Moskisvet.com
Fiba sodniki

Športi z žogo

Zaradi slabega sojenja na Eurobasketu FIBA uvaja te spremembe pravil

M.S.
26. 09. 2022 05.00
0

Krovna mednarodna košarkarska zveza FIBA je po evropskem prvenstvu v košarki 2022 sprejela nekatere spremembe pravil, ki bodo vnesle nekoliko več miru v reprezentance in navijaške skupine, potem ko se je naposlušala kritik zaradi slabega sojenja na Eurobasketu. Z oktobrom zato uvaja nekatera nova pravila.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Eurobasket je bil za Slovenijo veliko razočaranje, pri čemer so svojo vlogo odigrali tudi sodniki, saj številni niso bili dorasli svoji nalogi. O tem, zakaj so tekme sodili drugorazredni sodniki, si lahko preberete TU, FIBA pa je v želji po tem, da se stanje izboljša, po Eurobasketu 2022 potegnila nekaj potez. Čeprav krovna organizacija meni, da sodniki niso bili tako zelo slabi, pa je šlo po ocenah mnogih za prvenstvo, na katerem smo bili priča najslabšemu sojenju v zgodovini tekmovanj – pritoževali so se tako košarkarji, gledalci, kot selektorji vseh reprezentanc.

Marsikdo si bo zadnje evropsko prvenstvo v košarki zapomnil predvsem po slabem sojenju.
Marsikdo si bo zadnje evropsko prvenstvo v košarki zapomnil predvsem po slabem sojenju. FOTO: Profimedia
Novo košarkarsko pravilo, ki bi lahko spremenilo potek igre – tako bo po novem videti košarka
Preberi še
Novo košarkarsko pravilo, ki bi lahko spremenilo potek igre – tako bo po novem videti košarka

Nova pravila bodo v veljavo stopila 1. oktobra 2022, gre pa za tri spremembe. Da bi prišlo do manjšega števila napačnih odločitev, FIBA uvaja t. i. challenge (izziv), ki bo omogočal trenerjem, da izpodbijajo odločitev sodnika (nekaj podobnega spremljamo tudi pri odbojki). Selektor bo imel na voljo en izziv, in če bo ta uspešen, se ne bo izbrisal in ga bo lahko ponovno uporabil.

Eurobasket 2022 lahko še vedno podoživite na VOYO.

Druga sprememba pravila se nanaša ne prekrške v izdihljajih tekme. Po 1. oktobru se v zadnjih 120 sekundah tekme ne bo več delilo nešportnih osebnih napak za prekršek ob izvedbi avta, ampak bodo le-te zgolj običajne osebne napake. Tretja sprememba nima povezave s sodniki, saj FIBA na tekmah uvaja/zahteva osvetlitev dvorane z LED žarnicami, kakor je to že vrsto let praksa v ligi NBA.

Je za poraz Slovencev kriva prekrokana noč? Težke obtožbe slovenske reprezentance!
Preberi še
Je za poraz Slovencev kriva prekrokana noč? Težke obtožbe slovenske reprezentance!
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376