziji.

Tipične predstavnice svoje vrste.
Tipične predstavnice svoje vrste. FOTO: Profimedia

Za košarko se uporablja značilna oranžna žoga, katere površina je deljena z značilnimi vtisnjenimi črnimi črtami oz. rebri. To je tipična predstavnica žoge, kakršno z manjšimi odstopanji uporablja večina profesionalnih košarkarskih lig. Poznamo namreč tudi druge kombinacije, prav tako različne vrste izdelave – od gume, sintetičnih kompozitov, do tradicionalnega usnja. Prav usnje je ''kriv'', da v preteklosti žoge niso bile značilno oranžne, pač pa rjave in vezane. Tako je bilo vse do poznih petdesetih let prejšnjega stoletja. Leta 1956 so jo obarvali rumeno, znebila pa se pa je tudi šivov. Glavni trener univerze Butler, Tony Huinkle, je bil mnenja, da žoga med igro ni bila dovolj vidna – ne za igralce, ne za gledalce. Izbral je oranžno. Leta 1957 je združil moči s podjetjem Spalding in razvil novo žogo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oranžna žoga je debitirala na finalni tekmi ameriškega elitnega študentskega prvenstva NCAA leta 1958 v Louisvillu (Kentucky). Liga jo je vzela za svojo in Spaldingova žoga je nato postala tudi uradna žoga lige NBA. Posvojile so jo tudi druge košarkarske organizacije in še danes je oranžna površina s črnimi rebri in potiskom zaščitni znak košarkarske žoge v profesionalnih ligah.

Vnukinja Jamesa Naismitha, Hellen Naismith Dodd Carpenter.
Vnukinja Jamesa Naismitha, Hellen Naismith Dodd Carpenter. FOTO: Profimedia
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382