Moskisvet.com
Izgredi angleškh navijačev

Športi z žogo

Te navijače na SP v nogometu čaka smrtna kazen

M.S.
10. 06. 2022 05.00
1

Letošnje svetovno prvenstvo v nogometu bo potekalo v Katarju, okoliščine pa bodo za navijače vse prej kot običajne in daleč od gostoljubnih. Čeprav bodo Katarci poskrbeli za najdražje prvenstvo doslej in tudi to, da bodo na stadionih kljub neznosni vročini prijetne temperature, pa s tujci glede kršenja zakonov ne bodo ravnali v rokavicah.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Katar se že dlje časa otepa kritik o nespoštovanju človkovih pravic in številnih smrtnih žrtvah med delavci, ki so pomagali graditi objekte za potrebe svetovnega prvenstva v nogometu. Po poročanju človekoljubne organizacije Amnesty International je več sto tisočim delavcem migrantom utrpelo kršitve človekovih pravic med pripravami na svetovno prvenstvo, AI pa poziva FIFO, ki da si je pred tem zatiskala oči, da prevzame krivdo in poplača škodo. Ne eni strani Katar množično krši človekove pravice, na drugi pa ima nično toleranco do nekaterih prestopkov. V tej zalivski državi imajo zelo stroge zakone, ki nekatere kaznujejo tudi s smrtno kaznijo.

FIFA bi lahko prvič v zgodovini svetovnih prvenstev uvedla "polavtomatiziran ofsajd sistem", ki jo bo omogočala robotska linijska tehnologija.
FIFA bi lahko prvič v zgodovini svetovnih prvenstev uvedla "polavtomatiziran ofsajd sistem", ki jo bo omogočala robotska linijska tehnologija. FOTO: The Sun
Nenavadna dejstva o Katarju, gostitelju SP v nogometu – čas je za sterilne igre
Preberi še
Nenavadna dejstva o Katarju, gostitelju SP v nogometu – čas je za sterilne igre

Da bo to eno najbolj sterilnih svetovnih prvenstev v nogometu smo že pisali - o tem si lahko več preberete TU - na navijače pa preti še ena nevarnost. ''Samovoljne aretacije'' katarskih organov pregona. Kot trdi gostitelj SP-ja, tujcem ne bodo prizanašal. Tisti, ki bodo v državo pretihotapili prepovedane substance (kokain ipd.), bodo tako strogo kaznovani. Če vas bodo ujeli pri tihotapljenju drog, vam grozi 20 let zapora in visoka finančna kazen (od 25 do 75 tisoč evrov). Povratniki bi lahko bili kaznovani celo z dosmrtnim zaporom ali celo smrtno kaznijo, kar dopušča 9. člen Zakonika iz leta 1987.

Svetovno nogometno prvenstvo v Katarju bo potemalo med 21. novembrom in 18. decembrom 2022.
Naslov prvaka branijo Francozi, ki so leta 2018 v finalu premagali Hrvaško.
Naslov prvaka branijo Francozi, ki so leta 2018 v finalu premagali Hrvaško. FOTO: AP
Kolesar po zmagi silovito treščil v ženo
Preberi še
Kolesar po zmagi silovito treščil v ženo

Povod za svarilo je bilo dogajanje na finalu lanskega evropskega prvenstva Euro 2020 na Wembleyju v Angliji, kjer so domači navijači povzročili pravi kaos - veliko jih je blo alkoholiziranih in drogiranih - strokovno poročilo o kaosu pa je bilo dolgo kar 128 strani. ''Pijanost, uživanje drog, neodgovornost, kriminal in zloraba nedolžnih. Vse to smo lahko videli na Wembleyju. Izsledki preiskave so bili šokantni,'' je zapisala preiskovalka Louise Casey. Poraz Anglije proti Italiji po streljanji enajstmetrovk je sicer po mnenju strokovnjkov preprečil še večjo katastrofo. Trdijo namreč, da bi v primeru zmage Anglije prišlo do vdora navijačev na igrišče, posledica tega pa bi lahko bile tudi smrtne žrtve.

Slavni nogometaš razkosal dekle in z njo nahranil pse, zdaj pa spet stoji med vratnicama
Preberi še
Slavni nogometaš razkosal dekle in z njo nahranil pse, zdaj pa spet stoji med vratnicama
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382