Moskisvet.com
Vrednost NBA ekip

Športi z žogo

Vrednosti NBA ekip: najslabši najbolj težki, koliko je vreden Dončićev Dallas?

A.P.
12. 02. 2020 07.22
0

Za vse, ki ste navijači košarkarskega kluba New York Knicks in si že vrsto let želite, da bi James Dolan prodal franšizo, saj se je izkazal za nesposobnega lastnika, imamo slabo novico – Knicksi po izračunih Forbesa ostajajo najbolj vredna franšiza v ligi NBA, kar Dolanu ne daje nobenega razloga, da bi jo prodal.

Moštvo New York Knicks morda ni vroče na parketu, a ostaja najbolj vredna košarkarska franšiza v ligi NBA in druga nasploh v ZDA. Vrednost Kratkohlačnikov je ocenjena na 4,2 milijarde evrov (4,6 milijarde ameriških dolarjev), kar je 15-odstotna rast glede na ta čas lani, je izračunala revija Forbes, ki vsako leto pripravi izračun. Ekipa iz ''Velikega jabolka'' je na vrhu tako že peto leto zapored, medtem ko je brez končnice že od leta 2013, na naslov prvaka pa čaka že od daljnega leta 1973.

James Dolan izgublja bitko z navijači, a dobiva bitko z denarjem.
James Dolan izgublja bitko z navijači, a dobiva bitko z denarjem. FOTO: Profimedia

Na drugem mestu so se pričakovano znašli Los Angeles Lakersi, ki so s prihodom LeBrona Jamesa zopet zgradili ekipo, ki je konkurenčna za naslov. Njihova vrednost je v zadnjem letu poskočila za 19 odstotkov na 4,4 milijarde ameriških dolarjev (4,03 milijarde evrov).

LeBron James je preporodil Jezernike in tudi v Los Angelesu je zopet zadišalo po prstanih.
LeBron James je preporodil Jezernike in tudi v Los Angelesu je zopet zadišalo po prstanih. FOTO: Profimedia

Še bolj se je vrednost zvišala aktualnim podprvakom, ekipi Golden State Warriors, ki so dobili novo dvorano, cena pa jim je zrasla za kar 23 odstotkov na 4,3 milijarde ameriških dolarjev (3,94 milijarde evrov). Poleg moštva Dallas Cowboys (NFL) in New York Yankees (MLB), omenjene tri NBA ekipe sodijo med pet najvrednejših ekip v ZDA.

Bojevniki so brez svojih prvih dveh zvezdnikov - Steph Curry in Klay Thompson sta poškodovana - daleč od šampionske forme.
Bojevniki so brez svojih prvih dveh zvezdnikov - Steph Curry in Klay Thompson sta poškodovana - daleč od šampionske forme. FOTO: Profimedia

Bojevnikom sledijo na parketu slabi Biki iz Chicaga (3,2 milijarde ameriških dolarjev oz. 2,93 milijarde evrov), peterico pa zaokrožuje ekipa Boston Celtics (3,1 milijarde ameriških dolarjev oz. 2,84 milijarde evrov). Vrednost ekipe Luke Dončića, Dallas Mavericks, je ocenjena na 2,4 milijarde dolarjev oz. 2,2 milijarde evrov, kar predstavlja 7-odstotni porast glede na leto prej. To ekipo, ki jo ima že 20 let v lasti Mark Cuban, uvršča na visoko 9. mesto med 30 NBA franšizami.

Mark Cuban želi z Dončićem osvojiti nov naslov prvaka.
Mark Cuban želi z Dončićem osvojiti nov naslov prvaka. FOTO: Profimedia

Pred Dallas so se uvrstili še Los Angeles Clippers (2,6 milijarde ameriških dolarjev oz. 2,38 milijarde evrov), Brooklyn Nets (2,5 milijarde ameriških dolarjev oz. 2,29 milijarde evrov) in Houston Rockets (2,475 milijarde ameriških dolarjev oz. 2,27 milijarde evrov).

