Moskisvet.com
Košarkarska žoga NBA

Športi z žogo

Poslavlja se ''obraz'' lige NBA: Dončić in Dragić menjata ''naboje''

A.P.
14. 05. 2020 10.56
0

Wilsonova žoga je bila ne le najboljši prijatelj Toma Hanksa v filmu Brodolom (Cast Away), ampak vrsto let uradna žoga in najboljša prijateljica košarkarjev lige NBA – resda v prvem primeru odbojkarska, v drugem pa košarkarska. Danes je to žoga znamke Spalding, a poznavalci košarke vedo, da je najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu vrsto let z žogami zalagal prav Wilson, sploh prvi uradni dobavitelj žog lige NBA, ki se v sezoni 2021/22 vrača na parkete NBA-moštev.

Ameriška košarkarska liga NBA se je odločila, da bo konec prihodnje sezone zamenjala uradnega dobavitelja žog Spalding, s katerimi so do zdaj mrežico parali vsi slovenski košarkarji v ligi NBA. Pred ''davnimi'' leti Marko Milič, Rašo Nesterović, Primož Brezec, Saša Vujačić, Boštjan Nachbar in Beno Udrih, te dni pa Vlatko Čančar, predvsem pa Goran Dragić in Luka Dončić. V sezoni 2021/22 severnoameriške košarkarske lige se bodo Spaldingove žoge, ki so postale ''obraz'' lige, po 38 letih poslavile od dvoran NBA-moštev, potem ko sta se partnerja vzajemno odločila, da se bosta razšla. Medtem je vzplamtela ''stara romanca'', saj se na sceno vračajo žoge Wilson istoimenskega proizvajalca športne opreme. Ta bo zagotovil žoge tudi za žensko ligo WNBA (leta 2022), razvojno ligo G, afriško ligo BAL, Wilsonove žoge pa bodo zavzele tudi virtualne parkete v videoigri NBA 2K. Wilsonovih žog so sicer vajeni v študentski ligi, saj so uradne žoge na finalnem turnirju ameriške univerzitetne lige (NCAA).

Ljubezni med Spaldingom in ligo NBA je konec.
Ljubezni med Spaldingom in ligo NBA je konec. FOTO: Profimedia
Marko Milič: ''Enkrat sem ga udaril po roki, dvakrat pa je šel mimo mene kot vlak''
Preberi še
Marko Milič: ''Enkrat sem ga udaril po roki, dvakrat pa je šel mimo mene kot vlak''

Spalding je kot dolgoletni dobavitelj žog postal sinonim za ligo NBA, saj ekipe z žogami zalaga že vse od leta 1983, medtem ko je Wilson ''naboje'' košarkarjem dobavljal na samem začetku leta 1947 in nato nadaljnjih 37 sezon. Pri razvoju bodoče uradne košarkarske žoge bodo sodelovali tudi košarkarji, so sporočili pri ligi NBA.

Na veliko sceno se vrača Wilson.
Na veliko sceno se vrača Wilson. FOTO: Profimedia

Wilson bo žoge izdeloval iz istega usnja kot Spalding, obdržali bodo tudi obstoječo 8-panelno konfiguracijo in specifikacije aktualnih žog. ''Z Wilsonom se vračamo h koreninam, a s pogledom usmerjenim v prihodnost,'' je dejal Salvatore LaRocca, predsednik globalnih operacij pri NBA. ''Partnerji smo bili 37 sezon – od samih začetkov, ko je Wilson izdelal prvo uradno žogo za ligo NBA leta 1946, in veselimo se, da bomo košarko v prihodnje ponesli še više.''

40 let ekipe Dallas Mavericks, ki z Dončićem piše novo poglavje
Preberi še
40 let ekipe Dallas Mavericks, ki z Dončićem piše novo poglavje

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382