Moskisvet.com
LeBron James

Športi z žogo

LeBron James – samooklicani kralj košarke, ki je to tudi res postal

M.S.
13. 02. 2023 05.00
0

Ingemar Stenmark, Michael Schumacher, Kareem Abdul Jabbar ... Imena, katerih rekordi so se še nedolgo nazaj zdeli večni, nedotakljivi. A potem so prišli Mikaela Shiffrin, Lewis Hamilton in LeBron James, ki jim je uspelo (oz. jim kani uspeti) podreti najbolj neverjetne rekorde. Jamesu v športu, ki je ob nogometu najbolj konkurenčen na svetu. S tem, ko je postal najboljši strelec košarkarske lige NBA oz. dobil primat med strelci, je postal tudi nesmrten. Pa ne samo zaradi te statistične prvine, njegov status so zacementirali dosežki skozi celotno kariero in to tako v klubskem kot tudi državnem dresu.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Najboljši vseh časov? V to debato se ne bomo spuščali (lahko pa glasujete v anketi), dejstvo pa je, da je 203 centimetre visok LeBron James že danes legenda košarke in eden najbolj vsestranskih košarkarjev, ki so tekli po parketu. Kareem Abdul Jabbar, ki je bil sinonim vzdržljivosti, je 5. aprila 1984 na vrhu strelcev lige NBA prehitel slovitega Wilta Chamberlaina in na tem prestolu vztrajal skoraj 39 let – svoj števec točk je pri 42 letih ustavil pri 38.387 točkah, te je dosegel na 1560 dvobojih – točneje 14.187 dni ali od 23. aprila 1989, nedavno pa je moral krono predati ''kralju'' Jamesu, o katerem je nekdanji slovenski košarkar Primož Brezec dejal, da je ''nečloveški. Kot bi ga naredila Nasa.'' Jamesa krasita izjemna mentalna in telesna (včasih kar surova) moč ter košarkarska inteligenca, ki jo premorejo zgolj redki, prav ta zmagovita formula pa mu je omogočila, da je vedno izšel ko zmagovalec.

Kareem Abdul-Jabbar je predal košarkarsko krono.
Kareem Abdul-Jabbar je predal košarkarsko krono. FOTO: AP
LeBron James je na nabor prišel v povsem beli obleki.
LeBron James je na nabor prišel v povsem beli obleki. FOTO: Reuters

Če je v preteklosti stavil predvsem na surovo silo, je tej v svoji evoluciji na igrišču dodal veliko mero prefinjenosti, kar se je izkazalo za še manjkajočo sestavino recepta za uspeh, saj je s tem lahko premagoval tudi boljše in močnejše. James se stara kot vino in kljub temu, da sodi med veterane, njegova kariera še ne gre v zaton. Ravno nasprotno. Še naprej vleče voz ekipe Jezernikov, kar mu je uspelo tudi z lastno preobrazbo – ko je z Jezerniki osvojil naslov, je bil namreč najboljši podajalec v ligi, na večni lestvici v tej prvini pa je na visokem četrtem mestu. O tem, da mu ne pojenjajo moči, pričajo številke.

19-kratni udeleženec tekme zvezd, štirikratni dobitnik nagrade MVP rednega dela sezone, štirikratni dobitni nagrade za najkoristnejšega igralca finala, novinec leta, nekoč najboljši strelec lige ter košarkar z največ izbori v eno od treh najboljših peterk sezone (18) ima v svojih zadnjih treh sezonah namreč povprečje 28,6 točke, kar je več od njegovega kariernega povprečja, ki trenutno znaša 27,3 točke. Je edini, ki je v karieri dosegel vsaj 30.000 točk, 10.000 skokov in 10.000 podaj in edini, ki ima istočasno vsaj 10.000 skokov in 10.000 podaj. Je rekorder po številu točk v končnici (7631), številu zmag (174) in odigranih tekmah (266). Leta 2019 je postal prvi košarkar v ligi NBA, ki je proti vsaki NBA ekipi dosegel trojni dvojček, kar je za tem ponovil le še njegov donedavni soigralec Russell Westbrook. Poleg naštetega ima samooklicani kralj, ki kot Jabbar velja za sinonim vzdržljivosti, v lasti še številne druge rekorde.

