Moskisvet.com
Primož Roglič in Alejandro Valverde

Šport

Valverde prekinil molk: zato Rogliča nisem čakal

A.P.
19. 09. 2019 14.55
0

39-letni španski kolesarski as Alejandro Valverde (Movistar) je 74. Vuelto končal na odličnem drugem mestu, s Tadejem Pogačarjem pa sta poskrbela za najvišjo starostno razliko na zmagovalnem odru tritedenskih dirk v zgodovini kolesarstva. Če so imeli slovenski navijači po nekaj dneh dirkanja po španskih cestah aktualnega svetovnega prvaka v čislih, pa je po zloglasni 19. etapi s padcem v Toledu pri marsikomu izgubil točke in postal nekakšen Nibali Vuelte.

Na dirki po Španiji tako hudo in vroče kot na italijanskem Giru sicer ni bilo, saj Španec ni opletal z jezikom in blatil tekmeca, kot je to počel Vincenzo Nibali, ki mu je Roglič stopil na živec, poleg tega pa je vse skupaj zakuhalo vodstvo ekipe Movistar, ki ga je četica vojakov (beri kolesarjev) zgolj slepo ubogala. ''Pred dirko nisem razmišljal o stopničkah, predvsem sem želel dobiti kakšno etapo. Vse skupaj se je končalo sanjsko – tako zame, kot za ekipo. Rad bi se zahvalil vsem v ekipi, saj mi brez njih ne bi uspelo stati na odru s toliko mlajšimi tekmeci," je bil z drugim mestom več kot zadovoljen Alejandro Valverde.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"V predzadnji etapi smo poskušali ubraniti svojo pozicijo. Ni se povsem izšlo, a smo vsaj poskusili. K sreči smo obdržali vsaj moje drugo mesto. Mislim, da je ekipa v boju za generalno uvrstitev dirkala dobro," je o zadnji gorski etapi, ki jo je z naskokom dobil Tadej Pogačar in iz petega skočil na tretje mesto v skupnem seštevku, dejal Valverde.

Primož Roglič je v Španiji spisal zgodovinsko poglavje slovenskega kolesarstva.
Primož Roglič je v Španiji spisal zgodovinsko poglavje slovenskega kolesarstva. FOTO: Profimedia

Španski veteran je komentiral tudi dogajanje v dramatični 19. etapi, ko se je zgodil zloglasni padec v Toledu. Potem ko se je na tleh znašla tudi rdeča majica, ki jo je tedaj že lep čas nosil Primož Roglič (Jumbo Visma), je ekipa Movistar, ko so drugi bolj ali manj preštevali žrtve, sami pa so jo odnesli brez prask, stopila na plin in prekršil nepisano kolesarsko pravilo, da se ne napada vodilne majice, če je ta po nelastni krivdi udeležena v padec ali utrpi tehnično težavo.

Cvetober letošnje Vuelte: Valverde, Roglič in Pogačar.
Cvetober letošnje Vuelte: Valverde, Roglič in Pogačar. FOTO: Profimedia

Čeprav se je sprva zdelo, da je sodobno viteštvo tudi v kolesarstvu za nekatere že mrtvo, Valverde umirja žogico in je poln hvale na račun Zasavca. ''Roglič je pravi kavalir. Prebral sem, kaj je dejal za Marco in zaradi tega ga cenim še bolj. Je več kot zaslužen zmagovalec. V Toledu so nam naročili, da pritisnemo na plin, a sem spoštljiv in si na takšen način ne bi želel zmagati,'' je pojasnil aktualni svetovni prvak, ki bo naslov že kmalu branil v Yorkshiru, kljub temu, da bo aprila dopolnil že 40 let, pa ima resne načrte tudi za olimpijske igre v Tokiu leta 2020.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Če Roglič po koncu 19. etape ni hotel komentirati sporne poteze Movistarja, je bil manj diplomatski od Rogliča je športni direktor Rogličeve ekipe, Grischa Niermann, iz katerega je kar vrelo: "Način, kako je Movistar prevzel pobudo po padcu z željo po zmanjšanju zaostanka, ni bil prav nič športen. K sreči smo Primožu hitro zagotovili nadomestno kolo in ga vrnili v dirko. Ne morejo nas premagati v poštenem boju, zato poskušajo na takšen način."

Nibali pojasnil, zakaj ni čestital Rogliču
Preberi še
Nibali pojasnil, zakaj ni čestital Rogliču

Tiho ni ostal niti Luis Arrieto, nekdanji profesionalni kolesar, zdaj pa športni direktor španske ekipe: “Na tisti točki smo napadli, ker je bil tak načrt odkar smo zjutraj stopili iz moštvenega avtobusa. Do padca je prišlo, ker smo v glavnini ustvarili napetost, vsi so se borili za položaj v ospredju. Nesreča se je zgodila, potem pa je vodstvo dirke dopustilo, da so kolesarji, ki so zaostali, ujeli priključek v zavetrju avtomobilov.

Rogličeva Jumbo Visma je imela v Movistarju in Astani huda tekmeca, vse pa je presenetil ''samotni jezdec'' Pogačar (UAE Emirates).
Rogličeva Jumbo Visma je imela v Movistarju in Astani huda tekmeca, vse pa je presenetil ''samotni jezdec'' Pogačar (UAE Emirates). FOTO: Profimedia

Nekaj dni potem, ko je bil okronan za ''kralja'' Vuelte, je o incidentu še zadnjič spregovoril tudi Roglič. "Napaka naše ekipe je bila, da nismo bili na čelu glavnine. Napačno smo ravnali in se znašli na tleh. To je bil nesrečen dogodek, o katerem ne bi rad več razpredal," je dejal Roglič za Marco, a ker je novinar španskega dnevnika iskal bolj konkreten odgovor oz. mnenje ali je bila poteza španskih kolesarjev nešportna, je Roglič v svojem slogu odvrnil. "Na tleh smo se znašli zaradi lastne napake. To je to."

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382