Moskisvet.com
Blaž Slaviček nogomet fitnes

Športi z žogo

To je ključno za mladega nogometaša, da ostane na visokem nivoju

Blaž Slaviček
01. 04. 2022 12.00
0

Kot starejši brat mladega perspektivnega nogometaša, ki igra za mladinsko ekipo Olimpije in slovenske reprezentance, lahko rečem, da imam kar nekaj izkušenj s tem, kaj vse mora prestati mlad igralec, da ostane na visoki ravni igranja nogometa. Velik del tega je nedvomno dobra fizična pripravljenost. Trening z utežmi oz. dodatno obremenitvijo igra bistveno vlogo pri razvoju fizične pripravljenosti nogometašev. Verjetno se zdaj sprašujete, kdaj oz. pri katerih letih je dobro, da mladi nogometaši začnejo trenirati v fitnesu.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Sam sem pri osmih letih začel igrati pri lokalnem nogometnem klubu NK Črnuče. Takrat mi ni padlo na pamet, da bi prijel kakšno utež. Nogomet mi je predstavljal druženje, disciplino, zabavo in razvijanje socialnih stikov. Iskreno si tudi sam težko predstavljam, da bi otroci zmogli dovolj osredotočenosti in pozornosti pri pravilnem izvajanju vaj, kaj šele pri dodajanju teže. Nekje pri 14 oz. v najstniških letih pa je mlad nogometni igralec dovolj osebnostno zrel, da bi se lahko lotil strukturiranega treninga v fitnesu.

Študija iz leta 2007 je pokazala, da mladi igralci, ki so višji, težji, vitkejši in hitrejši ter ki višje skočijo, lažje in hitreje napredujejo v višje selekcije. Res je, da na višino ne moremo veliko vplivati, in ta niti ni tako pomembna za uspešno igranje nogometa pri 14 letih. Vsekakor pa lahko vplivamo na hitrost in telesno kompozicijo mladih igralcev (vir).

Mladi igralci, ki so višji, težji, vitkejši in hitrejši ter ki višje skočijo, lažje in hitreje napredujejo v višje selekcije.
Mladi igralci, ki so višji, težji, vitkejši in hitrejši ter ki višje skočijo, lažje in hitreje napredujejo v višje selekcije. FOTO: osebni arhiv

Druga skrb, ki jo pogosto slišim od staršev, je, da trening z utežmi zavira rast.

Tukaj lahko spet navedem kar nekaj znanstvenih študij, ki pravijo, da ni nobenih dokazov, da bi trening z utežmi vplival na rast mladih trenirancev. Ravno obratno, razvili so znatno povečanje mišične moči v otroštvu in zgodnji adolescenci (ena od študij).

Tretja velika stvar, ki starše pogosto zmoti pri treningu z utežmi, je prepričanje, da je te vrste trening samo za bodibilderje.

Novejše raziskave kažejo, da se tako velika mišična rast ne bo zgodila enostavno in kar čez noč. Hkrati večja in močnejša mišična vlakna nudijo boljšo zaščito pred morebitnimi poškodbami in večjo produkcijo sile. Večja produkcija sile pa pomeni hitrejši tek oziroma sprint. In prav ta je pomemben element nogometa.

Nobenih dokazov ni, da bi trening z utežmi vplival na rast mladih trenirancev.
Nobenih dokazov ni, da bi trening z utežmi vplival na rast mladih trenirancev. FOTO: osebni arhiv
Trening z veliko obremenitvijo maksimalno stimulira hitra mišična vlakna.

Če se vrnem k osnovam mišične fiziologije – tako govori strokovna literatura – gre (zelo poenostavljeno) za tri vrste mišičnih vlaken, iz katerih so zgrajene naše mišice. To so počasna, srednje hitra in hitra mišična vlakna. Kot pove že ime, bomo prav s hitrimi mišičnimi vlakni dosegali največjo hitrost, ta pa je povezana z močjo in temu primernim treningom.

Za maksimalno stimulacijo hitrih mišičnih vlaken torej brez vsakršnega dvoma potrebujemo večje obremenitve.

Seveda bomo pri otrocih začeli z veliko lažjimi bremeni in lastno težo. Čez čas pa je cilj ravno to, kar sem zapisal v prejšnjem odstavku. In ravno s tem, ko se v zgodnjih letih naučijo pravilno izvajati vaje in nadzorovati svoje telo, lahko veliko pridobijo v kasnejšem, zrelejšem obdobju treniranja. Fantje v mladinskih selekcijah so že "deci".

Pri razvoju mladih igralcev bi rad izpostavil še nenadno telesno rast.

Študije kažejo, da hitra rast vpliva na koordinacijo otrok, ta pa se kaže že v spremembi hoje, ki je malce "nerodna". Možgani potrebujejo čas, da  prilagodijo motorične sposobnosti nenadni rasti. Tukaj spet govorim iz izkušenj, saj se s tem sreča veliko igralcev, vključno z mano in mlajšim bratom. Pomembno je pravočasno reagirati. Zaradi porušene motorike postane igralec malce počasnejši in neroden, to pa pomeni, da porabi veliko več energije, da razvije hitrost. V tem primeru predlagam trening atletike. Enkrat tedensko naj se udeleži atletskega treninga, na katerem ga bodo naučili pravilne tehnike teka. Tako si bo hitreje povrnil in razvil motoriko ter agilnost na igrišču (vir).

Mislim, da ni treba dodatno opozarjati, kako pomemben je trening z obremenitvijo pri preprečevanju poškodb. Te se začnejo pogosteje dogajati v najstniških letih.

Močnejše mišice pomenijo tudi močnejša vezivna tkiva in kosti, ki avtomatično zmanjšajo možnosti nepotrebnih poškodb. Najhuje je videti dobrega mladega igralca, ki razviti svojega potenciala ne more zaradi pogostih poškodb.

Študije kažejo, da hitra rast vpliva na koordinacijo otrok, ki se kaže že v spremembi hoje.
Študije kažejo, da hitra rast vpliva na koordinacijo otrok, ki se kaže že v spremembi hoje. FOTO: osebni arhiv

Še za konec.

Seveda moramo pri razvoju mladega nogometaša upoštevati tudi njegov talent. Imamo veliko mladih nogometašev, ki so izjemno hitri in močni, a imajo veliko težav pri nadzorovanju žoge. V tem primeru bo prav prišla pomoč trenerja, ki je vešč nogometne tehnike.

Talent preprosto ni dovolj, če ga dodatno ne brusimo in razvijamo. Treba je delati, delati in delati – in nekaj tega dela se zgodi tudi v fitnesu. Ravno te stvari se učimo v moji Facebook skupini Nogometna šola za moč in kondicijo, ki je namenjena rekreativnim in mladim igralcem nogometa ter njihovim staršem.

Blaž Slaviček je osebni trener in coach mladih športnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 342