Kdo je Kyrie Irving, 'enfant terrible' košarke in človek, ki je prepričan, da je Zemlja ravna
Preberi še
Kdo je Kyrie Irving, 'enfant terrible' košarke in človek, ki je prepričan, da je Zemlja ravna
''LeBron je bil od malih nog pripravljen na prevlado v NBA. Takoj je pustil vtis. To zdaj traja že 20 let. Treba mu je izkazati spoštovanje in priznati veličino, sploh ker je zdržal tako dolgo in ves ta čas prevladoval. Tri ekipe je vodil do štirih naslovov,'' je ob zgodovinskem dosežku dejal Kareem Abdul-Jabbar, ki je v isti sapi dodal: ''Zame je še pomembnejše, kar počne zunaj igrišč. Otroke iz socialno ogroženih družin pošilja v šole. Je pravi vodja in vzor, kako živeti zvezdniško življenje. Spomnim se, ko mi je predstavil svojo družino. Zanj so na prvem mestu vrednote in trdo delo, kar vodi k uspehom.''

Težko otroštvo

Čeprav mu košarkarski svet je iz roke, LeBronu v življenju ni bilo vedno lahko, saj je odraščal v težkih razmerah. 30. decembra 1984 v Akronu (pribl. 50 kilometrov od Clevelanda) rojeni James očeta nikoli ni poznal, njegov steber in zavetje je bila mama Gloria. V hiši nista imela ogrevanja in sta se večkrat selila po nevarnih soseskah. Čeprav je LeBron danes znan kot velik borec, ki se v dvorani poti še dolgo za tem, ko drugi že odidejo, je red in disciplino pridobil kasneje. V šoli je sprva pogosto izostajal – tudi zaradi nenehnih selitev; večinoma sta z mamo bivala pri prijateljih – in raje gledal televizijo, kot pa se izobraževal. Frank Walker – trener nogometa, pri katerem je tedaj treniral osemletni James – in njegova žena Pam sta Glorii predlagala, da se James preseli k njim, da se postavi na noge. Tako je eno leto čez teden živel pri družini Walker, čez vikend pa bil pri mami. Tedaj se je začel prvič resneje spogledovati s košarko. Družina mu je vcepila red in disciplino, prav tako se je čutil sprejetega in ljubljenega. Nato se je za stalno vrnil k materi. "Nikoli ne bi mogel primerjati stiske, skozi katero sem šel kot mladostnik z igranjem košarke. To zdaj je zgolj košarka, zabava,'' je dejal pred leti o tem, da je vse življenje plaval proti toku.

''Velika trojica'' pri Miamiju: Lebron James, Dwayne Wade, Chris Bosh
''Velika trojica'' pri Miamiju: Lebron James, Dwayne Wade, Chris Bosh FOTO: Reuters
Andreas Goldberger, smučarski skakalec, ki bi skoraj postal Andrej Zlatobrdić
Preberi še
Andreas Goldberger, smučarski skakalec, ki bi skoraj postal Andrej Zlatobrdić

