Moskisvet.com
Trail tek

Šport

Trail tek – tek v svoji najbolj prvinski obliki

M.S.
15. 05. 2024 04.45
0

Tekaška krvna slika v Sloveniji še nikoli ni bila tako dobra. Tek, podobno kot kolesarstvo, v zadnjih letih doživlja pravi razcvet. Svoj prostor pod sonce si je izborila tudi disciplina trail. Na kratko. Trail tek je daljši tek v naravi, ki ga spremljajo vzponi in spusti. Če bi izraz prevajali v slovenščino, bi verjetno lahko njegovo nrav opisali s frazo ''čez drn in strn''. V osnovi je cilj trail teka, da se gibamo v naravi z minimalnim deležem asfaltiranih oz. tlakovanih poti.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Trail tek ima svoje zakonitosti, ki jih za potrebe tekmovanj določa Mednarodne zveza za trail tek (ITRA), ki težavnost prog označuje po sistemu od 0 do 6 (6 je najbolj zahtevno). Podlaga mora biti pretežno naravna (gozdne poti, gore, planote, travniki ipd.), saj je po pravilih zveze na tekmah lahko le do 20 odstotkov asfaltnih površin. Tekme so dolge od 15 do 210 kilometrov in lahko trajajo tudi več dni. Tekač se na poti oskrbuje sam (običajno imajo tekači na ramenih majhen tekaški nahrbtnik). Nekateri na določenih predelih uporabljajo tudi pohodniške palice. Razgibanost trase premagujemo s kombinacijo teka in hitre hoje, kar omogoča učinkovito premagovanje kilometrov in višine. Na tekmah je proga jasno označena, tekači pa prejmejo tudi koordinate in zemljevid.

Tek v naravi deluje osvobajujoče.
Tek v naravi deluje osvobajujoče. FOTO: Adobe Stock
Te napake najpogosteje delajo tekači začetniki
Preberi še
Te napake najpogosteje delajo tekači začetniki

Trail tek je tek v osrčju narave, ki od tekača zahteva koncentracijo – ta mora ves čas gledati pod noge. Koraki so krajši in hitrejši kot pri teku po asfaltnih površinah. Poteka na pohodniških poteh, na gorskem terenu ipd., zato je počasnejši in bolj tehnične narave od teka po cesti. Poteka lahko po gorah, puščavi, gozdovih in ob morju, na makedamski gozdni, planinski ali drugačni podlagi. Trail tek torej ni gorski tek, saj je zanj potreben le razgiban, ne pa tudi gorski teren. Poleg tega gorski tek lahko poteka po asfaltiranih cestah. Trail tek je praviloma tudi daljši od gorskega. V veliki meri je podoben krosu, ki pa je atletska disciplina in je običajno krajši.

Kaj je 'plogging'?
Preberi še
Kaj je 'plogging'?

Trail tekač ste, če tečete v Tivoliju, na Veliki planini ali ob kakšni reki. Trail tek je namreč ''samo'' tek v naravi. A je hkrati več kot samo tek, saj nam v kombinaciji z naravo ponudi precej več kot cesta in asfalt. Omogoča, da se bolj povežemo z naravo in začutimo svoje telo. Tak tek je lahko zelo osvobajajoč in nas psihično razbremeni oz. napolni. V primerjavi s cestnim tekom ne postane monoton in je tudi manj obremenjujoč za ude, zato z njim tvegamo manj poškodb. Tek v naravi nas namreč prisili v raznovrstne gibe, zato sta gležnja in tetive bolj aktivne, naš fokus pa je na ohranjanju ravnotežja.

Skoraj vsak, ki je kdaj tekel, je že odtekel trail.
Skoraj vsak, ki je kdaj tekel, je že odtekel trail. FOTO: Adobe Stock
Kaj in kdaj jesti pred tekom?
Preberi še
Kaj in kdaj jesti pred tekom?

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da so športni copati za cestni tek in trail tek drugačne zgradbe. Če so superge za tek po cesti praviloma lahke in spodbujajo hitrost ter odzivnost, so trail copati težji, nogi pa nudijo več opore ter zaščite stopala, saj se soočamo s precej bolj zahtevnim terenom.

Katere superge za tek izbrati? Koristni nasveti za pravilen nakup!
Preberi še
Katere superge za tek izbrati? Koristni nasveti za pravilen nakup!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400