Moskisvet.com
Nogometni trenerji

Športi z žogo

Največji zapravljivci: kateri trenerji so za nakupe igralcev zapravili največ?

A.P.
28. 01. 2020 06.42
0

Jose Mourinho ni samo poseben trener, je tudi največji zapravljivec med nogometnimi trenerji v zgodovini. Dejstvo je, da vsak trener želi svojo ekipo ukrojiti karseda po lastnih željah in s tem namenom v klub pripelje določene igralce. Za marsikoga je seznam želja pobožna želja, a zgodovina je dokaz, da denar ni vedno vse. Do danes je za nakupe igralcev daleč največ zapravil sloviti Portugalec.

Jose Mourinho je v svoji karieri za nakupe igralcev zapravil krepko čez poldrugo milijardo evrov. Naslovi se pač ne osvajajo brez želenega kadra in dobri nogometaši niso poceni. Če je Portugalec s Portom še presenetil nogometni svet, je imel kasneje v svoji ekipi precej bolj slovita imena, predvsem pa ekipe, zrele za lovorike.

Jose Mourinho je trenutno na čelu Spursov.
Jose Mourinho je trenutno na čelu Spursov. FOTO: Shutterstock

Če odštejemo Italijana Claudija Ranierija, ki je z ekipo Leicester City leta 2016/17 šokiral nogometno javnost in s ''palčkom'' osvojil angleško prvenstvo, si naslove podajajo bogati klubi s tradicijo, ki se valjajo v denarju.

Taktični prekrški v nogometu: ali cilj res opravičuje sredstva?
Preberi še
Taktični prekrški v nogometu: ali cilj res opravičuje sredstva?

Po navedbah Transfermarkta sta med prvimi tremi največjimi zapravljivci še Italijan Carlo Ancelotti in Španec Pep Guardiola, prvih deset zapravljivcev med nogometnimi trenerji pa je skupno za nakupe igralcev porabilo kar 10 milijard evrov!

Carlo Ancelotti sedi na klopi Evertona.
Carlo Ancelotti sedi na klopi Evertona. FOTO: Shutterstock

Mourinho, ki je trenutno trener angleškega Tottenhama, je v karieri zamenjal že številne slovite klube – Real Madrid, Chelsea, Inter in Manchester United – in je za nakup 97 igralcev potrošil kar 1,6 milijarde evrov. Največ je odštel za Francoza Paula Pogbaja, za katerega so Rdeči vragi odšteli 105 milijonov evrov. A dragi igralci še ne zagotavljajo lovorik, kar je nazadnje dokazal prav Mourinho, saj njegovi nakupi niso pogosto prevesili tehtnice na njegovo stran. Njegov najcenejši nakup je bil Brazilec Masiela, za katerega je pred leti odštel 100.000 evrov. To je bilo še v času, ko je sedel na klopi portugalske ekipe Leiria. Sledila je pot v Porto, kjer je kraljeval med letoma 2002 in 2004 ter se vpisal med nesmrtne, potem ko je osvojil naslov v Ligi prvakov – nogometaši iz portugalske prestolnice so v finalu s 3:0 odpravili Monaco.

Pep Guardiola z Mancester Cityjem izgublja boj za naslov angleškega prvaka.
Pep Guardiola z Mancester Cityjem izgublja boj za naslov angleškega prvaka. FOTO: Shutterstock

Italijanskemu strategu Carlu Ancelottiju, ki je v svoji karieri prav tako vodil številne znamenite klube, se je uresničila marsikatera želja. Njegov najbolj pregrešen nakup je Valižan Gareth Bale, za katerega je Real Tottenhamu odštel tedaj rekorden 101 milijon evrov. Na seznamu pregrešno dragih nogometašev sta pristala tudi James Rodriguez (75 milijonov evrov) in Fernando Torres, ki ga je iz Liverpoola zvabil v Chelsea.

Unai Emery je do nedavnega vodil Arsenal, kjer pa je pogorel.
Unai Emery je do nedavnega vodil Arsenal, kjer pa je pogorel. FOTO: Shutterstock

Na široko je denarnico velikokrat razprl tudi Pep Guardiola oz. uprava kluba, ki mu je prisluhnila. Do zdaj je najbolj globoko segel v žep za Šveda Zlatana Ibrahimovića, ki ga je iz Interja v Barcelono pripeljal za 69,5 milijona evrov. Sicer pa je znan kot zelo moder kupec, saj so vsi njegovi nakupi strateško premišljeni, poleg tega ne zapravlja brezglavo. Uprava kluba Manchester Cityja mu je zaupanje izkazala tudi s tem, ko mu dala zeleno luč za nakupe nogometašev, za katere je zapravil že več kot 400 milijonov evrov.

Jürgen Klopp zadnji dve sezoni žanje sadove trdega dela na klopi Redsov.
Jürgen Klopp zadnji dve sezoni žanje sadove trdega dela na klopi Redsov. FOTO: Shutterstock

Med rekorderje sodi še Čilenec Manuel Pellegrini, ki je svojčas držal rekord za najdražji nakup, ko je iz Mancester Uniteda v Madrid pripeljal Cristiana Ronalda, kar se je izkazalo za odlično potezo, saj je sijajni Portugalec preporodil Galaktike. Trenutni rekorder med trenerji, ki so za posameznega igralca odšteli največ denarja, je Unaj Emery, ki je še kot strateg pariškega PSG-ja za Brazilca Neymarja odštel rekordnih 222 milijonov evrov. Posebej zanimivo pa je, da na lestvici top 10 zapravljivcev ni Nemca Jürgena Kloppa, ki je Liverpoolu povrnil stari sijaj, do zdaj pa je skupaj za nogometaše kot strateg Mainza 95, dortmundske Borussie in Liverpoola odštel ''zgolj'' 650 milijonov evrov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376