Od nekdaj je vedel, da je izbranec

Kot otrok je poleg košarke igral tudi ameriški nogomet, ki je bil sprva njegova prva izbira, blestel pa je na položaju lovilca. Oba športa je prakticiral tudi v srednji šoli, po poškodbi roke pa se je posvetil izključno košarki. Zablestel je že v srednji šoli in postal naslednji veliki up ameriške košarke. Med letoma 1999 in 2003 je obiskoval srednjo šolo St. Vincent-St. Mary in se že tedaj prebil na naslovnico čislanega časopisa Sports Illustrated. Krasila ga je izjemna samozavest, pretirana, kot je priznal leta kasneje. Na hrbet si je dal vtetovirati besedo ''izbranec'', uporabljal je vzdevek ''kralj James'', še danes pa je v slačilnici ohranjen njegov zapis: ''največji vseh časov''. Kasneje je postal prvi temnopolti moški na naslovnici modne revije Vogue, in sicer leta 2008, ko mu je družbo delala manekenka Gisele Bundchen. Naslovnica je dvignila kar precej prahu, saj naj bi bil James portretiran kot King Kong.

Tako je danes videti neretuširano telo 'najlepše ženske na svetu'
Preberi še
Tako je danes videti neretuširano telo 'najlepše ženske na svetu'

LeBron je poročen s svojo srednješolsko ljubeznijo Savannah Brinson, ki mu ves čas stoji ob strani. Par je imun na škandale, njun zakon pa velja za vzornega. Poročena sta od leta 2013, ko sta se vzela v San Diegu, čemur je prisostvovalo več kot 200 svatov. Rodili so se jima trije otroci, in sicer sin Bronny leta 2004, sin Bryce leta 2007 in hčerka Zhuri leta 2014. Danes James šteje že 38 let, a želi nekoč v ligi NBA zaigrati s svojim najstarejšim sinom, ki bi se lahko na nabor najhitreje prijavil leta 2024 – na ESPN-jevi lestvici najbolj perspektivnih rekrutov iz ZDA je trenutno na 34. mestu. ''To bi bil idealen razplet. Da z njim vso sezono preživim v istem dresu. To bi bila češnja na vrhu torte,'' je pred časom dejal James, ki danes upa, da bosta skupaj odigrala vsaj eno tekmo. Kljub letom se, kot rečeno, James ne ustavlja, ključ do njegove dolgoživosti pa je skrb za telo – treningi (telesni trening izvaja z osebnim trenerjem), krioterapija in pravilna prehrana (ta vsebuje veliko sadja, zelenjave in beljakovin). Na letni ravni naj bi za ohranjanje karseda optimalne fizične pripravljenosti porabil poldrugi milijon ameriških dolarjev. Glede upokojitve v glavi nima določene številke. ''Vem le, da dokler sem z glavo pri stvari, lahko igram na tem nivoju. Moje telo bo zdržalo, če bo um osredotočen. Z delom bom poskrbel, da bo poskrbljeno zanj,'' pove James, ki ima še iz časov pri Cavaliersih ritual, da pred tekmo po zraku raztrese prah iz krede in povzroči pravi oblak.

James je nazadnje naslov osvojil leta 2020, ko je v mehurčku slavil z zdajšnjim moštvom LA Lakers.
James je nazadnje naslov osvojil leta 2020, ko je v mehurčku slavil z zdajšnjim moštvom LA Lakers. FOTO: AP
Usain Bolt – najhitrejši Zemljan, ki je premikal meje človeške zmogljivosti
Preberi še
Usain Bolt – najhitrejši Zemljan, ki je premikal meje človeške zmogljivosti

