Moskisvet.com
Smer sta preplezala od spodaj navzgor, brez ogledov od zgoraj in kljub težavnosti večinoma varovala s klini in pomičnimi varovali.

Davidovi ekstremi

Vrhunska alpinista v najtežji slovenski smeri

David Stropnik
26. 01. 2024 05.00
0

Luka Lindič in Luka Krajnc, ki pravkar plezata novo težavno prvenstveno smer v južni steni Poincenota v Patagoniji, sta lani potegnila najtežjo dolgo skalno smer v slovenskih gorah. V severni steni Rjavine sta preplezala 700 metrov dolgo smer desete stopnje (8b po francoski lestvici) Lepotica in zver, s čimer sta kronala 20 let izjemne skupne plezarije.

Smer sta preplezala od spodaj navzgor, brez ogledov od zgoraj in kljub težavnosti večinoma varovala s klini in pomičnimi varovali. Zavrtala sta le šest svedrovcev in dodatnih sedem na varovališčih. Podvig v resnem gorskem okolju jima je vzel tri leta in kar osemnajst poskusov, kar daje vsemu skupaj še dodatno vrednost.

Smer sta preplezala od spodaj navzgor.
Smer sta preplezala od spodaj navzgor. FOTO: David Stropnik

Luka Krajnc velja za enega najboljših slovenskih vrhunskih alpinistov nove generacije, še posebno. kar se tiče zahtevnega skalnega plezanja v gorah. Med drugim je opravil enodnevni vzpon čez Salathe v El Capitanu, v Grand Jorasses pa prvo prosto ponovitev Rolling Stones in prost vzpon v No Siesta. Predvsem pa mnoge prvenstvene smeri na eksotičnih lokacijah: Venezuela, Lofoti, Maroko, Tibet ...

Smer sta preplezala od spodaj navzgor, brez ogledov od zgoraj in kljub težavnosti večinoma varovala s klini in pomičnimi varovali.
Smer sta preplezala od spodaj navzgor, brez ogledov od zgoraj in kljub težavnosti večinoma varovala s klini in pomičnimi varovali. FOTO: Marko Prezelj

Luka Lindič je zadnja leta eden glavnih protagonistov slovenskega in svetovnega alpinizma z izjemno serijo himalajskih odprav: K7 West, Bhagirathi, Makalu, Broad peak in Gasherbrum IV. Za prvenstveno smer v severni steni Hagshuja je prejel zlati cepin 2015, sicer pa je bil že večkrat izbran za najboljšega slovenskega alpinista.

Luka Lindič je zadnja leta eden glavnih protagonistov slovenskega in svetovnega alpinizma.
Luka Lindič je zadnja leta eden glavnih protagonistov slovenskega in svetovnega alpinizma. FOTO: Marko Prezelj

Oba zadnje leta privlači predvsem Patagonija, kjer sta pred štirimi leti preplezala petstometrsko prvenstveno smer v jugovzhodni steni St. Exuperyja in kjer na Poincenotu pravkar poizkušata z novim, še drznejšim podvigom v južnem razu, ki sta ga zastavila že pred trema letoma.

Šport

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382