Moskisvet.com
Nogometaši ogljični odtis

Športi z žogo

Ogljični odtis: kdo so nagometaši, ki najbolj škodujejo planetu

A.P.
28. 11. 2019 11.34
2

Tako kot številni drugi športniki – samo pomislite na ligo NBA – tudi nogometaši najvišjega kova vsako sezono veliko prepotujejo z letali. V luči podnebnih sprememb so se raziskovalci zdaj spravili na nogometne klube in organizacije, da bi ti zmanjšali svoj ogljični odtis in sicer tako, da so jim predočili, koliko najboljši nogometaši sveta škodujejo okolju.

Povprečen Evropejec na letni ravni ustvari sedem ton ogljikovega dioksida. K temu največ prispeva bivanje, prehrana in transport. 20 najboljših nogometašev na svetu letno proizvede kar 500 ton CO2-ja so izračunali pri FootballPredictions.net. Gre za količino, ki jo nogometaš v ozračje spustijo na račun potovanj z letali. Na letni ravni namreč premagajo neverjetne razdalje, ko potujejo na ekipne tekme in tekme reprezentance.

Na samem vrhu se je znašel relativno neznani branilec Marquinhos iz pariškega PSG-ja, ki je v letu 2019 na račune tekeme z letalom prepotoval neverjetnih 110.000 kilometrov in bil kriv za 53,5 ton ogljikovega dioksida, ki se je zato sprostilo v ozračje.

Marquinhos
Marquinhos FOTO: Profimedia

Po navedbah raziskave je ogljični odtis (49,5 tone CO2), kot posledica potovanj z letali – na letni ravni je po zraku prepotoval 97.907 kilometrov – 28-letnega brazilskega nogometaša Liverpoola Roberta Firmina enak energiji, ki zadošča za letno preskrbo z energijo šestih domov, medtem ko bi z ''letalskimi'' emisijami južnokorejskega nogometaša Tottenhama Sona Heung-mina, ki znašajo 45,1 tone – prepotoval je 88.829 kilometrov – napolnili baterijo 5.750.806 pametnih telefonov.

34-letni Cristiano Ronaldno letno z letalom naredi ''le'' 25.000 kilometrov, a ogljični odtis napadalca Juventusa – 25,6 tone – je vseeno visoko nad povprečjem. Njegov največji tekmec na zelenicah, 32-letni Lionel Messi, je v ozračje spustil 20,9 tone CO2-ja in na račun tekem Barcelone in Argentine z letalom v tem letu prepotoval 45.845 kilometrov.

Conte Handanoviću predpisal, kako in koliko lahko seksa
Preberi še
Conte Handanoviću predpisal, kako in koliko lahko seksa

Med nogometaši, ki najbolj škodujejo okolju je tudi 27-letni Sadio Mane. Član Liverpoola je na račun tekem Redsov in reprezentance Senegala prepotoval 82.036 kilometrov in je posredno kriv za nastanek 40,3 ton CO2-ja, kar je enako, kot če bi pokurili 20 ton premoga.

Roberto Firmino
Roberto Firmino FOTO: Profimedia

Namen raziskave po besedah enega izmed avtorjev Andrewa Welfleja iz univerze v Manchestru je, apelirati na športne organizacije, da so zgled, ko gre za klestenje emisij. ''Imidž je za organizacije, kot so angleška Premier liga, FIFA in klubi zelo pomemben in če bi s prstom pokazali nanje, bi zagotovo storile več in ukrepale prej, da bi zmanjšale svoj ogljični odtis,'' je pripračan Welfle, ki klube poziva k bolj smotrni rabi zasebnih letal.

Son Heung-min
Son Heung-min FOTO: Profimedia

Največ okoljskih ''packov'' med nogometaši prihaja iz prve angleške lige in sicer kar 10 med prvih 20. Raziskovalci so izračunali še, da bi bilo potrebnih kar 835 dreves, da bi ta v desetih letih nevtralizirala ogljični odtis Brazilca Marquinhosa.

Nogometaši ogljični odtis
Nogometaši ogljični odtis FOTO: Manja Kulovic/Profimedia
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376