Moskisvet.com
Nogomet izvajanje žoge iz avta

Športi z žogo

Zakaj se tehnike izvajanja iz avta prej ni spomnil še nihče? Je to sploh po pravilih?

M.S.
19. 10. 2022 05.00
0

Izvajanje žoge iz avta (t.i. vmetavanje) je element nogometne igre, ki mu nogometaši ne posvečajo pretirane pozornosti. Znano je, da morajo nogometaši iz avta žogo v igro vrniti pod točno določenimi pravili, večina pa to počne na povsem enak način. A ne ta nogometaš.

V preteklosti smo bili na nogometnih tekmah lahko priča že številnim inovativnim izvajanjem žoge iz avta, čeravno nogometna pravila pri tem kaj dosti maneverskega prostora ne dopuščajo. Z nenavadnim izmetom žoge je v preteklosti opozoril Danec Thomas Gronnemark, ki je leta 2010 žogo vrgel kar 51,33 metra daleč, kar mu je uspelo s posebno tehniko (salto). Ko so nogometaši Liverpoola leta 2018 dobili trenerja za izvajanje metov iz avta, so se jim mnogi posmehovali, a to je prineslo pomembno spremembo v igri Redsov po izvajanju avta. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izvajanje iz avta mnogi označujejo zgolj za marginalen del nogometne igre, a statistika kaže, da temu ni tako. Po podatkih Danca je na vsaki tekmi v povprečju od 40 do 60 izvajanj avta, na to vezane situacije pa ''požrejo'' od 15 do 20 minut igralnega časa, posest žoge pa ekipa po izvajanju izgubi v več kot polovici primerov. Po nenavadnemu izvajanju avta je zaslovel tudi iranski nogometaš Nader Mohammadi, ki je, podobno kot Danes, žogo ''katapultiral'' po salti. To je skušal izvesti tudi leta 2018 na svetovnem prvenstvu, ko je hotel žogo spraviti v igro v izdihljajih tekme proti Špancem, a si tik pred zdajci premislil. Na ta način je žoga letala tudi čez pol igrišča. Po dolgih izmetih je slovel tudi nekdanji nogometaš angleške ekipe Stoke City, Rory Delap, ki je s tem povzročal skrbi nasprotnikovi obrambi, še posebej, kadar je žoga letela proti visokemu Petru Crouchu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nazadnje je z nenavadnim izvajanjem avta presenetil igralec iz Norveške, po njegovi potezi pa so se nogometni zanesenjaki začeli spraševati, če je to sploh dovoljeno, potem ko je med izvajanjem žoge iz avta počepnil, s svojo tehniko pa omogočil klubskemu tovarišu, da je lažje in hitreje sprejel žogo, saj ta s to tehniko ne pada iz višine oz. pod velikim kotom. Načeloma je spoštoval vsa nogometna pravila, saj je dal obe roki za glavo in bil pri oddaji žoge z obema nogama na tleh.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot beremo na spletni strani Nogometne zveze Slovenije (NZS), so pravila za vmetavanje sledeča. V trenutku osvobajanja žoge mora biti izvajalec vmetavanja ''z obrazom obrnjen proti igrišču, del vsakega njegovega stopala je na vzdolžni črti ali na tleh izven igrišča, žogo drži z obema rokama, žogo vrže od zadaj in preko glave z mesta, kjer je zapustila igrišče, žogo vrže z mesta, kjer je zapustila igrišče,'' pri čemer se morajo vsi nasprotni nogmetaši nahajati najmanj dva metra od mesta vmetavanja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400