Moskisvet.com
Nogomet

Športi z žogo

Ti nogometaši ne bodo več smeli igrati z glavo

M.S.
28. 11. 2022 05.00
0

Škotska nogometna zveza (SFA) vpeljuje nove smernice za nogometne klube, ki prepovedujejo igranje z glavo dan pred in po tekmi.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Škotska nogometna zveza želi prepovedati igranje z glavo dan pred in po tekmi, za kar so se odločili po raziskavi univerze v Glasgowu, ki je pokazala, da imajo nekdanji nogometaši 3,5-krat večjo možnost, da bodo umrli za posledicami bolezni, ki je povezana z možgani (demenca in druge nevrodegenerativne bolezni), kot njihovi sovrstniki.

Raziskave kažejo, da imajo bivši nogometaši več možnosti, da jih prizadene nevrodegenerativna bolezen.
Raziskave kažejo, da imajo bivši nogometaši več možnosti, da jih prizadene nevrodegenerativna bolezen. FOTO: Profimedia
10 nogometnih pravil, za katere verjetno niste vedeli, da obstajajo
Preberi še
10 nogometnih pravil, za katere verjetno niste vedeli, da obstajajo

Po novih pravilih nogometaši, ki se bodo udejstvovali v škotskih nogometnih ligah, dan pred in po tekmi ne bodo smeli trenirati tako, da bi žogo odbijali z glavo, treninge igre z glavo pa omejiti na enega na teden.

Za zmago nad Argentino Savdijci v dar dobili najdražjega rolls-royca
Preberi še
Za zmago nad Argentino Savdijci v dar dobili najdražjega rolls-royca

Škoti so sicer že do sedaj omejili igranje z glavo, in sicer so leta 2020 prepovedali igro z glavo v starostnih kategorijah do 17. leta. Škoti so tudi prvi, ki so poenotili smernice glede pretresa možganov za vse športe, in sicer pod geslom "Če se pojavi dvom, naj tekmo presedi" (v originalu "If In Doubt, Sit them Out").

Škoti še dodatno omejujejo igranje z glavo.
Škoti še dodatno omejujejo igranje z glavo. FOTO: Profimedia
To mladenko ljubi Erling Haaland
Preberi še
To mladenko ljubi Erling Haaland

SFA je spremembe uvedla po posvetu s petdeseterico klubov v poklicnih moških in ženskih ligah, ki so omogočili raziskavo, klubom pa je naročeno, da spremljajo aktivnosti z glavo, da bi zmanjšali število udarcev. "Čeprav je raziskava še v teku, že zdaj vemo, da ima igra z glavo vpliv na možgane in da obstaja merljiva okvara spomina, ki po seriji udarcev z glavo traja 2448 ur, medtem ko je v vzorcih krvi mogoče zaznati beljakovine iz možganov," je pojasnil zdravnik škotske nogometne zveze John MacLean. Zaznane so bile tudi spremembe na sliki možganov, ki so lahko posledica igre z glavo. "Cilj je zmanjšati vsakršen potencialni kumulativni učinek udarcev z glavo, in sicer z zmanjšanjem celotne izpostavljenosti udarcem na treningih," dodaja MacLean, ki je leta 2019 sodeloval v raziskavi, ki je razgalila povezavo med bivšimi nogometaši in demenco. Podatki kažejo, da je tveganje večje pri branilcih, ki statistično gledano pogosteje igrajo z glavo.

Nagajive športne navijačice, ki so s provokativnimi potezami zaslovele čez noč
Preberi še
Nagajive športne navijačice, ki so s provokativnimi potezami zaslovele čez noč

Kljub smernicam Mednarodnega odbora za nogometna pravila (IFAB), da nogometaš, za katerega sumijo, da je utrpel pretres možganov, ne sme stopiti na zelenico, temu v praksi ni tako, o čemer priča dogodek iz svetovnega prvenstva v Katarju, kjer je bilo iranskemu vratarju Alirezaju Beiranvandu dovoljeno nadaljevati igro kljub trku s soigralcem.

Tako je ''originalni'' Ronaldo videti danes
Preberi še
Tako je ''originalni'' Ronaldo videti danes

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497