Moskisvet.com
Usman Garuba

Športi z žogo

Kdo je mladenič, ki Dončiću jemlje rekorde?

A.P.
24. 10. 2019 10.12
4

Čeprav je Luka Dončić v španski ligi postavil nekaj neverjetnih mejnikov, pa letvico zdaj še višje postavlja njegov naslednik v dresu Reala iz Madrida, Usman Garuba. Ta je s 17 leti in 6 meseci postal najmlajši igralec, ki je tekmo začel v prvi peterki španske lige. Pred tem je s 17 leti in 9 meseci rekord držal slovenski košarkarski dragulj, ki je medtem udarno začel svojo drugo sezono v ligi NBA, ki je edina za katero po moči zaostaja liga ACB.

17-letni Usman Garuba je po odhodu Luke Dončića v ligo NBA, mladi up, v katerega Real polaga največ upov in je očitno več kot zapolnil sicer velike čevlje Slovenca. Talentirani španski center nigerijskih staršev, ki se je mladinskim selekcijam madridskega Reala pridružil pri enajstih letih, je debi za člansko ekipo doživel konec oktobra 2018, star 16 let in 7 mesecev proti ekipi Miraflores.

Slovenski lovec na daljave dahnil usodni 'da'
Preberi še
Slovenski lovec na daljave dahnil usodni 'da'

Pred tem je igral za B ekipo. Postal je najmlajši center v zgodovini, ki je zaigral v ligi ACB – pred tem je rekord držal José Ángel Antelo – in četrti najmlajši igralec sploh, za Dončićem (debitiral je star 16 let, 2 meseca in 2 dneva), Robertom Nuñezom in Rickyjem Rubiom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pri 17 letih 6 mesecih in 19 dneh (na prvi tekmi sezone 2019/20 proti ekipi Joventut de Badalona) je bil prvič član začetne peterke Reala, s čimer je za slaba dva meseca zrušil Dončićev rekord. Kmalu za tem je postal tudi najmlajši košarkar v ligi ACB z dvojnim dvojčkom, ko je na tekmi drugega kroga v statistiko vpisal 13 točk in 10 skokov.

Usman Garuba je nov Realov biser.
Usman Garuba je nov Realov biser. FOTO: Profimedia

Tudi ta rekord je vzel Dončiću, ki je pred tem letvico postavil pri 17 letih in 9 mesecih. A najstnik se tu ni ustavil in v petem krogu postal še prvi nepolnoletni košarkar, ki je na tekmi vpisal dvomestno število skokov (13), s čimer je novi čudežni deček Reala, ki je prava valilnica mladih talentov, še tretjič popravil Dončićev rekord v španski ligi. Dončić je zdaj v tej statistični prvi z devetimi skoki drugi, kot je Garuba s statističnim indeksom 24 drugi najmlajši s tako visokim indeksom. Višjega je pri tej starosti dosegel le Ricky Rubio, danes član Sonc iz Phoenixa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čeravno je mlad španski reprezentant pri rosnih 17 letih še daleč od potencialnega nabora lige NBA, pa je pred 203 centimetra visokim in 104 kilograme težkim centrom zagotovo svetla prihodnost, če vanjo seveda ne bodo zarezale poškodbe. Pri Madridu upajo, da bo šel Garuba po poti Dončića in trener Pabla Lasa se dobro zaveda, kaj ima v rokah, a ne bo neučakan, zato bo diamant sprva pošiljal na ''brušenje'' le na tekme domačega prvenstva, na nastop v Evroligi pa bo moral mladenič še malce počakati.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tu je starostni rekord za Španca, čigar starši so zaradi konfliktov v Nigeriji iz Benina prebegnili v Bruselj, preden so se v devetdesetih brez delovnega dovoljenja ustalili v Madridu, nedosegljiv, saj so mnogi pred njim v najmočnejšem klubskem tekmovanju na Stari celini debitirali mlajši od 17 let – med njimi tudi Luka Dončić, ki je član ekskluzivnega kluba, ki trenutno šteje 21 košarkarjev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376