Moskisvet.com
Dennis Rodman

Športi z žogo

Pikantne podrobnosti iz življenja Dennisa Rodmana

A.P.
30. 04. 2020 06.00
0

Dennis Rodman velja za enega najbolj kontroverznih košarkarjev v zgodovini lige NBA. Na in zunaj parketa ni izstopal samo zaradi svojega videza, ampak je to konkretno podkrepil s svojim obnašanjem ter redno polnil ne le statistične stolpce, pač pa tudi stolpce na rumenih straneh časopisov. Bil je eden glavni likov šampionske zasedbe Chicago Bulls in ključnih kamenčkov v mozaiku moštva, ki mu je tedaj poveljeval Michael Jordan. O Rodmanu, ki je bil velik košarkar in velik ženskar (med drugim se njegovim čarom nista mogli upreti Madonna in Carmen Electra, s katero je bil nekaj mesecev tudi poročen), vemo marsikaj, kljub temu pa so nekatera zanimiva dejstva o Črvu, kot se je zaradi specifične igre poimenoval kar sam – češ da se med igro zvija kot med igranjem fliperja – mnogim manj znana.

Ekscentrični Dennis Rodman je v ligi NBA, kjer so ga leta 1986 v drugem krogu (skupno 27) izbrali Detroit Pistonsi, petkrat osvojil naslov prvaka in se v srca ljubiteljev košarke zapisal predvsem kot nepogrešljivi člen ekipe Chicago Bulls v času vladavine Michaela Jordana, s katero je osvojil tri šampionske prstane. Marsikdo pozablja, da je bil ''enfant terrible" ameriške košarke tudi eden ključnih igralcev tolpe, pardon, moštva Detroit, s katerim je dvakrat osvojil šampionski prstan (1989 in 1990).

Jordan in Rodman sta bila strah in trepet tekmecev.
Jordan in Rodman sta bila strah in trepet tekmecev. FOTO: Profimedia
Marko Milič: ''Enkrat sem ga udaril po roki, dvakrat pa je šel mimo mene kot vlak''
Preberi še
Marko Milič: ''Enkrat sem ga udaril po roki, dvakrat pa je šel mimo mene kot vlak''

Danes 58-letni Američan je v ligi NBA pustil neizbrisen pečat. Poleg izjemne statistike je eden najboljših obrambnih igralcev ter skakalcev lige v zgodovini pa je izstopal tudi po drugih stvareh – in tu ne mislimo samo na videz, torej na njegove uhane v nosu, jeziku, ušesih in ustnicah, tetovažah, kričeče pobarvanih laseh in nalakiranih nohtih, ampak precej čudaškem obnašanju. Na parketu je bil garač, košarkar, ki je raje podajal kot metal na koš (njegovo povprečje v skokih v šampionskem obdobju Chicaga – 1996, 1997 in 1998 – je znašalo 15,3 skoka na tekmo, v povprečje pa je dosegal le dobrih pet točk!), ki je koš dojemal kot osebni poraz, ki je poznal mejo med osebno napako in grobo igro, ki mu ni bil tuja, a je vedel, kdaj sme prekoračiti Rubikon.

Pred prihodom v Chicago je Rodman dva prstana osvojil tudi z Detroitom.
Pred prihodom v Chicago je Rodman dva prstana osvojil tudi z Detroitom. FOTO: Profimedia

Preden je bil steber Chicagove obrambe (njegovo povprečje v skokih je znašalo 13,1 na tekmo), je bil član ''pretepaških'' Detroit Pistonsov, ki je takrat z moštvom iz Vetrovnega mesta bila hudo rivalstvo. Bil je član zloglasnih ''zlobnih fantov'' (Bad Boys), katerih vodja je bil Isiah Thomas, ki jih je Jordan zaradi njihovega načina igre sovražil. Zaradi njih je pridobil na mišični masi, potem ko so ga pretepali na parketu in jih tri leta zapored izločili iz končnice (1988, 1989 in 1990). Leta 1991 je sledilo sladko maščevanje. ''Ko smo izgubili, smo prišli do vsakega in se rokovali. To je odraz spoštovanja do igre in fairplay. Ne glede na to, kako poraz boli. Oni tega niso naredili. A to ni pomembno. Vedeli smo, da smo jim izprašili riti, da smo jih premagali. Za mene je bilo to pomembneje od osvajanje naslova'', je dejal Jordan. Rodman je pred prihodom v Chicago igral za Ostroge iz San Antonia (1993-1995), potem pa je prišel klic iz Chicaga, ki ga sprva niso vsi odobravali, niti Scottie Pippen ne.

