Moskisvet.com
AP_Dallas_ San Antonio

Športi z žogo

Nič več Dončić: Luka se je preimenoval

A.P.
10. 07. 2020 08.49
7

Košarkarji lige NBA se počasi zbirajo na Floridi, kjer se bo konec meseca nadaljeval redni del najmočnejše košarkarske lige na svetu NBA, ki vse od sredine marca zaradi epidemije koronavirusa miruje. V življenja Američanov je zadnje mesece poleg covida-19 globoko zarezalo tudi policijsko nasilje, v luči tega pa so se pri ekipi Dallas Mavericks in drugih odločili, da bodo njihovi košarkarji na dresih nosili pomembna sporočila.

Košarkarji lige NBA so eni najglasnejših podpornikov gibanja Black Lives Matter, ki se bori za rasno enakopravnost. Ekipa Dallas Mavericks, pa tudi druge, bodo to izdatno potrdile z gesto v nadaljevanju sezone – prve štiri tekme – ko bodo imeli igralci namesto priimka na hrbtu natisnjeno posebno sporočilo. Medtem ko bodo ameriški košarkarji, ki so člani teksaške ekipe nosili napisa Equality oz. Black Lives Matter, bodo tujci v ekipi – Luka Dončić, Latvijec Kristaps Porzingis, Portoričan JJ Barea, Nemec Maxi Kleber in Srb Boban Marjanović nosili napis v maternem jeziku. V primeru, da bo igralec želel ta napis nositi tudi v nadaljevanju sezone, bosta na dresu izpisani obe sporočili, priimek pa se bo preselil pod številko.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!
Košarkarji, zaradi katerih so morali spremeniti pravila igre
Preberi še
Košarkarji, zaradi katerih so morali spremeniti pravila igre

Na dresu našega košarkarskega bisera tako vsaj na začetku nadaljevanja sezone v Orlandu ne bo več pisalo Dončić, pač pa Enakopravnost, kot je razvidno v montaži Mavericksov. To potezo je omogočil dogovor med vodstvom lige in združenjem igralcev (NBPA), ki mu poveljuje veteran Chris Paul, za sporočilo podpore – to bo, kot rečeno, v več jezikih – pa se je za zdaj odločila večina igralcev in sicer skoraj 300 od 350, medtem ko se jih za zdaj 17 za to potezo ni odločilo. Liga je sicer odobrila 29 različnih sporočil.

Dončić in Dragić bosta imela na dresu pomembno sporočilo.
Dončić in Dragić bosta imela na dresu pomembno sporočilo. FOTO: AP
40 let ekipe Dallas Mavericks, ki z Dončićem piše novo poglavje
Preberi še
40 let ekipe Dallas Mavericks, ki z Dončićem piše novo poglavje

Napis Black Lives Matter bodo košarkarji nosili na ogrevalnih majicah, napis pa bo krasil tudi parkete. Košarkarji so sicer lahko izbirali med besedami/napisi: Black Lives Matter; Say Their Names; Vote; I Can’t Breathe; Justice; Peace; Equality; Freedom; Enough; Power to the People; Justice Now; Say Her Name; Sí Se Puede (Yes We Can); Liberation; See Us; Hear Us; Respect Us; Love Us; Listen; Listen to Us; Stand Up; Ally; Anti-Racist; I Am A Man; Speak Up; How Many More; Group Economics; Education Reform; Mentor. Pr Dallasu bo Porzingis začasno postal Vienlidziba, Barea Igualdad, Kleber pa Gleichberechtigung. Kaj bo pisalo na dresu Gorana Dragića in Vlatka Čančarja še ni znano.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 342