ŠPORTI Z ŽOGO

Novo košarkarsko pravilo, ki bi lahko spremenilo potek igre – tako bo po novem videti košarka

M.S.
22.09.2022, 5:00
2
Potem ko so ljubitelje košarke poleg navijanja v času EuroBasketa zaposlovali tudi sodniki, ki so krojili številne tekme, imajo, potem ko se je evropsko prvenstvo umaknilo izpod soja žarometov, novo temo, ki jih zaposluje. To je novo ''ulično'' pravilo, ki je že na preizkušnji v španski prvi ligi.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

V Španiji je na preizkušnji novo košarkarsko pravilo, ki bil lahko spremenilo dinamiko igre. Čeprav je košarka ves čas deležna sprememb, pa večina, ki smo jim bili priča zadnje obdobje, ni bistveno vplivala na sam potem srečanja. Novo pravilo, ki je že na preizkušnji na Iberskem polotoku, pa bi lahko in bi predvsem pospešilo igro. Pravilo bi lahko kasneje prevzele tudi druge nacionalne lige, Evroliga in liga NBA.

Pravilo bo na preizkušnji v španski prvi ligi ACB, v kateri je nekoč v dresu Reala iz Madrida blestel tudi Luka Dončić.
Pravilo bo na preizkušnji v španski prvi ligi ACB, v kateri je nekoč v dresu Reala iz Madrida blestel tudi Luka Dončić./ FOTO: Twitter

PREBERI ŠE
Šeška ''prodali'' na podlagi košarkarske vragolije, ki je pod obročem ne zmore niti Dončić

Za kaj gre? Pravilo je vezano na izvajanje žoge iz avta. Do sedaj so morali košarkarji žogo sprva podati sodniku, ki je žogo nato vrnil igralcu in jo je ta šele nato lahko poslal nazaj v igro, novo pravilo pa je iz te enačbe izločilo delivca pravice. To pomeni, da bodo lahko košarkarji hitreje krenili v napad, toliko bolj pa bodo morali biti pozorni tudi tekmeci, saj bodo sicer nasprotniki lahko dosegli lahek koš. Pravilo velja, kadar ekipa izvajala avt na svoji polovici igrišča in ''zgolj'' prvih 38 minut tekme, medtem ko zadnje minute srečanja v veljavi ostaja staro pravilo in bo torej v izvajanje vpleten sodnik.

PREBERI ŠE
Košarkarji, zaradi katerih so morali spremeniti pravila igre

Kako je pravilo videti v praksi, si lahko pogledate v spodnjem posnetku, ki je nastal med pripravljalno tekmo španskih klubov Joventuta in Manrese, ki igrata v španski prvi ligi ACB, ki je ena najmočnejših na svetu. Odzivi na ''ulično'' pravilo so med ljubitelji košarke mešani, večina pa je vendarle na strani spremembe, saj bo igro pohitrilo in naredilo še bolj dinamično.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

PREBERI ŠE
Nenavadna dejstva o košarki, ki jih še niste poznali