Moskisvet.com
Zaslužki - Giro 2019

Šport

Toliko za uspehe na Giru zasluži Roglič

A.P.
14. 05. 2019 06.47
2

Če ste mislili, da so Primož Roglič in družba za svoje včasih nečloveške napore oz. napore, ki so navadnemu smrtniku težko predstavljivi, dobro plačani, ste se pošteno zmotili. Kolesarstvo tržno ni tako zanimiv šport kot so nogomet, tenis, košarka ali golf, posledično pa so denarni skladi precej nižji. Giro d'Italia ni nobena izjema. Razkrivamo, koliko kolesarji zaslužijo na dirki po Italiji in koliko je vreden dan v roza majici, v kateri trenutni uživa Roglič, ki je postal sploh prvi Slovenec, ki je oblekel to prestižno majico.

Pred nekaj dnevi se je v Bologni začela že 102. izvedba kolesarske dirke po Italiji (Giro d'Italia), kjer je med glavnimi favoriti za končno zmago tudi nekdanji smučarski skakalec, danes pa vrhunski kolesar, Primož Roglič (Team Lotto Visma). 29-letni Kisovčav je že prvi dan obleke majico vodilnega, mnogi strokovnjaki pa mu napovedujejo, da bo v rožnatem tudi v Veroni, kjer bo 2. junija padel zastor nad italijansko pentljo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kolesarstvo je trd kruh. Čeprav je dokazano eden najtežjih športov, pa to še ne pomeni, da so za ta napor kolesarji bogato poplačani. Včasih se zdijo denarni skladi tekmovanj, kot sta svetovno prvenstvo v snookerju in pikadu, kolesarstvu v posmeh. Kajti če imata slednja sklad v višini 580 tisoč evrov, pa ima najbolj znamenita kolesarska dirka Tour de France skoraj 90 tisoč manjšega, ob čimer je treba dodati, da se pogača razreže na 176 kolesarjev. Poleg tega kolesarstvu ne gre na roke navada, da kolesarji zaslužek razdelijo med saboj oz. tudi med preostale člane ekipe (mehanike, maserje ipd.), saj je kolesarstvo – na začudenje površnih opazovalcev – moštveni šport in je posamezni kolesar brez ekipe na takšnih dirkah domala nekonkurenčen. Za primerjavo – denarna nagrada za zmagovalca Wimbledona znaša 2,72 milijona evrov, nagrada za tekmovanje Planica 7 pa je bila letos vredna 17.500 evrov.

Dončićev zvezdniški soigralec krvav zapuščal prizorišče
Preberi še
Dončićev zvezdniški soigralec krvav zapuščal prizorišče

Preden pogledamo, kako se finančna pogaža na Giru reže letos, se ozrimo še v lansko sezono, ko je na Giru slavil Britanec Chris Froome in skupno zaslužil 240 tisočakov. Z roza majico je domov pobasal 200 tisoč evrov, za rdečo majico še dodatnih pet tisočakov, tri tisoč evrov so navrgli trije dnevi v roza majici, 1.500 evrov trije dnevi v modri majici, 25 tisočakov rezultati v posameznih etapah, preostanek pa točke na vmesnih (gorskih) ciljih. Leto prej je zmagovalec Tom Dumoulin zaslužil še nekoliko več in sicer 250 tisoč evrov, predvsem na račun dejstva, da je na tej tritedenski dirki dlje časa nosil rožnato majico.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Giro d'Italia 2019 – denarne nagrade:

Vsaka zmaga na Giru je vredna 11.000 evrov.

Zmagovalec skupnega seštevka prejme 265 tisoč evrov.

Dan v rožnati majici je vreden 2.000 evrov.

Vodilni po točkovanju (rdeča majica) ob koncu etape prejme 750 evrov.

Dan v modri majici (najboljšega v točkovanju gorskih ciljev – Kralj gora) je vreden 750 evrov.

Nagrada za skupnega zmagovalca v točkovanju gorskih ciljev je 5.000 evrov.

Skupni zmagovalec po točkovanju prejme 8.000 evrov.

Nagrada za prvo mesto na vmesnem cilju znaša 500 evrov.

Nagrada za najbolj borbenega kolesarja na etapi znaša 300 evrov.

Nagrada za fair play v vrednosti 5.000 evrov pripada ekipi z najmanj kaznimi.

 

vir: Global Cycling Network

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382