Zakon s Carmen Electra (1998) je bil kratke sape. Leta 2003 se je poročil s Michelle Moyer s katero se je ločil leta 2012. Ima tri otroke. Pred tem je bil poročen tudi z Annie Bakes (1992-1993).
Zakon s Carmen Electra (1998) je bil kratke sape. Leta 2003 se je poročil s Michelle Moyer s katero se je ločil leta 2012. Ima tri otroke. Pred tem je bil poročen tudi z Annie Bakes (1992-1993). FOTO: Profimedia

Nedavno je minilo 20 let, odkar je Rodman nazadnje obleke dres NBA ekipe, svojo karieri v najmočnejši košarkarski ligi na svetu pa je sklenil v dresu Dallas Mavericksov, ko je zanj že igral tedaj še mlečnozobi Nemec Dirk Nowitzki.

To je prestižno letalo, ki je Dončića pripeljalo domov
Preberi še
To je prestižno letalo, ki je Dončića pripeljalo domov

7 pikantnih dejstev o Dennisu Rodmanu:

Rodman ima 28 bratov in sester

Ko je bil Rodman leta 2011 sprejet v dvorano slavnih (Hall of Fame), je med svojim zahvalnim govorom dejal, da ima njegov oče, vojni veteran Philander Rodman Jr., 47 otrok (in da je on najstarejši), kar pa je ta zanikal in priznava očetovstvo ''samo'' 29 otrokom, ki jih ima s 16 različnimi ženskami. Oče je sina in mamo Shirley zapustil, ko je bil ta še otrok, nazadnje pa sta se videla leta 1969. Philander se je preselil na Filipine, prvič pa sta se prav tam srečala po dolgih 42 letih, in sicer na ekshibicijski košarkarski tekmi leta 2012 v Manili, torej leto za tem, ko je bil Rodman sprejet v dvorano slavnih.

Rodman je bil svoj čas tudi profesionalni rokoborec. (na fotografiji s Hulkom Hoganom)
Rodman je bil svoj čas tudi profesionalni rokoborec. (na fotografiji s Hulkom Hoganom) FOTO: Profimedia

Kariera v rokoborbi

Potem ko je sezoni 1996/97 dobil prepoved nastopanja na 11 tekmah, ker je na tekmi proti Minnesoti (15. januar 1997) v mednožje brcnil kamermana ob igrišču (kasneje sta se pogodila na sodišču), med prestajanjem kazni ni stal križem roka ampak se podal v svet profesionalne rokoborbe (WCW) ter se povezal z prijateljem in legendarnim borcem Hulkom Hoganom. Leta 1998 se v ringu boril proti še enemu članu dvorane slavnih, košarkarju Karlu Malonu, v borbi pa sta sodelovala še Hogan in Diamond Dallas Page.

Rodman in Malone sta se leta 1998 spopadla tako na parketu, kot v ringu.
Rodman in Malone sta se leta 1998 spopadla tako na parketu, kot v ringu. FOTO: Profimedia

Malone in Rodman sta se pred tem srečaa tudi v finalu lige NBA. Njegova kariera rokoborca je trajala od leta 1997 do 1999. Ligi NBA je po 14 sezonah v slovo pomahal leto kasneje (2000), potem pa zaigral v nižjih ameriških ligah, pa tudi na Finskem, Mehiki, Angliji in Filipinih, športno življenje pa mešal z alkoholom in zabavimi. Superge je na klin dokončno obesil leta 2006 in s tem sklenil 20-letno košarkarsko kariero.

Vodilni skakalec sedmih zaporednih sezon

Čeravno Rodman meri zgolj 198 centimetrov, je bil kar sedem sezon zapored najboljši skakalec lige NBA. Poleg tega je rekorder po številu skokov doseženih na eni tekmi. Marca 1992 je še kot član Pistonsov vpisal kar 42 skokov proti Indiani. Po besedah tedanjega soigralca Isiaha Thomasa, je ta nebeški skakalec, kot tudi pravijo enemu najbolj podcenjenih igralcev v zgodovini lige NBA, pozorno spremljal rotacijo žoge in zato vedel, kam se bo odbila.

Jordan in Rodman izven igrišča nista veliko govorila.
Jordan in Rodman izven igrišča nista veliko govorila. FOTO: Profimedia

Prijateljstvo s severnokorejskim voditeljem

''Kim Džong Un je zelo ponosen človek. Ljudje ga imajo radi in rad ga imam tudi jaz. Zelo mi je všeč, res je izjemen,'' je o severnokorejskem voditelju leta 2013 dejal Rodman. Prijateljstvo med Rodmanom in Kim Džong Unom je verjetno najbolj nenavadno prijateljstvo v zgodovini prijateljstev. Un je bil kot otrok obseden s Chicago Bullsi in med drugim občudoval tudi zloglasnega Američana. Leta 2013 se je Rodman s trojico košarkarske skupine Harlem Globetrotters odpravil na osebni obisk v Severno Korejo in se z Unom osebno spoznal ter mu dejal, da ima v njem ''prijatelja za vedno''. Med obiskom sta si skušaj ogledala košarkarsko tekmo in se zelo zabavala. Dodal je, da je namen obiska otoplitev odnosov med Združenimi državami Amerike in Severno Korejo. Rodman je tedaj dejal, da je ''počaščen, da lahko predstavlja Združene države Amerike," medtem ko je takratna Obamova administracija dejala, da ni bila v stiku z Rodmanom in da lahko ''zasebno vsak Američan sprejme kakršnokoli odločitev.''

