Moskisvet.com
Kyrie Irving

Športi z žogo

Kdo je Kyrie Irving, 'enfant terrible' košarke in človek, ki je prepričan, da je Zemlja ravna

M.S.
06. 02. 2023 07.00
0

Luka Dončić je dolgo čakal na zvezdniškega soigralca in ga po Kristapsu Porzingisu vendarle dočakal. To bo postal nihče drug kot ''enfant terrible'' košarke, Kyrie Irving.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Kyrieju Irvingu se je uresničila želja in še pred koncem prestopnega roka (9. februar) je našel novo sredino. Tako zapušča Brooklyn Netse in v paketu z Markieffom Morrisom odhaja v Dallas k Luki Dončiću in druščini. V nasprotno smer potujete Dorian Finney-Smith in Spencer Dinwiddie. Brooklyn je s to kupčijo dobil tudi prvi izbor na naboru leta 2027 ter izbora v drugem krogu leta 2027 in 2029. Menjavi je bil naklonjen tudi trener Dallasa Jason Kidd, ki bo skušal hitro vklopiti problematičnega zvezdnika v svoj sistem igre. Mavericksi imajo vse do konca sezone čas, da Irvingu ponudijo novo pogodbo. Pred prestopom je Irving nameraval podaljšati pogodbo z Netsi, a si je nato, kot že večkrat prej, premislil. 30-letni Irving je pred Brooklynom igral za Boston, še pred tem pa v Clevelandu, s katerim je leta 2016 osvojil naslov prvaka lige NBA. Letos je v povprečju za Mrežice dosegal 27,1 točke, 5,3 podaje in 5,1 skoka na tekmo.

Luka Dončić in Kyrie Irving bosta postala soigralca.
Luka Dončić in Kyrie Irving bosta postala soigralca. FOTO: Profimedia

Irving velja za precej kontroverzno osebo. Potem ko je zavrnil cepljenje proti covidu-19, je moral izpustiti kopico tekem in bil ob velik del zaslužka, v letošnji sezoni pa je bil suspendiran zaradi promoviranja filma, ki vsebuje antisemitsko vsebino.

Tako je danes videti ženska, ki je Dražena Petrovića pognala v smrt
Preberi še
Tako je danes videti ženska, ki je Dražena Petrovića pognala v smrt

Le redkokdo ve, da je bil Kyrie Andrew Irving, kot je njegovo polno ime, rojen v Avstraliji, točneje v Melbournu, odraščal pa v New Jerseyju, potem ko se je družina – tudi njegov oče Dredrick Irving je bil uspešen košarkar, a se mu ni uspelo prebiti v ligo NBA, zato pa je drugi najboljši strelec univerze v Bostonu v zgodovini – preselila v ZDA, ko je bil star komaj dve leti. Ko je imel štiri leta, je po bolezni umrla njegova mama, oče pa ga je vzgajal ob pomoči Irvingovih tet. Leta 2004 se je ponovno poročil, in sicer s Shetellio Riley, ki je še danes Irvingova zastopnica. V mladosti je igral saksofon in pozavno ter se učil petja in igranja klavirja. V četrtem razredu je po odigrani košarkarski tekmi izjavil, da bo nekoč igral v NBA. V petem razredu so mu ponudili štipendijo na bostonski univerzi, študiral pa je na Duku, kjer pa se zaradi poškodbe ni naigral – odigral je le 11 tekem – študij pa prekinil že po letu dni, potem je bil kot prvi izbran na naboru leta 2011, kjer ga je izbral Cleveland. Za Kavalirje je igral do leta 2017 in bil član t. i. ''velike trojice'' z LeBronom Jamesom in Kevinom Lovom. Kasneje je Cavalierse zapustil, ker je hotel stopiti iz sence Jamesa, s katerim je postal prvak, potem ko je Clevelandu kot prvemu v zgodovini v finalu lige NBA uspelo nadomestiti zaostanek 3:1 v zmagah, ko so s trona vrgli ekipo Golden State Warriors. Šlo je za ponovitev finala izpred leta dni, ko so bili uspešnejši Bojevniki, potem ko se je Irving na prvi finalni tekmi poškodoval in Kavaliriji niso imeli pravih možnosti. Leta 2012 je postal novinec leta, že v drugi sezoni v ligi NBA pa je postal član All-Star tekme, naslednje leto pa je bil celo izbran za najkoristnejšega igralca tekme vseh zvezd. Iz Clevelanda se je preselil v Boston, kjer je igral do leta 2019, a se ''Uncle Drew'', kot je njegov vzdevek, z ekipo ni razšel v prijateljskih odnosih. Zadnja leta je igral za Mrežice, zdaj pa bo postal član Dallasa. 

Stephen Curry in Kyrie Irving imata za sabo nekaj nepozabnih finalov lige NBA.
Stephen Curry in Kyrie Irving imata za sabo nekaj nepozabnih finalov lige NBA. FOTO: AP
Turna smuka v Visokih turah
Preberi še
Turna smuka v Visokih turah

Kyrie Irving je velik filantropist, kontroverzno pa je njegovo prepričanje, da je Zemlja ravna – leta 2018 se je javno opravičil zaradi izjav, da je Zemlja ravna ploskev, in dejal, da svojih mnenj ne bo več delil z javnostjo, a to sam še vedno verjame. Poleg tega verjame v številne teorije zarote, med drugim v tisto o Johnu F. Kennedyju, da je bil žrtev Ameriške centralne banke (Fed), ker je želel razbiti bančni kartel, ter da je CIA želela ubiti Boba Marleyja. Leta 2021 je prestopil v islam, že vrsto let pa je zaprisežen vegan. Kljub njegovim nenavadnim prepričanjem velja za enega najboljših košarkarjev na svetu, njegovo kariero pa so pogosto prekinjale poškodbe. Leta 2010 je bil član zlate košarkarske reprezentance do 18 let, osemkrat je do zdaj igral na tekmi zvezd lige NBA. Postal pa je tudi svetovni prvak z ZDA leta 2014 in olimpijski zmagovalec iz Ria de Janeira leta 2016. Ker je bil rojen v Avstraliji, ima dvojno državljanstvo in leta 2012 ga je Brett Brown, ki je pri avstralski ekipi Bulleen Boomers treniral tudi njegovega očeta, močno snubil, da se pridruži reprezentanci ''tam spodaj''.

Irving ne povzroča težave samo nasprotni ekipi, ampak običajno tudi v svoji slačilnici.
Irving ne povzroča težave samo nasprotni ekipi, ampak običajno tudi v svoji slačilnici. FOTO: Profimedia
10 psiholoških trikov, s katerimi boste vedno izšli kot zmagovalec
Preberi še
10 psiholoških trikov, s katerimi boste vedno izšli kot zmagovalec

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400