Moskisvet.com
Super Bowl 2020

Športi z žogo

Vse kar (še) niste vedeli o Super Bowlu

A.P.
01. 02. 2020 06.00
0

V noči iz nedelje na ponedeljek se bo zaključila že 100. sezona lige NFL (ameriški nogomet). V finalu imenovem Super Bowl si bosta prvič v zgodovini nasproti stali ekipi Kansas City Chiefs in San Francisco 49ers. Obe ekipi sta dolgo čakali na novo priložnost za naslov. Za Kansas je to prvi finale po pol stoletje, potem ko so 11. januarja 1970 slavili proti ekipi Minnesota Vikings in osvojili svojo prvo in do zdaj edino trofejo. 49ersi imajo več izkušenj z igranjem v finalu, saj bodo v njem zaigrali že sedmič. Med letoma 1981 in 1994 so dobili vseh pet finalnih obračunov, sklonjenih glav pa so igrišče zapuščali leta 2012, ko je šla trofeja Vincea Lombardija v roke Baltimore Ravensov.

V nedeljo bo onkraj luže potekal tamkajšnji največji športni dogodek. Dragićev Miami bo namreč gostil 54. Super Bowl. Tega si vsako leta po svetu v povprečju ogleda okoli 160 milijonov ljudi.

Kansas City Chiefs
Kansas City Chiefs FOTO: Profimedia

V primeru zmage 49ersov, se bodo ti po številu naslovov izenačili z do zdaj najtrofejnišema ekipama – New England Patriots in Pitsburgh Steelers, ki sta na Super Bowlu slavili po šestkrat.

Če zmagajo Chiefsi, bodo prekinili drugo najdaljšo sušo med ekipami lige NFL. Še dlje, 51 let, na novo lovoriko čakajo New York Jetsi. Devet ekip sicer naslova ni osvojilo nikoli, med njimi štiri, ki so aktivne še danes in sicer Detroit Lions, Houston Texans, Jacksonville Jaguars in Cleveland Browns.

Floridski Hard Rock Stadium v Miami Gardensu bo Super Bowl gostil šestič (1995, 1999, 2007, 2010), v zgodovinskih knjiga pa ga boste našli pod drugimi imeni.

Letošnje prizorišče Supr Bowla.
Letošnje prizorišče Supr Bowla. FOTO: Profimedia

Trener Chiefsov Andy Reid bo šele 24 trener v zgodovini lige NFL, ki bo ekipo na Super Bowlu vodil več kot enkrat. Pred tem je v finale popeljal ekipo Philadelphia Eagles (2004), ki pa je morala priznati premoč ekipi New England Patriots (24-21). Na drugi strani bo trener 49ersov Kyle Shanahan na Super Bowlu debitiral. Bo pa poskrbel za drug zgodovinski dosežek. Prvič se bo zgodilo, da bosta na Super Bowlu ločeno nastopila oče in sin. Njegov oče je namreč ekipo Denver Broncos popeljal do dveh zaporednih naslovov (1997 in 1998).

Prvi ''Super Bowl'' so odigrali 15. januarja 1967 in sicer je bila to tekma med prvaki lige AFL in NFL. Tedaj se je finalna tekma imenovala še World Championship of Professional Football, kmalu za tem pa so jo preimenovali v bolj všečni Super Bowl. Več o tem si lahko preberete TU.

San Francisco 49ers
San Francisco 49ers FOTO: Profimedia

Na Super Bowl nedeljo Američani povprečno pojedo več kot 3.600 ton mehiške omake guakamole in 14.500 ton tortilja čipsa. Zaužijejo tudi 1,3 milijarde piščančjih perutničk, kar je štiri na vsakega Američana in spijejo za 1,2 milijarde evrov piva.

Zaporedno število Super Bowla pišemo z rimskimi številkami, saj se sezona razpotegnjena čez dve koledarski leti. Leto 1969 je bilo prvo leto, ko je liga za oštevilčevanje Super Bowla uporabila rimske številke. Ob petdesetem jubilejnem leta 2016 so se ognila tradiciji in ga niso označili z rimsko številko L, ampak je imel oznako Super Bowl 50.

Shakira in Jennifer Lopez
Shakira in Jennifer Lopez FOTO: Profimedia

Vsako leto za potrebe lige NFL izdelajo 700.000 žog. Sicer pa imata obe ekipi v finalu na voljo 108 žog. 54 jih je namenjenih treningu, preostale pa so rezervirane za tekmo. Na tekmah rednega dela sezone imajo ekipe na po 12 žog in 12 rezerv, kar skupaj pomeni 48 žog na tekmo, kar je le šest manj kot v finalu. Vse žoge so izdelane ročno in gredo skozi 25 različnih tretmajev.

Cena 30-sekundnega oglasa med Super Bowlom je z leti strmo naraščala. V času prve izvedbe je bila ta 34 tisoč evrov (37.500 ameriških dolarjev), leta 2000 pa je bila cena že 1,99 milijona (2,2 milijona ameriških dolarjev), leta 2015 4,1 milijona evrov (4,5 milijona ameriških dolarjev), tokrat pa so morali oglaševalci za zakup oglasnega prostora odšteti med 5 milijonov evrov (5,6 milijona ameriških dolarjev), kar pomeni, da je vsaka sekunda vredna več kot cca. 167 tisoč evrov.

