Moskisvet.com
Primož Roglič Bianchi kolo

Šport

To je Rogličevo kolo, ki je tako vznemirilo Italijane

A.P.
30. 05. 2019 14.43
1

Večina cestnih koles profesionalnih kolesarjev je pravcati tehnični presežeki, a Rogličev Bianchi, tisti, ki je pred dnevi med etapo ''čudežno'' izginil in so ga Italijani tako vneto iskali, pa je več kot le tehnološki presežek.

Kolo Primoža Rogliča je resnično presežek. In to ne le iz tehničnega, pač pa tudi estetskega vidika. Tako kot njegova koža s tatuji, je tudi okvir njegovega kolesa poslikan. Okvir velikosti 53 cm krasi motiv orla v letu, ki leti nad prelazom Galibier, kjer je Roglič dosegel epsko zmago na kraljevski, 17. etapi Dirke po Franciji leta 2017.

Roglič na Dirki po Italiji uporablja štiri različna kolesa.
Roglič na Dirki po Italiji uporablja štiri različna kolesa. FOTO: Profimedia

Poleg tega na njem najdemo tudi motiv slovenskega grba s smučarskim skakalcem v telemark položaju, ki nas spominja, da je bil Kisovčan nekoč smučarski skakalec. Telemark je postal tudi Rogličev podpis na zmagovalnem odru.

To iz ''orlovega gnezda'' Ilka sporoča Rogliču
Preberi še
To iz ''orlovega gnezda'' Ilka sporoča Rogliču

Roglič vozi Bianchijevo cestno kolo Oltre XR4, ki ima karbonski okvir in zaradi posebne Bianchijeve obdelave ogljikovih vlaken Countervail zmanjšuje in prerazporeja vibracije ter tako povečuje maksimalno moč poganjanja. Bianchi trdi, da njihova tehnologija, ki izvira iz letalstva, izniči kar 80 odstotkov tresljajev. Kar se tiče menjalnika, Roglič seveda uporablja najboljši Shimanov Dura-Ace paket (Di2). Spredaj ima prestavno razmerje 53-39, zadaj pa 11/30T.

Roglič dirka na najstarejši še delujoči znamki koles.
Roglič dirka na najstarejši še delujoči znamki koles. FOTO: Profimedia

Roglič ne uporablja disk, ampak klasične zavorne čeljusti. Shimanovo stičišče imajo vsi člani ekipe Jumbo Visma nameščen pod sedež, Rogličeva izbira pa je Fizik Antares. Uporablja 110-milimetrski nosilec krmila in 40 cm široko krmilo. Čevlje vpne v Dura-Ace pedala, bidone pa hrani v Tacxovih nosilcih. Njegovo kolo tehta vsega 7.03 kilograma!

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382