Nabolj opevan talent

Na nabor lige NBA je šel leta 2003, ko je že bil zvezda – bil je najbolj opevan talent, ki je kljub najvišjim pričakovanjem še presegel napovedi. Vsi so verjeli, da bo izbran prvi, kar se je tudi zgodilo, a nabor je zaznamovala afera, saj mu je mama za 18. rojstni dan podarila hummerja v vrednosti 50 tisoč ameriških dolarjev, čeprav sta bila tedaj še v nezavidljivi finančni situaciji. Zato so bili mnogi prepričani, da je nekdo pred naborom želel nanj vplivati (snubcev se je namreč kar trlo), zaradi česar je dobil prepoved nastopanja na dveh tekmah. Na nabor je prišel v beli obleki in tudi na ta način izstopal iz množice. Pričakovano ga je prvi izbral Cleveland, s katerim pa se v prvi epizodi ni proslavil – tako kot večina izjemno nadarjenih igralcev je pristal v povprečni ekipi. Kavalirji so v sezoni pred prihodom Jamesa dosegli le 17 zmag in bili povsem zadnji. James naj bi jo prerodil, a košarka je ekipni šport in tudi James je potreboval druge, da je sestavil zmagoviti mozaik. Mimogrede. Jordan je na svoj prvi naslov čakal sedem let, torej dve leti manj od Jamesa. Se je pa v prvi epizodi pri Clevelandu Jamesu enkrat uspelo uvrstiti v finale lige NBA, in sicer leta 2007, ko jih je v velikem finalu pomalical tedaj izjemni San Antonio. Toda prevelikega razočaranja ni bilo, saj je bil ta dosežek za ekipo presežek, James pa je imel tedaj komaj 22 let.

LeBron James in Kyrie Irving sta Clevelandu priigrala prvi naslov prvaka v ligi NBA.
LeBron James in Kyrie Irving sta Clevelandu priigrala prvi naslov prvaka v ligi NBA. FOTO: AP

Leta 2010 se je odločil za spremembo in ''svoj talent'' 8. julija 2010 preselil v Miami k Vročici, kjer je z Dwaynom Wadom in Chrisom Boshem tvoril ''veliko trojico''. Prestop je sprožil val ogorčenja med navijači, ki so začeli sežigati njegov dres. To so počeli tudi privrženci drugih klubov. Z Vročico se je v štirih letih, kolikor je igral zanjo, vselej uvrstil v finale. Prvo leto je bil boljši Dallas z Dirkom Nowitzkim na čelu, naslednji dve leti pa sta pripadli Jamesu in druščini in LeBron si je na prst nataknil prva dva šampionska prstana. Ko mu je pogodba s Heati potekla, se je malce nepričakovano vrnil v Cleveland, kjer je želel ''dokončati posel'' in prekiniti šampionsko sušo, ki je trajala vse od leta 1964, ko je prvak postalo hokejsko moštvo Cleveland Browns v ligi NHL, medtem ko je mesto na prvi naslov v ligi NBA še naprej čakalo. Tudi s Kavalirji se je štirikrat zapored uvrstil v veliki finale, tretjič in prvič s Clevelandom pa je prvak postal leta 2016, in sicer po epskem in zgodovinskem preobratu proti Golden State Warriorsom, k čemur sta levji delež prispevala Kyrie Irving in Kevin Love. Bojevniki so namreč v zmagah vodili že s 3:1, a niso ubranili naslova, ki so ga osvojili prav proti Kavalirjem. Ko so naslednje leto Bojevniki v svoje vrste pripeljali Kevina Duranta, je bil Cleveland nemočen. Do danes je James postal prvak še enkrat, in sicer v mehurčku v Orlandu z Los Angeles Lakersi leta 2020, ko so v finalu Jezerniki porazili Miami. LeBron je tedaj spet nosil dres številka 23, kar je bila tudi številka Michaela Jordana. James jo je nosil že v srednji šoli in tudi pri Kavalirjih. Ko je odšel k Miamiju, jo je bil primoran zamenjati, saj je Vročica v čast Jordana triindvajsetico upokojila, James pa je Jordanu tedaj popihal na dušo z izbranimi besedami in ga označil za ''najboljšega''. Izbral je številko 6, ki ima zanj več pomenov. James je prav vsako ekipo, za katero je igral, pripeljal do naslova prvaka, kar je redkost. Kar desetkrat je igral v finalu lige NBA, večkrat je to uspelo le ''Keltoma'' Billu Russellu (12-krat) in Samu Jonesu (11-krat).

