Moskisvet.com
Finale SP v nogometu 1930

Športi z žogo

90 let: obujamo spomine na prvi finale SP v nogometu

A.P. in STA
30. 07. 2020 08.37
0

Mineva 90 let od sploh prvega finala svetovnega prvenstva v nogometu, ki je potekal 30. julija 1930 v Urugvaju. Pred finalom so razorožili navijače, belgijski sodnik John Langenus se je namreč bal, da so strasti pred dvobojem domačega Urugvaja in Argentine na stadionu Centenario v Montevideu preveč razvnete.

Med razorožitvijo so navijačem skupno pobrali 1600 revolverjev. Sodnika je bilo vseeno strah, zato ga je v pristanišču čakala ladja, da bi ga, če bi bilo to potrebno, odpeljala na varno.

Urugvajci so na koncu premagali Argentino s 4:2 in postali prvi svetovni prvaki. Vendar pa si številni Argentinci kljub želji tekme niso mogli ogledati in so obtičali na ladjah, saj te zaradi goste megle niso mogle v pristanišče.

10 nogometnih pravil, za katere verjetno niste vedeli, da obstajajo
Preberi še
10 nogometnih pravil, za katere verjetno niste vedeli, da obstajajo

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sprva imela težave pridobiti ekipe za prvo SP. Zaradi strahu pred višino stroškov nobena država ni želela gostiti prvenstva, ko pa je bil za gostitelja izbran Urugvaj, je bilo evropske ekipe strah, kako bodo potovale čez Atlantski ocean. Na koncu je na prvenstvu nastopilo 13 ekip, le štiri so bile iz Evrope – Francija, Belgija, Romunija in Jugoslavija. Kot je zapisal sodnik Langenus, ki je bil tudi dopisnik za nogometni časnik Kicker, so domačini ekipe bučno pričakali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čast prvega zadetka na SP je pripadla Francozu Lucienu Laurentu na otvoritveni tekmi proti Mehiki. "Po mojem zadetku, ki je bil sploh prvi na turnirju in moj prvenec za francosko izbrano vrsto, smo si čestitali, a si nismo skakali v objem, čemur smo pogosto priča danes," je pred leti dejal Francoz.

Ibrahimović na zelenico prispel s helikopterjem: ''Prihaja predsednik Zlatan''
Preberi še
Ibrahimović na zelenico prispel s helikopterjem: ''Prihaja predsednik Zlatan''

Urugvaj si je finale zagotovil na precej kontroverzen način. V polfinalu so s 6:1 premagali Jugoslavijo, a naj bi pri tretjem domačem golu pomagali policisti in fotografi, ki so žogo iz avta brcnili nazaj na igrišče. V finalu je ob polčasu z 2:1 vodila Argentina, a so na koncu zmagali domačini.

Playboyeva zajčica, ki je omrežila Ronalda, kupila nogometni klub
Preberi še
Playboyeva zajčica, ki je omrežila Ronalda, kupila nogometni klub

"Bilo nas je le deset, potem pa sta se še dva sotekmovalca poškodovala. Takrat še ni bilo menjav, tako da z osmimi nogometaši nismo imeli možnosti. Urugvajci, ki so bili po premoru veliko močnejši, zmao so si zaslužili, a za nas je bil to klub temu grenak poraz," je v intervjuju leta 2010 le malo pred smrtjo dejal Argentinec Francisco Varallo. Četrti gol je v 89. minuti dosegel Hector Castro. Za 25-letnika je bila to tudi osebna zmaga, saj je 13 let pred tem v nesreči z električno žago izgubil podlaket.

V finalu sta se udarili reprezentanci Urugvaja in Argentine.
V finalu sta se udarili reprezentanci Urugvaja in Argentine. FOTO: Profimedia

Urugvajski selektor Alberto Suppici je bil v času uspeha star le 31 let in je še vedno najmlajši selektor z naslovom SP. Na drugi strani je bil Argentinec Juan Jose Tramutola star le 27 let.

Hollywoodske igralke ustanovile nogometno ekipo
Preberi še
Hollywoodske igralke ustanovile nogometno ekipo

Kljub vsem težavam in dejstvu, da si je tekmo med Romunijo in Perujem ogledalo le 300 ljudi, je bilo prvo svetovno prvenstvo v nogometu mejnik v kasneje zelo uspešni zgodbi. Danes je namreč SP v nogometu, ki poteka vsake štiri leta, največji športni dogodek na svetu. O nastopu jugoslovanske reprezentance na SP je bil posnet tudi film ''Montevideo, bog te je videl'', nato pa še serija.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382