Moskisvet.com
Timi Zajc - naslovna

Šport

Timi Zajc: 'Priznam, da me je bilo strah'

M.K.
19. 02. 2019 08.54
1

Tudi letos imamo Slovenci cel nabor mladih profesionalnih zimskih športnikov, ki nam s svojimi nastopi krajšajo dolge zimske dni. S svojimi sijajnimi dosežki so nas v letošnji zimi že večkrat razveselili in nam po žilah pognali ponosno slovensko kri. Najmlajši član naših snežnih fenomenov je Timi Zajc, skakalec svetovnega kalibra.

Timi se je na skakalnico prvič povzpel pri štirih letih in pol. Nad to športno disciplino ga je navdušil oče, ki je tudi sam včasih tekmoval in v katerem je videl največjega vzornika. Le pol leta pozneje se je udeležil svoje prve tekme v smučarskih skokih. Pred štirimi leti se je mladi skakalec na podlagi izjemnih rezultatov uvrstil v slovensko mladinsko reprezentanco in se zaradi treningov iz rodne Štajerske preselil v Kranj, kjer je bil deležen boljših pogojev za svoj nadaljnji razvoj.

Mladega Timija je nad smučarskimi skoki navdušil njegov oče, ki je včasih tudi sam tekmoval v tej zimski disciplini. Zato tudi ni preveč presenetljivo dejstvo, da se je mladi skakalec že pri petih letih udeležil svoje prve tekme, kjer je že pokazal naravno talentiranost za ta šport. Z nadaljnjimi tekmovanji so se začele vrstiti tudi vse boljše uvrstitve in tako je pri svojih devetih letih, po dolgih napornih treningih, prvič postal državni prvak.

Danes se ponaša z več kot 250 pokali v različnih starostnih kategorijah, posamično ter ekipno.
Danes se ponaša z več kot 250 pokali v različnih starostnih kategorijah, posamično ter ekipno. FOTO: AP

Eno za drugo je nizal zmage na tekmah državnega pokala, v pokalu Alpe Adria in na mednarodnih tekmovanjih. Danes se ponaša z več kot 250 pokali v različnih starostnih kategorijah, posamično ter ekipno. Naslovov državnega prvaka mladi nadebudnež ni osvajal samo v svoji starostni kategoriji, temveč je brez večjega truda premagoval tudi starejše od sebe.

Tega o Ilki Štuhec zagotovo niste vedeli
Preberi še
Tega o Ilki Štuhec zagotovo niste vedeli

Ko je imel Timi petnajst let, si je na podlagi izjemnih rezultatov na mladinskih tekmovanjih mednarodne ravni zagotovil članstvo v slovenski mladinski reprezentanci. „Timi je v zadnjih dveh sezonah močno napredoval v vseh segmentih, tako kondicijskih kot tudi v splošnih in specialnih. Poleg tega že od malih nog izstopa v tehniki smučarskega skoka, kar smo sedaj še dobro izdelali, zato je v tem trenutku eden boljših na svetu v tehniki vzleta in leta, kar se je zelo težko naučiti,“ je takrat o Zajcu povedal njegov trener Gorazd Bertoncelj.

Nadarjeni letalec z odličnimi doseženimi rezultati že vrsto let izstopa na domači in mednarodni sceni. Je zmagovalec Alpskega pokala, FIS pokala in celinskega pokala. V sezoni 2016/17 je zmagal posamično in ekipno na Olimpijskem festivalu evropske mladine v Turčiji in je aktualni državni prvak v smučarskih skokih v kategoriji mladincev do osemnajst let.

Športne zgodbe Slovencev imajo tudi slabo plat
Preberi še
Športne zgodbe Slovencev imajo tudi slabo plat
Na zimskih olimpijskih igrah je zasedel končno 33. mesto.
Na zimskih olimpijskih igrah je zasedel končno 33. mesto. FOTO: Miro Majcen

V sezoni 2017/18 je debitiral na tekmi svetovnega pokala in z dobrimi skoki svetovno javnost že takrat opozoril nase. Decembra 2017 je na tekmi v ruskem Nižnij Tagilu prvič osvojil točke za svetovni pokal, lani pa je na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu na srednji skakalnici zasedel končno 33. mesto.

Največji dosedanji uspehi v Timijevi karieri pa so ga pričakali v letošnji sezoni. V sklopu svetovnega pokala je v Innsbrucku dosegel deseto mesto, v Garmisch-Partenkirchnu osmo mesto, v Zakopanah sedmo mesto, v Sapporu šesto in drugo mesto, s čimer je osvojil svoje prve stopničke v karieri in tako postal prvi skakalec, rojen po 1. januarju 2000, ki je stopil na zmagovalni oder.

