Moskisvet.com
Roberto Baggio

Športi z žogo

Tako je danes videti legendarni Roberto Baggio

M.S.
10. 01. 2023 05.00
0

Italijanski nogometaš Roberto Baggio je bil v 90. letih prejšnjega stoletja eden največjih zvezdnikov nogometa in je pomagal Italiji do finala na svetovnem prvenstvu v nogometu, v katerem pa je postal tragični junak. Tista enajstmetrovka ga je zaznamovala za vedno.

Roberto Baggio se je nedavno udeležil svetovnega prvenstva v nogometu, kamor pa se Italija ni uvrstila.
Roberto Baggio se je nedavno udeležil svetovnega prvenstva v nogometu, kamor pa se Italija ni uvrstila. FOTO: Profimedia

''Še leta me je spremljal mučen spomin na ZDA,'' je nedavno priznal Roberto Baggio, nekdaj največji zvezdnik italijanske reprezentance, ki je v finalu SP 1994 zgrešil odločilno enajstmetrovko, potem ko je žogo poslal preko vrat in je Brazilija v Pasadeni postala prvak. ''To je bil najhujši trenutek v moji karieri. Še vedno sanjam o tem. Če bi lahko izbrisal zgolj en spomin, bi bil to ta. A nikoli nisem bežal pred odgovornostjo. Enajstmetrovke zgrešijo tisti, ki si jih upajo izvajati,'' meni Baggio skoraj 30 let kasneje. ''V karieri sem imel tisoč priložnosti, da bi zgrešil enajstmetrovko, a tiste ne bi smel," dodaja.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

55-letni nekdanji tehnično dovršeni napadalec in vezist je za izbrano vrsto Azurov odigral 56 tekem in dosegel 27 golov. Je edini italijanski nogometaš, ki je zadel na treh svetovnih prvenstvih in je z devetimi zadetki tudi na vrhu strelcev skupaj s Paolom Rossijem in Christianom Vierijem. Kopačke je na klin obesil leta 2004. Bil je prvi Italijan po več kot pol stoletja, ki je več kot 300-krat zatresel nasprotnikovo mrežo. Celotno kariero je igral na Apeninskem polotoku, najboljša leta pa je preživljal v dresu Fiorentine, Juventusa, AC in Interja Milana. Z Juventusom je leta 1993 osvojil Ligo prvakov, bil izbran za Fifinega nogometaša leta in prejel prestižno nagrado Ballon d'Or. Skozi kariero ga je vodila roka Bude. Budist je postal že kot najstnik, kar je razočaralo mamo, ki je bila zaprisežena katoličanka in je dolgo molila, da bi se sin spreobrnil. V svojem konjskem repku je Baggio videl anteno, s katero je bil bližje Budi.

Po grenki izkušnji z italijansko nogometno zvezo, pri kateri je čudežni repek, kot je bil njegov vzdevek zaradi značilne frizure, opravljal funkcijo tehničnega direktorja, se je odrekel položajem v nogometu, prav tako nima želje, da se v kateri drugi obliki vrne v nogomet. ''Ne gledam tekem, ne zabavajo me.'' Za razliko od številnih nekdanjih kolegov kaj dosti ne komentira nogometa. ''Neugodno mi je soditi o drugih, nekdanji soigralci pa govorijo kot učitelji in avtoritete.'' Ko ima čas, pravi, raje pogleda košarko in ženski nogomet. Sicer pa z ženo Andreino Fabbio, s katero je poročen od leta 1989 in imata skupaj tri otroke – dva sinova in hčer – danes živi na kmetiji in se pretežno ukvarja s fizičnim delom (seka drva, vozi traktor ipd.).

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 342