Moskisvet.com
Ljubljanski maraton

Šport

Vse, kar morate vedeti o Ljubljanskem maratonu

M.S.
03. 10. 2023 05.00
0

Tekači že odštevajo dneve do največjega tekaškega praznika pri nas. Nezadržno se namreč bliža VW 27. Ljubljanski maraton, ki ga boste 22. oktobra lahko v živo spremljali na POP TV. Pok pištole bo znak štarta označil ob 9. uri.

VW 27. Ljubljanski maraton bo nekoliko drugačen kot pretekla leta, saj je organizator štart iz Kongresnega trga prestavil na Trg Ajdovščine, zato pa na ''Kongrescu'' ostaja cilj. Tam bodo štartali tekači na maratonski (42,195 km), polmaratonski (21,098 km) in 10-kilometrski razdalji. Maratonci in polmaratonci se bodo razcepili za oznako 20. kilometra oz. na koncu Tržaške ceste. Polmaratonci gredo nato proti bližnjemu cilju, maratonce pa čaka še pentlja prek Viča in Rudnika. 

5 ključnih napak, ki jih delamo pri teku
Preberi še
5 ključnih napak, ki jih delamo pri teku

Kako izpiliti formo pred maratonom, razloži osebni trener Matic Kolenc:

Katere superge za tek izbrati? Koristni nasveti za pravilen nakup!
Preberi še
Katere superge za tek izbrati? Koristni nasveti za pravilen nakup!

Prireditev, na kateri sodeluje prek 1300 prostovoljcev in zaposlenih v službah MO Ljubljana, komunalnega podjetja, policistov, reševalcev in zaposlenih pri Timingu Ljubljana, ki je uradni izvajalec VW 27. Ljubljanskega maratona, je eden največjih športnih dogodkov pri nas. Maraton ima rekord pod dvema urama in petimi minutami, kar ga uvršča med najhitrejše na svetu. Rahlo spremenjena trasa ne bo vplivala na končni čas.

Vsak tekač bo prejel majico, štartno številko z vgrajenim čipom ter trpežen in uporaben športni nahrbtnik.
Vsak tekač bo prejel majico, štartno številko z vgrajenim čipom ter trpežen in uporaben športni nahrbtnik. FOTO:

Pravila mednarodne atletske zveze terjajo, da je na vsakih pet kilometrov okrepčevalnica – tam bodo tekače čakali sadje, čokolada, energetski napitki, geli, ploščice, voda, čaj in juha – na vsak poltretji kilometer pa vodna postaja. Ljubljanski maraton je specifičen v tem pogledu, da uporablja vodo iz vodovodnega omrežja. V najbolj oblegani okrepčevalnici, ki leži na 10. kilometru, je poraba okoli 3000 litrov. Tekače je treba opozoriti, da je časovna omejitev maratona šest ur. Če bo imel maratonec na vmesnem času na 20 km slabši bruto čas od 2:45 ure, bo preusmerjen v cilj in uvrščen na rezultatsko listo polmaratona. Sicer pa bodo na progi tempo tekači, ki bodo omogočali čase od treh ur dalje. Vsi, ki se še niste prijavili na Ljubljanski maraton, lahko to storite še do 10. oktobra.

Kaj početi tik pred tekom:

Te napake najpogosteje delajo tekači začetniki
Preberi še
Te napake najpogosteje delajo tekači začetniki

Kakšen trening morate opraviti pred maratonom?

Kaj in kdaj jesti pred tekom?
Preberi še
Kaj in kdaj jesti pred tekom?

Pridružite se nam na najbolj pričakovanem tekaškem dogodku v Sloveniji Ljubljanskem maratonu!

 Tek na 10 kilometrov je idealna priložnost za vse tekače, tako za začetnike kot tudi izkušene, da preizkusite svoje zmogljivosti in premagate osebne mejnike. S prijavo na Ljubljanski maraton pa ne boste deležni le izjemne tekaške izkušnje v pozitivnem vzdušju in odlični družbi, ampak vas čaka še kup drugih ugodnosti.  

Vsak tekač bo prejel majico, štartno številko z vgrajenim čipom ter trpežen in uporaben športni nahrbtnik. Kot običajno ga boste prevzeli skupaj s startno številko na sejmu Tečem (pozor: ta bo letos v Areni Stožice!) še pred dogodkom. Dan pred nedeljskimi teki pa je tradicionalno namenjen tudi druženju na tako imenovani Testeninki. Že ime pove, da na dogodku vsak tekač dobi porcijo testenin. Tudi na dan maratona vas čakajo številna presenečenja, množična spodbuda in seveda okrepčila.

Zakaj je tek tako zdrav?
Preberi še
Zakaj je tek tako zdrav?

Ne zamudite torej priložnosti in se 22. 10. 2023 pomerite s tekači z vseh koncev sveta in občutite edinstveno energijo tega množičnega tekaškega dogodka. Prijave so odprte, zato si zagotovite svoje mesto na štartni črti.

Kakšna je pravilna tehnika teka?
Preberi še
Kakšna je pravilna tehnika teka?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382