Moskisvet.com
Luka Dončić se pa parketu nikoli ni nikogar ustrašil (utrinek s tekme proti CSK-ju januarja 2016).

Športi z žogo

5 let od Dončićevega debija v dresu Real Madrida

A.P.
30. 04. 2020 10.47
0

Čeprav se zdi, da je slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić že stari maček – nenazadnje se resno spogleduje z nazivom najbolj koristnega igralca rednega dela sezone v ligi NBA (MVP) – pa danes mineva šele pet let, odkar je Ljubljančan debitiral za člansko moštvo Reala iz Madrida, kar samo priča o meteorskem vzponu mladeniča, ki je postal kralj Evrope tako na reprezentančni, kot klubski ravni in je zdaj na misiji, da pokori še ZDA.

Kot je v našem intervjuju nedavno dejal Marko Milič, je Luka Dončić po letih resda mlad, a z več življenjskimi izkušnjami kot marsikateri veteran košarke. To potrjuje dejstvo, da je Luka šele pred petimi leti kot 16-letni deček prvič nastopil za člansko ekipo madridskega Reala in tudi za tem preskakoval stopnice.

Dončić in Anthony ''Tonček'' Randolph sta bila soigralca tako pri Realu, kot v reprezentanci.
Dončić in Anthony ''Tonček'' Randolph sta bila soigralca tako pri Realu, kot v reprezentanci. FOTO: Profimedia
Marko Milič: ''Enkrat sem ga udaril po roki, dvakrat pa je šel mimo mene kot vlak''
Preberi še
Marko Milič: ''Enkrat sem ga udaril po roki, dvakrat pa je šel mimo mene kot vlak''

Debi v članski vrsti je dočakal 30. aprila 2015. Čeravno še kot mlečnozobi fantič, se že na debiju ni nikogar ustrašil, kar samo potrjuje tezo Miliča o filozofiji Saše Dončića. Dončić sicer ni bil najmlajši, ki bi kdajkoli zaigral v španski ligi – ta naziv ima s 14 leti 11 meseci in 24 dnevi Ricky Rubio – zato pa je najmlajši pri Realu, za katerega bi lahko debitiral že prej, na tekmi s Fuenlabrado novembra 2014, a ga zaradi izenačenosti dvoboja trener Pablo Laso tedaj ni poslal v igri. Takrat je bil star 15 let osem mesece in 12 dni. V kadru je bil sicer zaradi odličnih predstav v drugi ekipi Reala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

30. aprila dan je za Dončića poseben še zaradi dveh dejstev in sicer na ta dan rojstni dan praznuje njegova Anamaria Goltes, danes pa je izšel tudi prvi model športne obutve z njegovim imenom.

Pikantne podrobnosti iz življenja Dennisa Rodmana
Preberi še
Pikantne podrobnosti iz življenja Dennisa Rodmana

Za člane je tako debitiral pri 16 letih, dveh mesecih in dveh dneh. Zgodilo se je v 29. krogu proti Unicaji iz Malage, ko ga je v igro poslal Jesus Mateo, pomočnika glavnega trenerja, ki je bil zaradi dveh tehničnih napak izključen. V igro je vstopil v 39. minuti, ko je imel Real minuto in pol pred koncem udobno prednost 89:71, s strani publike pa je prejel stoječe ovacije.  V igro je šel namesto K.C. Riversa.

Dončić in trener Pablo Laso leta 2018 na tekmi proti Crveni zvezdi.
Dončić in trener Pablo Laso leta 2018 na tekmi proti Crveni zvezdi. FOTO: Profimedia

Statistične stolpce je začel polniti s trojko, ki jo je zadel ob svojem prvem stiku z žogo in dvoboj končal s 100-odstotnim metom. Igral je eno minuto in 28 sekund. Vse ostalo je zgodovina. Potem ko je sedel na vrh Evrope s Slovenijo (2017) in Realom (2018) in osvojil kopico indivudualnih priznanj, se je podal čez lužo  v ligo NBA, kjer je leta 2018 kot tretji izbor po menjavi z Atlatno pristal v Dallasu in v krstni sezoni osvojil naziv novinca leta (ROY), v svoji drugi pa se je že vmešal v boj za naziv najkoristnejšega igralca rednega dela sezone (MVP).

30. april je za Luko Dončića poseben še iz dve razlogov in sicer na ta datum rojstni dan praznuje njegova srčna izbranka Anamaria Goltes, prav danes pa je šel v prodajo prvi model športnih copat z njegovim imenom.

Tako so videti prve ''Jordanke'', ki nosijo Dončićev podpis
Preberi še
Tako so videti prve ''Jordanke'', ki nosijo Dončićev podpis
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382