Tom Brady je eden najbolj priljubljenih ameriških športnikov.
Tom Brady je eden najbolj priljubljenih ameriških športnikov. FOTO: Profimedia

NFL ima pravilo, ki ne dovoljuje tekem, kjer je zunanje temperature zraka v času tekmovanja dosegajo manj kot 10 stopinj Celzija, razen, če gre za pokrit stadion.

Super Bowl XLIX (2015) je bil do zdaj najbolj gledan finale v zgodovini ameriškega nogometa. Tekmo med ekipama Seattle Seahawks in New England Patriots si je ogledalo kar 114.442.000 ljudi.

Največ nastopov v finalu med igralci ima Tom Brady, ki je do zdaj igral na devetih Super Bowlih. Je tudi najbolj okiten igralec, saj ima kar šest prstanov. Največkrat, trikrat, je bila za najkoristnejšega igralca (MVP) finala razglašen Joe Montana.

Kdo bo dvignil svet gral ameriškega nogometa in se vpisal med nesmrtne?
Kdo bo dvignil svet gral ameriškega nogometa in se vpisal med nesmrtne? FOTO: Profimedia

Po finalu Ligi prvakov je Super Bowl drugi najbolj gledan športni dogodek na svetu.

Prvi Super Bowl je osvojila ekipa Green Bay Packers.

Najvišji rezultat v finalu je bil leta 1995, ko so 49ersi ekipo San Diego Chargersov premagali z rezultatom 49-26.

Najbolj gledana glasbena točka (120 milijonov gledalcev) med polčasom je bil leta 2015, ko je bila osrednja zvezda nastopa ameriška pevka Katy Perry, pozornost pa ji je tedaj ukradel ''morski pes na levi''. Letos bosta nastopili Shakira in Jennifer Lopez in pet let star rekord bi prav lahko padel.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Preden so se na Super Bowlu med polčasom udomačili glasbeni spektakli, ki so postali izjemno gledan televizijski dogodek in nekakšen dogodek znotraj dogodka, so gledalce na stadionu zabavali protokolarni orkestri (t.i. marching bandi).

Glasbeniki za nastop na Super Bowlu niso plačani. A naj se vam ne smilijo, saj jim medijska izpostavljenost prinaša milijone iz drugih naslovov. Prireditev med polčasom je običajno celo bolj gledana kot sam športni dogodek.

Trofeja, ki jo prejme zmagovalna ekipa, to je pokal Vincea Lombardija, tehta 3,2 kilograma – kar je precej manj kot na primer Stanleyev pokal (NHL), ki tehta več kot 15 kilogramov – in v višini meri dobre pol metra (52 centimetrov). Podeljujejo jo od leta 1967. Ime je dobila po slovitem trenerju, ki je ekipo Green Bay Packersov popeljal do prvih dveh naslovov, nekaj let za tem pa umrl za rakom (1970). Pokal je vreden več kot 20 tisoč evrov (25 tisoč ameriških dolarjev), izdelala pa ga je znamenita ameriška draguljarna Tiffany.

Posnetki s Super Bowl leta 1972.
Posnetki s Super Bowl leta 1972. FOTO: Profimedia

Karte za prvi Super Bowl so prodajali po ceni 11 evrov (12 ameriških dolarjev), najcenejše pa se je dobilo že za polvico tega zneska. Z upoštevanjem inflacije bi bila ta cena danes malce čez 80 evrov. No danes je treba za ta dragoceni košček papirja v povprečju odšteti več kot poltretji tisočak dolarjev oz. več kot 2.300 evrov, nekaj dni pred začetkom dogodka pa se cena povzpne na več kot 8.000 evrov. In če kljub astronomskim cenam danes stadionu pokajo po šivih, so vstopnice za prvi finale ostale neprodane. Praznih naj bi ostalo kar 30.000 sedežev. Za lanski Super Bowl je bila povprečna cena vstopnice na trgu 5.373 ameriških dolarjev, kar je skoraj 4.840 evrov.

Vsako leto v ligi NFL porabijo več kot pol milijona žog.
Vsako leto v ligi NFL porabijo več kot pol milijona žog. FOTO: Profimedia

Med drugimi tekmami v ameriškem nogometu je polčas precej krajši. Namenjen je razpravi, premetavanju taktike, sproščanju, raztezanju in celjenju ran, a ker je polčas na Super Bowlu dvakrat daljši, igralci šele po 20 minutah začnejo s standardno rutino.

Vsak igralec moštva, ki igra v finalu en teden pred obračunom v posojo dobi luksuzno vozilo. Pred desetletjem so na primer igralci vozili Cadillaca escalade.

Do zdaj je najdlje ameriško himno prepevala ameriška pevka Alicia Keys in sicer 2 minuti in 36 sekund. Na Super Bowlu je nastopila leta 2013. Najhitreje jo je odpela ameriška pevka Kelly Clarkson, ki je z njo opravila v 1 minuti in 34 sekundah. Vsako leto potekajo stave, koliko časa bo trajala skladba The Star Spangled Banner – manj kot 90 ali več kot 90 sekund – kot se imenuje uradna himna ZDA. Gre za najbolj popularno stavo povezano z glasbenimi nastopi. Letos bo himno odpela pevka Demi Lovato.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400