Vrhunec kariere je Timi doživel ob svojem prvem poletu na letalnici (večji različici skakalnice) prvega februarja letos v nemškem Oberstdorfu, kjer je pometel z vso svetovno konkurenco. Z 233,5 metra, kolikor je v finalni seriji poletel s šestega proti prvemu mestu, je postavil tudi osebni rekord v daljavi.

„Neverjetno! Prvič sem na letalnici in sem se kar dobro znašel ter na koncu celo zmagal. Neverjetno. V finalu mi je res uspel neverjeten polet,“ je o prvih občutkih po zmagi za TV Slovenija povedal Zajc in odkrito dodal, da po prvi seriji, ko je bil na šestem mestu, sam ni verjel, da bi se lahko vmešal v boj za vrh.

„Res nisem verjel, da bi lahko zmagal, saj sta imela vodilna Kamil Stoch in Piotr Žyla ogromno prednost. To so moje druge stopničke, upam, da bom na takšen način tudi nadaljeval. Gre za enega najlepših trenutkov moje kariere,“ je še dodal Zajc, ki je pozneje priznal, da je pred prvim poletom v karieri čutil kar nekaj strahu.

Zajc je priznal, da je pred prvim poletom v karieri čutil kar nekaj strahu.
Zajc je priznal, da je pred prvim poletom v karieri čutil kar nekaj strahu. FOTO: AP

„Bilo je zelo zanimivo, sploh prvi skok, in priznam, da me je bilo na vrhu kar malo strah. A v zraku sem zelo užival pri vseh današnjih skokih, gre za res poseben občutek, ko tako dolgo letiš. Sploh v finalnem nastopu,“ je ob krstni zmagi v svetovnem pokalu dejal Zajc in dodal, da mu je pri poletih še posebej všeč, ker dolgo letiš: „Lahko le uživaš, nisi tako nervozen kot na manjših skakalnicah, tako da je res neverjetno!“

Lindsey Vonn: od seksi fotografij, vročih romanc do športnih uspehov
Preberi še
Lindsey Vonn: od seksi fotografij, vročih romanc do športnih uspehov
„Zelo sem zadovoljen, lepše ne bi moglo biti."
„Zelo sem zadovoljen, lepše ne bi moglo biti." FOTO: AP

Zajc je dodal, da dne, ko je najprej doživel svoj prvi polet, nato pa še zmago, nikoli ne bo pozabil: „Zelo sem zadovoljen, lepše ne bi moglo biti. Prejšnji teden sem bil na stopničkah, zdaj zmaga ... za zdaj je vse popolno! Uresničil sem še več, kot sem imel v mislih, res sem se zelo dobro znašel in v vsakem naslednjem poletu nekaj nadgradil.“

Svojega varovanca je pohvalil tudi glavni trener Gorazd Bertoncelj, ki je priznal, da ga je Zajčeva zmaga glede na zaostanek po prvi seriji malce presenetila. „Zmaga je bila manjše presenečenje, saj je Timi po prvi seriji nabral nekaj zaostanka za vodilnimi. A dejstvo je, da je v finalu naredil izjemen polet, konkurenca je malo delala napake, tako da se je izšlo in je Timi zasluženo zmagal.“ Spodaj si oglejte pogovor s Timijem po zmagi v Oberstdorfu. 

Vsi ti zavidljivi dosežki pa so plod dolgih let trdega dela. Timi namreč trenira dvakrat dnevno in ima le 14 dni odmora v spomladanskem in 14 dni odmora v poletnem času. Četudi v šoli veliko manjka, mu uspeva uspešno usklajevanje izobrazbe in športa, proste trenutke pa izkoristi za igranje harmonike in vožnjo z motorjem.

Na Timijevih tekmah lahko večkrat srečamo tudi člane ansambla Slovenski zvoki, kar seveda ni naključje. Njegov oče Boštjan je namreč že vrsto let član ansambla, ki našega letalca podpira na številnih tekmah. Tudi ostali ga še naprej, pa četudi brez glasbenih instrumentov, bodrimo ob njegovih prihodnjih izzivih in zagotovo nas bo z odličnimi nastopi razveseljeval še mnogo let. 

Četudi v šoli veliko manjka, mu uspeva uspešno usklajevanje izobrazbe in športa, proste trenutke pa izkoristi za igranje harmonike in vožnjo z motorjem.
Četudi v šoli veliko manjka, mu uspeva uspešno usklajevanje izobrazbe in športa, proste trenutke pa izkoristi za igranje harmonike in vožnjo z motorjem. FOTO: Damjan Žibert

 

 

 

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 394