Moskisvet.com
tek podaljšuje življenje

Šport

Zakaj je tek tako zdrav?

M.S.
13. 09. 2023 05.00
0

Tek je ena izmed najbolj priljubljenih oblik vadbe in ima številne koristi za zdravje. Poleg tega, da je telesna aktivnost, ki je enostavna za izvajanje in ne zahteva posebne opreme, ima tek tudi številne pozitivne učinke na telo in um.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Tek ima številne blagodejne učinke na naš um in telo. O pozitivnih učinkih teka smo se pogovarjali tudi z osebnim trenerjem Maticem Kolencem, ki je že številne posameznike pripravil na maraton. Tek ima namreč številne pozitivne učinke le, če se ga lotimo pravilno, saj v nasprotnem primeru lahko povečamo tveganje za razne poškodbe. Kakšna je pravilna tehnika teka, lahko prisluhnete v nadaljevanju.

Katere superge za tek izbrati? Koristni nasveti za pravilen nakup!
Preberi še
Katere superge za tek izbrati? Koristni nasveti za pravilen nakup!

Fizične koristi teka:

Krepitev srčno-žilnega sistema

Tek je odlična vadba za srce, saj poveča srčni utrip in krepi srčno-žilni sistem. Redna vadba teka pomaga zmanjšati tveganje za srčne bolezni, visok krvni tlak in druge bolezni srca.

Te napake najpogosteje delajo tekači začetniki
Preberi še
Te napake najpogosteje delajo tekači začetniki

Izboljšanje kondicije

Tek je odlična vadba za izboljšanje kondicije in vzdržljivosti. S tekom se povečuje sposobnost pljuč in mišic, da absorbirajo in uporabijo kisik, kar omogoča daljše in bolj intenzivne treninge.

Tek ima številne pozitivne učinke na um in telo.
Tek ima številne pozitivne učinke na um in telo. FOTO: Adobe Stock

Povečanje mišične moči

Pri teku sodelujejo številne mišice, vključno z mišicami nog, trebuha, hrbta in rok. Redna vadba teka povečuje moč in vzdržljivost teh mišic, kar izboljšuje telesno držo, ravnotežje in stabilnost.

Zimski tek: kako se pripraviti za tek v mrazu
Preberi še
Zimski tek: kako se pripraviti za tek v mrazu

Izguba telesne teže

Tek je učinkovit način za izgubo telesne teže in ohranjanje zdrave telesne mase. Med tekom se porabi veliko kalorij, kar pomaga pri zmanjševanju telesne maščobe in izboljšanju telesne sestave.

Krepitev kosti

Tek je obremenilna vadba, ki pomaga pri krepitvi kosti. Redna vadba teka lahko pomaga pri preprečevanju osteoporoze in zmanjšuje tveganje za zlome kosti.

Trail tek – tek v svoji najbolj prvinski obliki
Preberi še
Trail tek – tek v svoji najbolj prvinski obliki

Mentalne koristi teka:

Izboljšanje razpoloženja

Tek ima pozitiven vpliv na razpoloženje in lahko pomaga pri zmanjševanju stresa, tesnobe in depresije. Med tekom se sproščajo hormoni sreče endorfini, ki dvigajo razpoloženje in dajejo občutek sproščenosti.

Kaj je 'plogging'?
Preberi še
Kaj je 'plogging'?

Večja produktivnost

Redna vadba teka lahko poveča raven energije in izboljša telesno vzdržljivost. Tek pomaga pri izboljšanju pretoka krvi in dostavi kisik in hranila v mišice, kar vodi v večjo energijo in izboljšano produktivnost.

Ogrejemo se lahko z 10 minutnim tekom.
Ogrejemo se lahko z 10 minutnim tekom. FOTO: Adobe Stock

Izboljšanje spanja

Tek lahko pomaga tudi pri izboljšanju spanja. Redna vadba teka pomaga uravnotežiti cirkadiani ritem telesa in izboljšuje kakovost spanja, kar ima pozitiven vpliv na splošno počutje in zdravje.

Krepitev samozavesti

Tek je lahko izziv, ki terja trud in vztrajnost. Ko dosežemo cilje in premagujemo ovire, se povečuje samozavest in dobite občutek, da ste nekaj dosegli.

Kaj in kdaj jesti pred tekom?
Preberi še
Kaj in kdaj jesti pred tekom?

Nasveti za zdrav tek

Če se odločite za tek, je pomembno, da začnete počasi in postopoma povečujete intenzivnost in dolžino treningov. Prav tako je pomembno, da se pred tekom ogrejete, nosite primerno obutev in poskrbite za pravilno držo telesa med tekom. Ključna sta tudi reden počitek in okrevanje.

Pridružite se nam na najbolj pričakovanem tekaškem dogodku v Sloveniji – Ljubljanskem maratonu!

Tek na 10 kilometrov je idealna priložnost za vse tekače, tako za začetnike kot tudi izkušene, da preizkusite svoje zmogljivosti in premagate osebne mejnike.

Ne glede na vašo raven pripravljenosti je ta razdalja dovolj zahtevna, da vas spodbudi k še boljšim dosežkom, a ne tako zahtevna, da je ne bi z malo priprav zmogli.

Ne zamudite torej priložnosti in se 22. 10. 2023 pomerite s tekači z vseh koncev sveta in občutite edinstveno energijo tega množičnega tekaškega dogodka. Prijave so odprte, zato si zagotovite svoje mesto na štartni črti. Ne odlašajte, temveč se prijavite še danes! Skupaj bomo ustvarili nepozaben dan teka, smeha in navdušenja. Vidimo se na startu!

Trener teka Urban Praprotnik: ''Pravijo, da ko smo žejni, je že prepozno, kar pa ne drži''
Preberi še
Trener teka Urban Praprotnik: ''Pravijo, da ko smo žejni, je že prepozno, kar pa ne drži''

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382