Dragićev Miami z veliki koraki koraka proti končnici.
Dragićev Miami z veliki koraki koraka proti končnici. FOTO: Profimedia

Miami Heat Gorana Dragića je vreden 1,95 milijarde dolarjev oz. 1,79 milijarde evrov. Vednost Vročice se je glede na enako obdobje lani povečala za 11 odstotkov, kar danes zadošča za 12. mesto po vrednosti, medtem ko so Denver Nuggetsi Vlatka Čančarja z vrednostjo 1,6 milijarde ameriških dolarjev (1,46 milijarde evrov) v tej prvini precej nižje na lestvici, kot so na lestvici Zahoda – so ''šele'' 18. (16-odstotna rast).

Po vrednosti Denver ni težkokategornik, a na parketu je eden od velikanov zahodne konference.
Po vrednosti Denver ni težkokategornik, a na parketu je eden od velikanov zahodne konference. FOTO: Profimedia

Največ je cena pričakovano zrasla aktualnim prvakom iz Toronta, ki so edina NBA franšiza onkraj ZDA (Kanada). Raptorsi so namreč danes vredni 2,1 milijarde ameriških dolarjev oz. 1,92 milijarde evrov, kar je 25 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Najmanj vredna NBA ekipa ta trenutek so Grizliji iz Memphisa, ki so težki ''zgolj'' 1,3 milijarde ameriških dolarjev (1,19 milijarde evrov).

Toronto je tudi brez Kawhija Leonarda konkurenčen za vrh.
Toronto je tudi brez Kawhija Leonarda konkurenčen za vrh. FOTO: Profimedia

V letu 2020 se je prvič v zgodovini lige NBA zgodilo, da je povprečna vrednost klubov presegla dve milijardi ameriških dolarjev, in sicer je ta 2,12 milijarde ameriških dolarje oz. 1,94 milijarde evrov, kar je izjemen podatek, če vemo, da še leta 2011 nobena franšiza ni bila vredna niti milijardo ameriških dolarjev. Od leta 2010 se je povprečna vrednost franšize tako povečala za kar 575,7 odstotka!

Košarkar z največ zabijanji v zgodovini: kdo je kralj zabijanja v ligi NBA?
Preberi še
Košarkar z največ zabijanji v zgodovini: kdo je kralj zabijanja v ligi NBA?

Vrednost klubov je v povprečju zadnje leto zrasla kar za 14 odstotkov, kar je več, kot so v povprečju poskočile vrednosti ekip NFL (11 odstotkov), ki so v povprečju vredne 2,86 milijarde ameriških dolarjev (2,62 milijarde evrov,) in več, kot so povprečno poskočile vrednosti ekip baseball lige MLB – 8 odstotkov – ki so v povprečju vredne 1,78 milijarde ameriških dolarjev (1,63 milijarde evrov).

Ganljiv poklon Mirjam Poterbin sinu Luki Dončiću
Preberi še
Ganljiv poklon Mirjam Poterbin sinu Luki Dončiću

Skupaj so imeli klubi najmočnejše košarkarske lige na svetu v zadnjem letu rekordnih 8,8 milijarde ameriških dolarjev prihodkov (8,06 milijarde evrov), kar je 10 odstotkov več kot leto prej in to kljub dejstvu, da je gledanost nižja, da ima liga zaradi tvita Daryla Moreyja težave s Kitajsko, da so številni zvezdniki zaradi poškodb prikovani na klop za rezervne igralce in da imajo razdvojeni Knicksi še eno sezono za pozabo.

Knicksom slabe igre finančno ne škodijo.
Knicksom slabe igre finančno ne škodijo. FOTO: Profimedia

Kljub temu so, kot rečeno, Kratkohlačniki absolutno druga najvrednejša ameriška športna franšiza – pred njimi je zgolj ekipa ameriškega nogometa Dallas Cowboys, ki je danes vredna 5,5 milijarde ameriških dolarjev (5,04 milijarde evrov). Če gre verjeti napovedim, naj bi vrednost NBA ekip v prihodnjem letu še narasla, in sicer za osem odstotkov. NBA ekipe po vrednosti rastejo precej hitreje kot vrednosti ostalih franšiz najbolj popularnih športnih lig v ZDA – NHL, MLB in NFL.

 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382