Rodman še danes ostaja kontroverzna osebnost.
Rodman še danes ostaja kontroverzna osebnost. FOTO: Profimedia

LeBron zgolj povprečnež

Rodman, ki mu kontroverzne izjave niso tuje, je prepričan, da bi bil košarkarski zvezdnik LeBron James, ki velja za trenutnega kralja košarke, v njegovih časih zgolj povprečen igralec. ''Ni primerljivo. Če bi LeBron igral v poznih 80-ih in zgodnjih 90-ih, bi bil samo povprečen igralec. Početi to, kar je počel Michael ... on je imel več karizme, včasih je bilo vse bolj sistematično. V LeBronovi igri ni nobene iskrice. Ne razumite me napak, je odličen košarkar, to mu priznam, toda zame sta Michael Jordan in Scottie Pippen najboljši dvojec, ki sem ga kdajkoli videl,'' je dejal leta 2013. Meni, da so se košarkarji preveč pomehkužili. ''LeBron se je igri pridružil ravno v pravem trenutku. Michael je igral v času, ko te je nekdo z udarcem podrl po tleh; izvedel si prosti met in nadaljeval z igro. LeBron tega ne zmore. Danes se samo še pritožujejo.''

LeBron bi se po mnenju Rodmana v njegovih časih izgubil v sivem povprečju.
LeBron bi se po mnenju Rodmana v njegovih časih izgubil v sivem povprečju. FOTO: AP

Jordan ga je povleke kar za uhan v nosu

V dokumentarne filmu Zadnji ples (The Last Dance), ki pretežno govori o dogodkih, ki so vodili do zadnjega osvojenega naslova Bikov v sezoni 1997/98, je v ospredje prišla tudi Rodmanova 48-urna epizoda v Las Vegasu sredi sezone. Izlet, na katerega se je odpravil z bivšo ženo Carmen Electra, mu je odobril trener Phil Jackson, potem ko se je po poškodbi v moštvo vrnil Pippen. Rodman se je tam divje zabaval, ko se je vrnil v Chicago, pa ga še nekaj časa ni bilo na trening, kar je razjezilo Jordana, ki je s kondicijskem trenerjem odšel do njegove hiše – bila sta soseda – potrkal na njegova vrata, ga zvlekel iz postelje in vrnil v čredo Bikov. ''Nekdo je potrkal. Bil je Michael Jordan. Skrila sem se za kavč in pokrila, saj nisem želela, da me vidi takšno. 'Gremo! Trening nas čaka,''' se je tistih trenutkov spomnila Electra. Kot pravi režiser Jason Hehir, naj bi ga Jordan zgrabil za uhan v nosu in zvlekel iz hiše.

Rodman je sredi zadnje sezone pri Chicagu prosil trenerja za krajši odmor. Košarkar Donovan Mitchell se je nedavno pošalil, da je Rodman s tem ''iznašel'' t.i. ''load management'' (t.j. krajši počitek).
Rodman je sredi zadnje sezone pri Chicagu prosil trenerja za krajši odmor. Košarkar Donovan Mitchell se je nedavno pošalil, da je Rodman s tem ''iznašel'' t.i. ''load management'' (t.j. krajši počitek). FOTO: Profimedia

Skušal je storiti samomor

Leta 1988 se mu je v zvezi z Annie Bakes rodila deklica Alexis. Par se je poročil septembra 1992, a je tudi njegov prvi zakon trajale le nekaj mesece, preden je Annie popokala kovčke in se s hčerko preselila v rodni Sacramento. Rodmana je to zelo potrlo in čez nekaj mesece so ga našli pred košarkarsko dvorano Detroita (The Palace), kjer je v avtomobilu spal z nabiti puško. Kasneje je priznal, da je nameraval storiti samomor, a si je premislil in zadal, da bo od takrat dalje živel po svojih pravilih. Z neobičajnim vedenjem si je kmalu prislužil status porednega fanta, k čemur je prispevalo tudi kratko razmerje s pevko Madonno. Ta je bojda želela, da ji naredi otroka. "Bil sem v Las Vegasu in igral poker, ko me je poklicala Madonna. Bila je v New Yorku in mi dejala, da ima ovulacijo in da naj takoj pridem. Odložil sem karte, se vkrcal na letalo, šel k njej in storil, kar je bilo treba storiti. Na koncu je naredila stojo na glavi, da bi lažje prišlo do oploditve. Obnašala se je kot vsako drugo dekle, ki želi zanositi," je pojasil Rodman, ki ni skrival, da se mu zdi njena glasba obupna.

Tako so videti prve ''Jordanke'', ki nosijo Dončićev podpis
Preberi še
Tako so videti prve ''Jordanke'', ki nosijo Dončićev podpis

Še več sočnih informacij o Rodmanu najdete TU.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382