Moskisvet.com
Tina Maze rekord 2414

Šport

Rekord Tine Maze na težkem preizkusu – toliko točk na tekmo mora v novi sezoni v povprečju zbrati Američanka, da pade

A.P.
01. 08. 2019 06.41
0

Ko je Tina Maze sklenila rekordno sezono 2012/13 in je na koncu v skupnem seštevku svetovnega pokala v alpskem smučanju zbrala izjemnih 2.414 točk, je to pomenilo, da je v povprečju na tekmo zbrala senzacionalnih 69 točk. Tisto sezono je nase prvič resno opozorila Mikaela Shiffrin, ki se od tedaj ne ozira nazaj in je na dobri poti, da popravi vse rekorde. Na roke ji gre tudi prihajajoča sezona, ko bo ''nedosegljivi'' rekord Mazejeve znova visel na nitki.

Že preteklo sezono je Američanka Mikaela Shiffrin močno dihala za ovratnik rekordni znamki Tine Maze iz sezone 2012/13, ko je ta skupaj zbrala tedaj nepredstavljivih 2.414 točk. To je Korošici uspelo na vsega 35 tekmah (nastopila je prav na vseh tekmah v sezoni), kar je pomenilo, da je na tekmo v povprečju zbrala neverjetnih 69 točk. To je še bolj impresiven podatek, če povemo, da se za prvo mesto podeljuje 100, za drugo 80 in za tretje mesto 60 točk.

Tina Maze in Mikaela Shiffrin
Tina Maze in Mikaela Shiffrin FOTO: Profimedia

Tako kot Mazejeva se je danes 24-letna Američanka že leta 2017 vpisala na elitni seznam alpskih smučark z zmagami v vseh petih disciplinah alpskega smučanja, kar je ob Tini uspelo le še Avstrijki Petri Kronberger, Švedinjama Pernilli Wiberg in Anji Pärson, Hrvatici Janici Kostelić in Američanki Lindsey Vonn, ki se ji je za las izmuznil absolutni rekord zmag Ingemarja Stenmarka.

Rekord na rekord

Lani je Shiffrinova zbrala 2.204 točke, kar je drugi najboljši dosežek v zgodovini in 210 točk manj od rekordne bere. Kljub temu je bilo leto 2019 zanjo rekordno v številnih pogledih. Zrušila je namreč 30 let star rekord 14 zmag Švicarke Vreni Schneider, ko si je v sezoni konkurenco pokorila kar 17-krat, kot prva smučarka v zgodovini je štirikrat zapored postala svetovna prvakinja v isti disciplini (slalom), postala je prva alpska smučarka, ki je v koledarskem letu dobila 15 tekem, na vrhu večne slalomske lestvice pa s 36 zmago prehitela vzornico Avstrijko Marles Schild. Do danes je trikrat osvojila veliki kristalni globus, šest slalomskih ter po enega v veleslalomu in superveleslalomu. Na računu ima 60 zmag, kar 83-krat pa je že stala na zmagovalnem odru. Svojo krstno zmago v svetovnem pokalu je dosegla v Areju 20. decembra leta 2012, ko je v slalomu ugnala Švedinjo Frido Hansdotter in našo Tino Maze.

Sezona, ki pride na vrsto zgolj na vsake štiri leta

Tako kot olimpijske igre tudi sezona, v kateri na sporedu ni ne svetovnega prvenstva ne olimpijade, pride na vrsto zgolj na vsake štiri leta. Ta sezona bo prišla na vrsto prav letos, kar pomeni, da je nekoliko več prostora za tekme svetovnega pokala. FIS je to dobro izkoristil. Mednarodna smučarska zveza je tako pripravila izjemno natrpan urnik, ki v ženski konkurenci šteje kar 43 tekem (od tega bodo štiri v alpski kombinaciji) in 46 v moški.

Na veliki nogi: Shiffrinova pri 24 letih živi kot lord
Preberi še
Na veliki nogi: Shiffrinova pri 24 letih živi kot lord

Če želi Shiffrinova v sezoni 2019/20 preseči znamko Tine Maze v skupnem seštevku svetovnega pokala, mora na tekmo v povprečju zbrati 57 točke oz. 56,14, če jo želi ponoviti. Njena naloga bo tako precej lažja kot Črnjankina, ki je morala za dosežek 2.414 točk zbrati omenjenih 69 točk na tekmo, Američanki pa gre na roke tudi dejstvo, da je zadnja leta belo karavano zapustilo precej smučark, ki so dolga leta krojile vrh v posameznih disciplinah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V sezoni 2018/19 je Američanka zaradi regeneracije in boljše priprave na posamezne tekme in svetovno prvenstvo izpustila kar nekaj tekem na koledarju, letos pa bo imela več manevrskega prostora. Resda bo urnik ravno tako natrpan, pa vendar bo lahko vse stavila na svetovni pokal, ki je na koledarju pridobil dva tedna in bo lahko tako še bolj redno nastopala v vseh disciplinah. Shiffrinova sicer ostaja ena zadnjih svoje vrste, torej kompletnih smučark.

Časovnica sezone 2019/20

Sezona 2019/20 se začenja 19. oktobra 2019 v avstrijskem Söldnu, zastor nad 53. sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju pa bo padel v italijanski Cortini d'Ampezzo 22. marca 2020. V vmesnem času bodo dekleta obiskala 22 različnih prizorišč. V Sloveniji bo beli cirkus gostoval med 15. in 16. februarjem 2020, ko bo na Pohorju (Maribor) na sporedu boj za zlato lisico. Tekme v novi sezoni, v kateri se na strmine vrača tudi Ilka Štuhec, ne bodo zgolj ob koncih tedna, ampak tudi med tednom. Zaradi zgoščenega urnika je namreč zmanjkalo vikendov, saj bi jih za to količino tekem potrebovali 23, na razpolago pa jih je imel FIS samo 19.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382