Dražen Petrović – košarkarski Mozart, ki svoje simfonije ni spisal do konca
Preberi še
Dražen Petrović – košarkarski Mozart, ki svoje simfonije ni spisal do konca
''To nikoli ni bil moj cilj. Kar zgodilo se je. Stremel sem k temu, da bom vsako noč čim bolj uspešen, igral sem za tri velike franšize in sodeloval s trenerji, ki so mi dovolili biti to, kar sem,'' je kmalu po rekordnem dosežku povedal LeBron James.

Poleg štirih šampionskih prstanov ima James tudi dve zlati medalji z reprezentanco ZDA – z olimpijskih iger v Pekingu leta 2008 in v Londonu leta 2012 – ki se je tedaj poimenovala ''Redeem Team'', potem ko je na prejšnjih prvenstvih razočaral. Pred tem je bil na velikih tekmovanjih dvakrat ''zgolj'' bronast, in sicer na olimpijskih igrah v Atenah in na svetovnem prvenstvu na Japonskem. V predtekmovanju je James Sloveniji tedaj nasul 19 točk, ZDA pa so slavile s 114:95.

LeBron goji veliko spoštovanja do Luke Dončića.
LeBron goji veliko spoštovanja do Luke Dončića. FOTO: AP
Michael Jordan, verjetno najboljši košarkar vseh časov
Preberi še
Michael Jordan, verjetno najboljši košarkar vseh časov

Prvi milijarder

LeBron ima zmagovalno mentaliteto in poraze težko prenaša, zato se včasih nanje odzove neprimerno in z igrišča odkoraka še pred zadnjim piskom sodniške piščalke. Zato pa goji veliko spoštovanjem do Luke Dončića, ki ga je želel zvabiti pod svoje okrilje pri športni obutvi, vedno pa ga je kot kapetan izbral na tekmi zvezd. Dončićev soigralec je danes Kyrie Irving, s katerim je James tvoril nepozaben trojec pri Clevelandu, njuni odnosi pa so se zaradi muh prvega do danes povsem ohladili. James je bil zaradi tega, ker skrbno pazi na svoje telo, razmeroma malo poškodovan, tako kot nase, pa pazi tudi na druge in manj srečne. Je namreč velik dobrodelnež in veliko vlaga v šolanje otrok. Razdelil je že na desetine milijonov svojega premoženja. Forbes ga je preteklo leto uradno razglasil za milijarderja, potem ko so ocenili, da njegovo neto premoženje znaša milijardo ameriških dolarjev (nekaj več kot 930 milijonov evrov), kar mu je uspelo kot prvemu aktivnemu košarkarju v zgodovini. Drugi košarkar milijarder je seveda Michael Jordan, ki pa je milijarder postal leta 2014, skoraj desetletje po upokojitvi. Večino premoženja si je James ustvaril zunaj košarkarskega parketa, s sponzorstvi, uspešnimi poslovnimi potezami in modrim vlaganjem – v lasti ima deleže blagovnih znamk in namesto hipnega zaslužka dobiva dobiček. Največ mu pricurlja iz naslova podjetje SpringHill, ki skrbi za televizijsko in filmsko produkcijo. Ustanovil ga je skupaj s svojim poslovnim partnerjem in prijateljem iz otroštva Maverickom Carterjem. Med drugim je tudi manjšinski lastnik nogometnega kluba Liverpool. Občasno se politično udejstvuje, predvsem pa se redno oglaša pri družbeno perečih temah in opozarja predvsem na krivice temnopoltih. Ni ga strah zastaviti svojega imena za gibanja, kot je bilo can't breathe, ki je izbruhnilo po nasilju policistov. Kot Jordan se je tudi sam preizkusil kot filmski igralec, in sicer v manjši vlogi v filmu Razuzdanka ter filmu Space Jam: Nova legenda, pri čemer je obakrat igral sebe.

James Dean –  Živi hitro, umri mlad in pusti za seboj lepo truplo
Preberi še
James Dean – Živi hitro, umri mlad in pusti za seboj lepo truplo

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 403