Moskisvet.com
Liverpool Tottenham finale

Šport

Vsi pomembni detajli, ki ste jih spregledali v finalu Lige prvakov

A.P.
03. 06. 2019 12.30
0

Čeprav finale Lige prvakov med Liverpoolom in Tottenhamom ni bila predstava za nogometne sladokusce, pa ga je začinila svetlolasa Rusinja, ki se je izmuznila varnostnikom, odvrgla oblačila in na zelenico pritekla v kopalkah. Če so to kamere pred TV gledalci skrile, pa to ni bila edina stvar, ki smo jo imeli pred očmi, a spregledali v soboto zvečer na stadionu Wanda Metropolitana, kjer domuje Jan Oblak.

Sobotna šahovska partija med Liverpoolom in Tottenhamom je gledalca prikrajšala za kakšno lepo potezo, zato pa je bil obračun prava poslastica za ljubitelje statistike. V nadaljevanju vam predstavljamo kopico zanimivih dejstev o finalu, ki jih skoraj zagotovo niste vedeli.

Potem, ko mu lansko finale ni bilo usojeno, saj je po duelo z ''umazanim'' Ramosom zelenico zapustil poškodovan, je Mohamed Salah v soboto postal prvi Egipčan, ki je zadel v finalu Lige prvakov.

To je seksi blondinka, ki je prekinila finale LP
Preberi še
To je seksi blondinka, ki je prekinila finale LP

Ko je strel iz 11-metrov pretopil v zadetek, je Salah postal prvi igralec v zgodovini kluba, ki je zadel v vseh krogih Lige prvakov. To mu je uspelo v zadnjih dveh sezonah, ko je tresel mrežo nasprotnika tako v skupinskem delu, kot na vseh stopnjah izločilnih bojev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Liverpool je v tej sezoni prikazal atomski nogomet in zasluženi sedi na evropskem tronu. Do vrha so ga pripeljale tudi enajstmetrovke. Potem ko je Damir Skomina že takoj na začetku tekme pokazal na belo točko, je bila to že peta za ekipo iz mesta Beatlov. To je več, kot je strelov iz 11 metrov dobila katerakoli druga ekipa v tej sezoni Lige prvakov. Na vrhu lestvice kraljuje s Portom, ki ga je Liverpool na poti do naslova izločil v četrtfinalu.

Potem ko je aprila Harry Kane utrpel poškodbo lateralne vezi levega gležnja, so pri Tottenhamu bili bitko s časom. Skoraj vse do začetnega piska Skomine ni bilo znano, ali bo prva violina Spursov zaigral v finalu. Trener Mauricio Pochettino ga je postavil v začetno enajsterico in dal vedeti, da je Kane 100-odstotno pripravljen. A bil je daleč od tega, saj je bila njegova statistika globoko pod povprečjem. Imel je le 26 dotikov žoge proti 40.8, kolikor jih je imel v povprečju v 90 minutah, na vrata nasprotnika pa je sprožil zgolj enkrat.

Liverpool je bučno proslavil šesti naslov.
Liverpool je bučno proslavil šesti naslov. FOTO: Profimedia

Liverpool se je do finala prebil tudi zavoljo natančnih podaj. Do finala je ta natančnost znašala 79.91 odstotka. V soboto so se jim rahlo zatresle noge, saj je bila točnost podaj zgolj 64.34 odstotna in čeprav so bili nasprotniki tu preceje natančnejši (80%), pa so čislano trofejo na Otok odnesli Redsi.

Konec Kloppovega prekletstva. Jürgen Klopp je osvojil svoj prvi naslov, potem ko je izgubil kopico finalnih obračunov (ligašk pokal, liga Evropa, Liga prvakov) in se tako znebil oznake ''večnega luzerja''. Po tekmi se je pošalil s priredbo skladbe Let's talk about Sex skupine Salt-n-Pepa, ki jo je priredil v Let's talk about Six. Razlog ni bil šesti naslov Liverpoola, pač pa je bilo takrat govora o šestih finalnih porazih. Urok je bil z zmago prekinjen.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čeprav je Divock Origi šele četrta Liverpoolova violina – za Salahom, Robertom Firminom in Sadiom Maneje – pa je bil skrivno orožje nemškega trenerja, saj je dvakrat zadel proti Barceloni in v finalu z golom v 87 minuti zapečatil usodo Tottenhama.

Z zmago v Ligi prvakov, prvo po 14 letih suše, so Liverpoolčani zdaj tretji po številu osvojenih naslovov v Ligi prvakov (6). Vodi Real s 13-imi, sledi mu AC Milan s sedmimi, v hrbet pa Redse zdaj gledata Barcelona in Bayern (5). V finalu najmočnejšega evropskega tekmovanja je Liverpool sicer igrali devetič.

Daniel Sturridge je še drugič postal kralj Evrope, potem, ko v finalu sploh ni stopil na zelenico. V finalu leta 2012, ko je igral še za Chelsea, ni dobil priložnosti, prav tako ne za Liverpool. Za obe ekipi je v Ligi prvakov sicer zadel dvakrat. Je prvi Anglež, ki je Ligo prvakov v tem formatu osvojil z dvema različnima angleškima kluboma.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tottenham je v finalu Lige prvakov igral prvič. Novincem v zadnjem obdobju zvezde niso naklonjene, saj je zadnjih šest klubov finale izgubilo. Valencia leta 2000, Bayer Leverkusen leta 2002, dve leti kasneje je ista usoda doletela Monako, leta 2006 Arsenal in leta 2008 Chelsea.

Čeprav sta obe ekipi igrali zelo borbeno, pa se nobena ekipa ni posluževala umazane igre. Kako zelo čist nogomet sta igrali, priča dejstvo, da Skomina v 90 minutah ni pokazal nobenega kartona.

Brazilski vratar Liverpool, Alisson Becker, ki je k Redsom lani prišel iz Rome, je prvi vratar, ki je v finalu Lige prvakov mrežo ohranil nedotaknjeno po Juliu Cesarju leta 2010 (ta je branil za Inter, ki je takrat  z 2:0 ugnal Bayern). Še več. Nihče do zdaj v finalu ni zbral več obramb kot on (8). Na finalnem obračunu v 21. stoletju samo šest vratarjev ni prejelo zadetka, polovica od teh je bilo Brazilcev.

Neopevani junak Liverpoolove obrambe pa je v resnici 27-letni Virgil van Dijk, mimo katerega v celotnem srečanju s preigravanjem ni prišel niti en igralec Tottenhama. Enako velja za Kamerunca Jeola Matipa, ki je pred svojimi vrati situacijo razčistil kar 14-krat, kar je največ v izločilnih bojih v tej sezoni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382